Politic

INTERVIU – Daniel Constantin, președinte interimar al PNL Teleorman: “Adversarul e clar. Aici, în Teleorman, nu se pot câștiga alegerile decât în adversitate cu PSD”

Domnule președinte, prima întrebare ar fi una destul de simplă: cum ați găsit Organizația PNL Teleorman?

– Am găsit o organizație extraordinară, cu oameni care au o bază foarte bună, dar realitatea este că erau oameni în așteptare. S-au întâmplat multe lucruri la nivelul organizației județene și cred că aveau nevoie de această stabilitate ca să pornească motoarele. Sunt încrezător că, de astăzi, lucrurile vor intra pe o linie pozitivă pentru partid și turăm din nou motoarele ca să obținem rezultate asemănătoare cu cele din 2020.

– Deci, așteptările dumneavoastră sunt destul de mari.

– Categoric, dar nu numai ale mele. Nu există un partid de dimensiunea Partidului Național Liberal, singurul partid istoric din România, care să nu aibă așteptări foarte mari. Și pentru mine e o provocare extraordinară. Am condus partide, cum știți, la nivel național, la nivel județean n-am condus până acum, de asta spun că e o provocare extraordinară și chiar sunt extrem de motivat să obținem un rezultat bun în Teleorman. Mai mult decât atât, motivația mea vine și din faptul că mă uit pe cifre și mă așteptam aici, într-un județ care a fost condus de o anumită culoare mai bine de 30 de ani, cu oameni care au fost reprezentativi pentru acest partid la nivel national, să văd finanțări mai mari, să văd fonduri europene aduse într-un procent mai mare. Dar, dacă vă uitați pe sondaje, Teleorman este printre ultimele locuri, dacă vă uitați pe ce înseamnă șomajul, este printre primele locuri și lucrul acesta cred că trebuie corectat. Pentru mine a fost o surpriză neplăcută și, tocmai de aceea, lucrurile acestea mă motivează, mai ales că vorbim de un județ în care 67% din populație este în mediul rural. Pregătirea mea știți că este în agricultură, sunt inginer zootehnist, am fost director general la APIA, am fost ministru la Agricultură, ca atare, o să mă adresez foarte mult și mediului rural, dar și cu proiecte pentru mediul urban, pentru că și acolo, la fel, am fost surprins. Am discutat astăzi cu câțiva colegi din administrația locală: nu avem un ghișeu unic în Teleorman, e de neconceput acest lucru în anul 2024, când lumea vorbește de digitalizare peste tot, când debirocratizarea ar trebui să fie pe buzele fiecărui funcționar public. Oamenii de afaceri mi-au spus, de-a lungul timpului, “noi vrem să nu ne încurce statul, asta e debirocratizarea, nu ne mai chemați la cozi, nu ne mai puneți în tot felul de situații”… Nu vreau să critic, vreau doar să remarc ce este până în momentul de față și să vedem cum putem să contribuim ca lucrurile să se schimbe, atât pentru oamenii de afaceri, să venim cu niște proiecte care să le ușureze viața, să aducem niște investiții ca să reducem șomajul și să punem în valoare această resursă extraordinară pe care o are județul, și anume agricultura.

– Domnule președinte, știți că au fost și sunt în continuare, situații delicate. Sunt convins că ați fost informat referitor la plecarea multora dintre primarii care au câștigat mandatul din partea PNL, mulți chiar la primul mandat, să nu mai vorbim de alții care erau primari de zeci de ani. Ei bine, acum au plecat la PSD. Credeți că veți reuși să întoarceți măcar o parte dintre ei?

– Eu sper, nu neapărat eu, personal, ca proiectul care se conturează aici să-i întoarcă pe oamenii aceștia. Acum, în viitorul apropiat. Dacă nu, eu sunt convins că vom găsi oameni care să se bată pentru partid. Vreau să vă spun un lucru, și cred că asta știu și dânșii, Partidul Național Liberal de-asta a și rezistat atâția ani și de-asta este și singurul partid istoric, pentru că întotdeauna când a sângerat, după o perioadă s-a regenerat. Și, dacă a sângerat lunile trecute, lunile următoare am convingerea că ne regenerăm.

