Politic

Interviu – Ioan Augustin: “Am încercat să-i trezesc puţin la viaţă pe tinerii din Teleorman”

Carmen Dumitrescu

De când a părăsit Organizaţia Judeţeană de Tineret şi a preluat funcţia de subsecretar de stat în Ministerul Tineretului şi Sportului, Ioan Augustin a făcut eforturi constante pentru promovarea şi perfecţionarea profesională a tinerilor. Cu toate acestea, s-a discutat mai puţin despre aceste eforturi discrete, dar cu rezultate semnificative, pentru că lui Ioan Augustin nu-i stă în fire să vorbească prea mult despre reuşitele sale. Am profitat, totuşi, de prezenţa sa la evenimentul organizat chiar de el, constând într-o sesiune de dezbateri privind pregătirea profesională a tinerilor şi problemele integrării tinerilor pe piaţa muncii, pentru a-l chestipona cu privire la demersurile făcute de el pentru Teleorman şi nu numai din noua sa calitate. Receptiv, dar modest, Ioan Augustin a vorbit despre o serie de proiecte pe care le desfăşoară în prezent, dar şi despre speranţele sale privind descentralizarea în domeniul Sportului şi Tineretului.

Aţi plecat din Teleorman la Bucureşti, în calitate de subsecretar de stat. Ce aţi făcut de atunci şi până acum în domeniul dumneavoastră de interes?

Atribuţiile mele, în mod special, vizează tineretul. Ca atare, în decursul anului trecut am încercat să aducem în lumina celor propuse de minister o strategie pentru tineret, pentru că o Strategie pe Tineret  nu a mai fost propusă, nici măcar în dezbatere, din anul 2001, atunci când Planul Naţional de Acţiune pentru tineri a luat o formă legală. Ne dorim ca această strategie să fie coroborată cu finanţare de la Uniunea Europeană, sub denumirea  de Garanţie pentru Tineret. Această strategie vizează patru piloni: Cultură şi Educaţie Nonformală, Participare şi Voluntariat, Muncă şi Antreprenoriat şi Culte şi Recreere. Toate au un singur obiectiv: incluziunea socială. Asta în ceea ce priveşte strategia. Bineînţeles că avem şi un Barometru pentru Tineret, care, de asemenea, nu a mai fost făcut de ceva timp. Acesta a fost finalizat anul trecut, vrem să-l facem cu instituţii abilitate, pentru că acest studiu nu se poate face efectiv cu personalul din cadrul ministerului, ci cu institute şi instituţii de cercetare şi ne dorim să putem realiza acest barometru în fiecare an. Am lucrat foarte mult  pe partea de descentralizare. Chiar mi s-a atribuit acest domeniu, pe Minister, pe partea de tineret, având ca obiectiv descentralizarea direcţiilor de tineret şi sport, cluburile sportive municipale, care pleacă cu un patrimoniu, resuresă umană şi financiară, dar aşa cum ştiţi probabil, această lege a descentralizării e în aşteptare şi sperăm că lucrurile vor intra pe un făgaş normal foarte curând, pentru a putea trece la fapte.

Ce aţi făcut pentru tinerii din Teleorman în noua calitate?

Am încercat să-i trezesc puţin la viaţă, în ceea ce priveşte implicarea în diferite asociaţii şi le-am explicat că un statut al unei organizaţii care poate lucra cu Ministerul Tineretului şi Sportului trebuie să fie neapărat pe tineret sau pe sport. O parte dintre tineri au şi răspuns, şi-au constituit ONG-uri, după care au venit şi au depus proiecte la concursul naţional de proiecte pentru care noi în fiecare an şi pentru care alocăm sume importante, de până la 10.000 de euro pe proiect. Noi încercăm acolo să evaluăm proiectele într-un mod cât mai echilibrat, pentru ca banii să fie alocaţi cât mai multor ONG-uri şi cu aceste proiecte pot participa la  mai multe cursuri care se ţin în diverse locaţii, la mare sau la munte, şi ai căror traineri sunt profesionişti. În mod automat, aceste ONG-uri au beneficii majore pentru pregătirea membrilor. Pe lângă aceste asociaţii, am încercat să îi pun pe tinerii din Teleorman în legătură cu Direcţia Judeţeană de Tineret şi Sport, unde avem un concurs local cu premii importante,  în plan antreprenorial, ar mai fi şi seara de cultură, realizată tot pe un asemenea proiect.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.