Politic

INTERVIU / Prefectul Haralambie Epure atacă în forță problemele județului

Săptămâna trecută, prefectul județului Teleorman, Haralambie Epure a dat startul unui adevărat maraton de vizite la primăriile din județul Teleorman, acesta declarând că va merge în toate cele 97 de unități administrativ-teritoriale teleormănene. Despre aceste întâlniri cu primarii, despre evoluția lucrurilor pe eșichierul politic județean și despre cum percepe reprezentantul guvernului în Teleorman coabitarea celor două mari partide – PNL și PSD – la nivel administrativ, ne-a vorbit prefectul Haralambie Epure.

– Domnule prefect, inițiativa dumneavoastră de a merge personal la fiecare primărie din județul Teleorman poate părea atipică, dacă ne gândim la faptul că nu puțini primari au spus că nu au fost niciodată vizitați de vreun prefect. Ce urmăriți cu aceste vizite?

– Intenția mea este de a mă informa, de a evalua personal care sunt cele mai frecvente probleme cu care se confruntă primăriile din județ. Nu poți să-ți faci o părere pertinentă decât atunci când discuți față în față, când ai contact direct cu oamenii, cu realitatea. Am vrut să văd de ce în unele localități lucrurile se pot face și în altele nu, să identific, împreună cu reprezentanții primăriilor, care sunt obstacolele cu care se confruntă și să găsim, ulterior, și soluțiile. Dar, vreau să subliniez un lucru, anterior acestor întâlniri, am informat toate primăriile că vor urma și o serie de controale care vor viza modul de întocmire și completare a registrelor agricole, modul de gestionare a deșeurilor și de administrare a domeniului public. Acolo unde vor fi găsite nereguli, vor fi luate măsuri, indiferent de culoarea politică. Le transmit primarilor, fie că sunt de la PSD, fie că sunt de la PNL, să nu creadă că vreunul va fi ocolit.

– Nu credeți că veți deranja colegii din PNL sau chiar pe președintele Pîrvulescu?

– Aceste acțiuni nu afectează prerogativele de președinte al partidului și nici relația pe care o am cu Eugen. Am avut déjà discuții legate de problemele cu care se confruntă cetățenii din județul nostrum și am convenit ca, acolo unde oamenii sunt afectați, să se ia măsurile legale. Zilnic, am discuții cu președintele Eugen Pîrvulescu, nu doar în legătură cu aceste aspecte, ci și despre probleme dintr-o sferă mult mai largă, probleme ce țin de administrație, de politic, de atribuțiile de aplicare a măsurilor guvernamentale în teritoriu. Prin acțiunile mele, intenționez să-i fac pe toți primarii, că sunt de comune, de orașe, de municipii, să înțeleagă că ei sunt în slujba cetățeanului. Nu puțini primari mi-au transmis că în localitățile lor nu a intrat niciun prefect, de-a lungul anilor, decât eventual în campanii electorale. Din partea multora am simțit că au nevoie și că vor să fie ajutați să dezvolte și să crească nivelul de trai în comunitățile respective. Sunt mulți care știu déjà cum să facă acest lucru și se vede la nivelul localităților pe care le conduc. Sunt, însă, și cazuri în care se poate spune că e vorba de rea-voință. În astfel de cazuri, vor apărea sancțiuni.

– Ce pârghii are prefectul în a lua măsuri?

– Rolul nostru este ca, în urma identificării unor probleme nesoluționate, să sesizăm instituțiile de resort, care au și atribuții și pârghiile de aplicare a legii. Insist pe aplicarea legii.

– Și, pe când orașele?

– Am fost deja la Roșiori de Vede, urmează toate. Așa cum am anunțat, nu va rămâne nicio localitate nevizitată.

– Aici am înțeles că politicul nu are nicio relevanță. Totuși, înTeleorman, există două mari partide la putere – PNL și PSD. E știut faptul că trebuie să înceapă negocierile pentru funcțiile de conducere la nivelul instituțiilor deconcentrate din județ. Ce ne puteți spune în legătură cu acest lucru?

– Din start, colegii noștri de coaliție trebuie să știe că PNL nu va mai merge la aceste negocieri doar de formă, “ca la Înalta Poartă”, așa cum se întâmpla în urmă cu 10 ani. Îi cunosc bine pe domnii de la PSD și știu cât sunt de “serioși”, drept care negocierile vor fi la sânge.

– Negocieri la sânge, am înțeles. Dar, până una alta, PSD și-a numit deja oameni în funcții, chiar interimari fiind ei: la DSP, la Centrul Cultural și, mai nou, unul din apropiații primarului Drăgușin – Costel Pîrlan, la ISCTR.

– Da, toate aceste numiri nu au fost făcute în urma negocierilor între cele două partide, mai ales că în cazul acestor instituții, cunosc foarte bine situația. La Centrul Cultural, instituție direct subordonată Consiliului Județean Teleorman, numirea acelui interimar este “în pixul” președintelui CJT. Gâdea l-a vrut, Gâdea l-a pus. La fel, funcția de la ISCTR este obținută de PSD prin negociere la nivel național. Pe cale de consecință, Drăgușin l-a vrut, Drăgușin l-a pus. Cât despre doamna de la DSP, ce să mai vorbim, este și ea plimbată din județ în județ, acolo unde se găsește un interimat.

Dar, eu sunt convins că pentru aceste numiri nu s-a negociat nici măcar în interiorul PSD, s-au făcut, pur și simplu, de Adrian Gâdea și Victor Drăgușin, fără consimțământul unei largi majorități din partid. Așa cum am mai spus, îi cunosc destul de bine pe acești oameni și nu mă miră nimic din partea lor. Ei nu și-au consultat propriii colegi, ce să mai vorbim de partenerii de coaliție.

– Domnule prefect, de la învestirea în funcție nu a trecut prea mult timp. Cu toate acestea, se poate spune că aveți o agendă de lucru destul de încărcată. Ce urmează?

– În perioada imediat următoare, voi continua vizitele în localitățile din Teleorman, în luna aprilie avem campania de colectare de deșeuri “Teleorman, județ curat” și, de asemenea, tot în aprilie, campania de plantare de arbori, în colaborare cu Direcția Silvică.

– Să revenim, pe final, la aspectele politice. Sunteți președintele PNL Alexandria, rămâne municipiul reședință de județ în prim-planul proiectului dumneavoastră politic?

– Bineînțeles că Alexandria mă interesează în mod special. Ca președinte al organizației PNL Alexandria, proiectul meu politic este legat 100% de Alexandria. Municipiul nostru a fost privat, timp de mulți ani, de lucruri bune. Eu vreau să schimb acest lucru, și, cum am declarat și cu alte ocazii, vreau ca orașul în care cresc copiii noștri să fie orașul în care să vrea să rămână, nu din care să plece. Îmi doresc ca toate generațiile, a noastră, a părinților sau a bunicilor noștri, să aibă parte de o viață bună, aici, în Alexandria.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.