Noi am avut ieri un material în ziarul nostru, unde exact asta le spuneam: în urma discuțiilor care s-au purtat în coaliție, este posibil să se comaseze alegerile europarlamentare cu locale. În această situație, tot în urma unui consens, am înțeles că s-ar fi discutat ca primarul care a fost votat din partea PNL să candideze tot din partea PNL acum. Cel de la PSD, să candideze tot din partea PSD. Primarii aceștia care au plecat de la PNL la PSD și ar vrea să candideze pe listele PSD, automat ei și-ar pierde mandatul. Din momentul în care-și pierd mandatul, având în vedere că alegerile comasate vor fi în iunie, or, de drept, noul mandat își intră în drepturi în octombrie, primarul respectiv ar fi suspendat în această perioadă. Se va putea ajunge la o astfel de situație?

– Nu, eu sunt convins că nu vom ajunge la asta. Comasarea alegerilor este un act pe care-l facem pentru a avea o prezență cât mai mare la vot. Cel care iese să aibă o reprezentativitate, să nu se ducă primar cu 20%. Nu e în regulă. Și atunci, noi vrem să îi motivăm pe oameni să meargă într-un număr cât mai mare la vot. Acesta este obiectivul principal. Cu siguranță vom face lucrul acesta dacă ne asigurăm, și numai în momentul în care ne asigurăm, că nu avem situații de blocaje administrative. Asta este cert. Nu cred că vom avea. Cu privire la faptul că s-a luat o decizie politică, astfel încât, cine a candidat pe un partid și a ieșit pe partidul respectiv, să candideze în continuare, acesta e un lucru pe care nu-l cunosc, n-am auzit până acum, astăzi l-am auzit pentru prima dată. Eu vă spun o chestiune, Partidul Național Liberal aici este adversar cu oricine se opune modernizării și se opune dezvoltării județului. PNL nu va face niciun fel de înțelegere, în special cu Partidul Social Democrat, atâta timp cât lucrurile nu sunt bune pentru cetățeni. Dacă vrem să dezvoltăm județul acesta, eu cred că proiectele de dreapta, care aduc investiții, care atrag oameni în jurul lor sunt cele mai potrivite. Și pentru asta mă voi lupta, să avem o administrație, și la nivel de județ, și la nivel de municipiu, de oraș, de comună, care să fie favorabilă reducerii șomajului, atragerii de investiții, dezvoltării, până la urmă, creșterii nivelului de trai.

Cum veți aborda lupta cu PSD, pentru că alianța e alianță, dar știm toți că la nivelul județului Teleorman nu funcționează, din moment ce ei vă iau primarii?

– Frontal, cu siguranță frontal. Nu ne dăm la o parte. Eu cred că au înțeles astăzi toți cei care au fost prezenți la ședință, fie că vorbim, de oameni din administrația locală, fie că vorbim de cei care sunt în consiliul județean, consiliul local, au înțeles că nu au altă variantă și sper să se vadă lucrul acesta în următoarele zile. Am cerut o situație pentru că nu e o chestiune doar politică aici, este și o chestiune administrativă. Cum e posibil să riscăm pe anumite proiecte să pierdem fonduri europene? După ce că avem puține, le mai și pierdem pentru că nu suntem în stare să le implementăm. Deci, sunt foarte multe lucruri pe care eu aș vrea ca toți colegii să le scoată în față. Adversarul e clar, chiar dacă, la nivel național, avem o coaliție cu Partidul Social Democrat, în teritoriu, aici, în Teleorman, nu se pot câștiga alegerile decât în această adversitate, pe proiecte și pe fapte, cu Partidul Social Democrat.

– Ați găsit aici o echipă oarecum dezbinată.

– A fost până astăzi, îmi permit să vă corectez.

– Asta voiam să vă întreb: dacă s-a ajuns la un consens între cei doi lideri locali de aici?

