Economie

Interviu – Luis Popa: “Noutatea pe care noi am adus-o în Teleorman e aceea că deşeurile menajere nu se mai aruncă la marginea oraşelor”

Carmen Dumitrescu

 

În Consiliul Local Alexandria s-a pus, în mod repetat, problema felului în care compania responsabilă de salubritatea judeţului, Polaris M. Holding încasează banii de la populaţie, implicarea administraţiilor locale în acest proces fiind, de regulă, contestată. Pentru a lămuri logica, dar şi legalitatea din spatele acestei proceduri, am discutat cu directorului companiei, Luis Popa, care a dorit să clarifice atât această situaţie, dar şi alte probleme importante pentru teleormăneni, precum încasarea taxei de salubritate, încheierea contractelor cu populaţia, felul în care se fac plăţile pentru acest serviciu public, precum şi tarifele pe care trebuie să le plătească agenţii economici din judeţ.

 

De ce plata se face prin asociaţiile de proprietari?

Dacă până la 1 august 2013 plata serviciului de salubrizare se făcea individual de către fiecare proprietar de apartament, începând cu această dată am hotărât să încheiem contracte de salubrizare cu asociaţiile de proprietari. Practic, oamenii vor plăti prestarea serviciului de salubrizare la asociaţia de proprietari care ulterior va achita acest serviciu firmei de salubrizare. Am încheiat contracte de salubrizare cu majoritatea asociaţilor de proprietari.

Oamenii ar trebui să ştie că în momentul în care s-au constituit într-o asociaţie de proprietari şi-au asumat şi anumite obligaţii care sunt reglementate de Legea 230. În acelaşi timp, cei care se ocupă de asociaţiile de proprietari, aici mă refer la preşedinte, administrator, adunarea generală, conform Legii 230, trebuie să încheie contracte cu furnizorii de servicii.

 

De ce încasează S.C. Administrare Imobile Alexandria taxa de salubrizare?

Înainte de toate, vreau să precizez că SC Administrare Imobile Alexandria nu încasează o taxă, ci vorbim de un tarif care reprezintă prestarea serviciului de salubrizare… Acest tarif este de 6,7 lei de persoană pe lună. Ca şi în cazul administratorilor care se ocupă de administrarea asociaţiilor de proprietari acest lucru îl face şi SC Administrare Imobile Alexandria… Practic, respectă Legea 230. În momentul în care administrezi o asociaţie de proprietari, lucru care îl face şi această societate, trebuie să te ocupi, printre altele, şi de încheierea contractelor cu furnizorii de servicii şi încasarea facturilor emise de către aceştia.

 

În ultima perioadă au apărut tot felul de nelămuriri cu privire la plata serviciului de salubrizare, unde se plăteşte şi cum se plăteşte?

Referitor la acest subiect trebuie precizat că plata serviciului de salubrizare se face trimestrial în cazul celor care stau la casă sau la bloc (în acest caz mă refer la cei care au încheiat contracte individuale şi nu prin asociaţiile de proprietari), şi lunar pentru agenţii economici, instituţiile publice şi asociaţiile de proprietari. Tot legat de această întrebare vreau să zic că inclusiv cei care stau în mediul rural plătesc trimestrial plata facturilor. În această perioadă am început să facturăm lunile august şi septembrie iar oamenii pot veni la casieriile noastre în Alexandria pe str. Libertăţii, nr. 200A, etajul 1 în cladirea Modul Proiect, în Roşiori de Vede pe str. Oltului, FN (fostul sediu al Apa Serv), în Turnu Măgurele pe str. Independenţei, bl. G3, parter, în Zimnicea pe str. Vlad Ţepeş, nr. 58 iar în Videle pe str. Giurgiului, nr. 12 să plătească acest serviciu sau să aştepte să vină agenţii noştri la ei la uşă deoarece avem angajaţi care se ocupă de acest lucru. Inclusiv agenţii economici pot veni la casieriile noastre să-şi achite facturile.

 

Care sunt tarifele ce trebuie să le plătească populaţia şi agenţii economici din judeţul Teleorman?

Tariful pe care trebuie să-l plătească populaţia este de 6,7 lei/lună în mediul urban, indiferent că locuiesc la casă sau la bloc (tarif ce include colectarea, transportul, depozitarea deşeurilor menajere la depozitul ecologic de la Mavrodin), de 3,35 lei/lună  de persoană în mediul  rural (tarif ce include colectarea, transportul, depozitarea deşeurilor menajere la depozitul ecologic de la Mavrodin) iar în cazul agenţilor economici şi instituţiilor publice tariful este de 96 lei/mc (tarif ce include colectarea, transportul, depozitarea deşeurilor menajere la depozitul ecologic de la Mavrodin). În cazul agenţilor economici şi instituţiilor publice, cantitatea stabilită prin contract diferă în funcţie de activitate, numărul de angajaţi, recipienţii de colectare sau de câte ori ne solicită într-o săptămână. Am pus accent pe ce conţine tariful de salubrizare, deoarece am avut multe întrebări legate de acest subiect.

 

Ce aduce nou S.C. Polaris M Holding  S.R.L. legat de serviciul de salubrizare din judeţul Teleorman?

Deşeurile menajere nu se mai aruncă la marginea oraşelor şi sunt transportate la depozitul ecologic de la Mavrodin… Practic, acele depozite care până la data de 1 august 2013 erau la marginea oraşelor nu mai sunt folosite, nu se mai aprind şi nu mai incomodează viaţa oamenilor (lucru care se întâmpla în anii anteriori). Pe de altă parte, în municipiul Alexandria am introdus al doilea schimb… Practic, avem o maşină care merge după ora 16:00 în multe puncte aglomerate ale oraşului pentru a ridica deşeurile menajere şi oamenii care stau în aceste zone să nu aştepte până a doua zi. În perioada următoare, mai exact în luna decembrie, vrem să demarăm proiectul Sacul Galben. Prin acest proiect, toate casele din municipiul Alexandria vor primi un sac galben care va fi ridicat o dată la două săptămâni în ziua în care se ridică şi deşeurile menajere. În acest sac oamenii vor pune hârtie, pet, carton, folie. În momentul în care vor da acest sac vor primi altul în schimb. Tot în perioada următoare vom încheia parteneriate cu şcolile. Pe lângă eurocontainerele pentru depozitarea deşeurilor menajere vom pune şi eurocontainere pentru selectivă. Nu în ultimul rând, vom începe construcţia de staţii de transfer în cele cinci zone ale judeţului (Alexandria, Roşiori de Vede, Turnu Măgurele, Zimnicea şi Videle) lucru care va duce şi la apariţia de noi locuri de muncă.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.