Domnule secretar general, cum se vede din interiorul PP-DD actualitatea politică prezentă, în noua formulă, cu dreapta la preşedinţie şi stânga la guvernare?
– Începutul anului ne oferă câteva manifestări normale din punct de vedere politic, dacă le analizăm din două perspective: 2015 este un an neelectoral și survine scrutinului din noiembrie 2014, care a dat, contrar cotelor de la casele de pariuri, un președinte de dreapta, care trebuie să conducă în timpul unei guvernări de stânga.
Astfel, este firesc ca unii actori politici, în principal cei care au pierdut finala prezidențială, să recurgă la acțiuni care să asigure în percepția oamenilor ideea de asumare a eșecului, dar mai ales de înțelegere și înlăturare a factorilor care au condus la acesta și evident mult ceruta “primenire” după exigențele electoratului din ce în ce mai numeros și imprevizibil.
De partea cealaltă, cei din tabăra câștigătorului de la Cotroceni, oarecum surprinși de ceea ce li s-a întâmplat mimează că vor guvernarea, dar, în același timp, se simt nepregătiți să se instaleze la Palatul Victoria atât în ceea ce privește resursa umană, dar și susținerea parlamentară, care comportă compromisuri și, pe cale de consecință, un deficit de imagine.
Atât în PSD, cât şi în PP-DD, au apărut unii politicieni, parlamentari în principal, nemulţumiţi şi care, ori migrează la alte partide, ori îşi înfiinţează propriile partide. Cum vi se pare această aşa-zisă reaşezare a politicienilor?
– În tot acest context, marcat de reașezări, excluderi și marginalizări, apar și nemulțumirile celor care se simt neîmpliniți politic și neîndreptățiți de tot ceea ce li se întâmplă și care văd salvarea prin camuflarea în noi lideri care vor reformarea clasei politice înființând alte partide, de parcă România ar fi un izvor nesecat de politicieni.
Această din urmă categorie chiar are cea mai grea misiune pentru că, în varianta lor, demersul de constituire a unor noi partide se bazează doar pe afinități, interese mărunte de grup sau stârnirea orgoliilor celor care nu au reușit să se afirme până în prezent, și nu pe dorința electoratului, pe care de altfel nici nu o cunosc fiindcă un partid sănătos se formeză de jos în sus și nu invers.
Pot determina toate aceste schimbări o restructurare a majorităţii parlamentare?
– Da, pot crea o nouă reconfigurare a grupurilor parlamentare – puţin probabilă, totuşi, în perioada următoare – prin negocieri cu avantaje doar pentru cei care le inițiază, dar câștigul este zero pentru români fiindcă este aproape imposibil să mai poți forma structuri de partid în fiecare localitate, care să-ți genereze ulterior candidați “imaculați” pentru alegerile locale și parlamentare, pentru că unele persoane sunt deja angrenate în viața politică și nu poți forma un partid nou prin traseism, iar altele nu sunt prea doritoare să se implice în politică alături de lideri nu tocmai neprihăniți.
Va mai trece o vreme până să se poată repeta fenomenul PP-DD (10% la locale și 15% la parlamentare la numai un an de la înființare) și asta pentru că baza de plecare a acestui proiect a fost audiența extrem de ridicată a OTV-ului într-un mediu relativ compact și stabil, dar și carisma lui Dan Diaconescu în rândul unor categorii extinse de oameni cu care a intrat în contact, în direct, noapte de noapte prin intermediul OTV, dar și personal, luni la rând, prin deplasările în peste jumătate din localitățile din țară.
Având minim aceste ingrediente, poți spera la o construcție de succes și tocmai acum intră în joc echipa politică, liderii naționali, județeni și locali care omogenizează programul politic, platforma electorală, strategiile partidului cu interesele legitime ale comunităților din care provin și pe care urmează să le reprezinte.
Este mai bine, deci, să faci un partid nou sau să le reformezi pe cele existente? Dumneavoastră veţi trece în PP-DD la unele restructurări şi reforme politice?
Astăzi, este mult mai ușor să repari și să reîmprospătezi structurile unor partide care au trecut deja prin filtrul alegerilor decât să faci experimente, din start sortite eșecului din cauza nereprezentării intereselor legitime ale românilor din țară și din diaspora, ci doar a unui număr redus de persoane, fapt pentru care mizez pe puterea de reconstrucție a PP-DD și pe capacitatea de selectare a celor mai potriviți candidați pentru alegerile locale și parlamentare din 2016.
Personal, voi continua să girez doar acele persoane care vor, știu și pot să facă un act politic performant care să vizeze interesul legitim colectiv și nu scopul personal și să mă implic doar în proiecte cu finalitate concretă pentru cetățean și comunitate, evident începând de aici din Teleorman și continuând la nivel național.
Vorbeste frumos tanarul acesta,sa mai vedem ce o sa mai fie deocamdata sunt vorbe,placute!