– N-aș vrea să spun eu lucrurile acestea. Întrebați-i pe primari ce atmosferă a fost astăzi în sală și eu consider că, de astăzi, nu mai există niciun fel de divergență, toată lumea a înțeles, nici nu ne uităm în trecut, nu vrem să analizăm comportamentul sau ce s-a întâmplat în trecut. Obiectivul nostru este pentru viitor. Toată lumea a lăsat totul în urmă și toți sunt concentrați pentru alegerile de peste câteva luni. Și mai important – este loc pentru toată lumea, am deschis ușile partidului, sunt oameni pe care-i așteptăm alături de noi, oameni de afaceri, profesori, juriști, oameni care și-au făcut o carieră, care sunt la început de carieră, deschidem ușile astfel încât să aducem în partid oameni de calitate.

Domnule președinte, s-a tot discutat în ultimul timp, probabil că și pe fondul acesta al nesiguranței la nivelul PNL, și din cauza plecărilor primarilor, despre multe schimbări care s-ar putea produce în ce privește conducerea direcțiilor deconcentrate, pe prefect, chiar. Cel puțin pe prefect, săptămânal, îl schimbă cineva cu altcineva. Este limpede acum că, fiind președintele organizației, veți avea un cuvânt greu de spus dacă se produc sau nu astfel de schimbări. Vor avea loc aceste schimbări despre care se tot vorbește?

– Eu le-am spus oamenilor foarte clar astăzi, și prefectului, și celor care sunt în funcțiile administrative, că oamenii ne vor vota în funcție de rodul activității administrative pe care o desfășoară. Ca atare, eu nu am venit aici să produc schimbări de dragul de a face schimbări. Am venit aici să-i stimulez pe oameni să-și proiecteze, practic, cetățenilor imaginea muncii pe care o fac. I-am rugat pe toți să se concentreze să guverneze local cât mai bine pentru oameni și rezultatele vor veni, pentru dânșii personal, în primul rând, și după aceea, se vor răsfrânge și asupra partidului. Acesta este obiectivul meu principal: să-i stimulez pe oameni, să-i punem la treabă. Sigur, după aceea, dacă lucrurile nu vor merge în direcția aceasta, dacă anumiți oameni nu vor înțelege, vom vedea la momentul respectiv. Deocamdată, toată lumea se bucură de încredere, de prezumția de bună-credință.

Pe scurt, nu ați venit cu gândul să produceți schimbări majore.

– Am venit cu gândul să pun în valoare oamenii de calitate, oamenii care aduc o imagine foarte bună și pentru dânșii, și pentru partid. Și asta voi face, îi voi pune în valoare pe toți cei care sunt în funcții, și cei care nu sunt în funcții. Le-am și spus, și primarilor, și tuturor, pe mine mă interesează foarte mult să crească partidul și mă interesează să ne înconjurăm de oameni buni, de oameni verticali, de oameni care nu au intenții ascunse, oameni care au o ținută din punct de vedere etic și moral foarte bună.

Oamenii cum v-au primit astăzi, la primul contact cu organizația?

– Să știți că pe mulți îi cunoșteam. Am fost ministru la Agricultură și, prin prisma acestei funcții, am interacționat foarte mult cu primarii și pe o parte dintre dânșii îi cunoșteam. M-am bucurat, a fost o atmosferă destinsă, n-am avut o ședință propriu-zisă, am avut o ședință informală, la care au participat aproape toții membrii Biroului Politic Județean, au venit și oameni care sunt în funcții administrative, deci m-am bucurat de o atmosferă foarte bună și cred că toți au simțit că, de astăzi, am intrat în campanie deja pentru cele patru rânduri de alegeri pe care le avem.

Îl veți aborda direct pe Adrian Gâdea referitor la problemele care sunt?

– Voi aborda direct Partidul Național Liberal.

Deci nu veți căuta un dialog cu PSD?

– Obiectivul meu este să pun în valoare toate lucrurile bune pe care le face Partidul Național Liberal și să scot în evidență toate greșelile pe care le face Partidul Social Democrat. Pentru că, din păcate, de-asta suntem în situația aceasta, și constatăm că pe fonduri europene suntem acolo unde suntem, pe șomaj la fel, pentru că se putea mai bine. Fără să critic pe cineva, dar se putea mai bine.

 

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.