Eveniment

Interpretul Ion Popa şi poetul Vasile Delceanu, invitaţii speciali ai unei seri culturale la Alexandria

Carmen Dumitrescu

În cursul serii de joi, 12 decembrie, la Sindicate a avut loc un eveniment foarte special, organizat de Direcţia Judeţeană de Sport şi Tineret. Având în vedere faptul că la Alexandria nu s-au prea făcut încercări de a realiza seri culturale, Elena Vlad a luat iniţiativa şi a reuşit să transforme o seară banală într-una extraordinară, care va rămâne pentru multă vreme în amintirea celor prezenţi. Invitaţii speciali ai serii culturale au fost interpretul Ion Popa şi poetul Vasile Delceanu, alături de câţiva tineri de la Palatul Copiilor din Alexandria, care au demonstrat că generaţia tânără încă mai are suficient talent pentru a compensa lacunele acestei societăţi destul de agresate de consumism şi interese materiale.

Astfel, invitaţii Elenei Vlad au avut şansa de a lua parte la un mini-spectacol special, constând în cântece şi poezii cântate şi recitate, majoritatea simţind realmente emoţia momentului. Acesta a fost şi motivul pentru care Elena Vlad a promis că va face tot posibilul ca evenimente de genul acesta să se mai petreacă la Alexandria şi să adune, eventual, mai mulţi consumatori ai actului cultural, pentru că e important ca populaţia acestui municipiu să aibă, cel puţin, alternativa culturii. Momentul lui Ion Popa a impresionat pe toţi cei prezenţi, acesta interpretând mai multe piese deosebite, unele patriotice, altele foarte vechi, declarând că i se pare esenţial ca şi generaţia tânără să fie pusă în contact cu bijuteriile muzicale ale trecutului, din care încă se mai poate învăţa.

Poetul Vasile Delceanu a recitat, la rândul său, două poeme de-ale sale şi a reuşit să genereze emoţie în rândul auditoriului, fiind deja o certitudine faptul că numai autorul unui poem poate transmite cel mai corect şi mai autentic emoţia propriilor creaţii celor care ascultă.

Realmente deosebiţi au fost cei câţiva tineri de la Palatul Copiilor din Alexandria care au demonstrat că, prin muncă şi multă perseverenţă, pot manifesta un real talent, cei mai mulţi dintre ei interpretând piese foarte cunoscute, în contextul unui studiu atent atât al pieselor, cât şi al interpreţilor cărora le aparţin.

În mod cert, astfel de momente ar trebui să constituie o prioritate pentru autorităţile din Teleorman. Pentru că ele ne pot aminti că viaţa nu înseamnă datorii, cheltuieli şi venituri, achiziţii şi bilanţuri financiare, ci un permanent contact cu universalitatea frumosului din noi. Pentru că, în interior, toţi suntem frumoşi. Dar uneori ni se întâmplă să uităm asta. Ne aruncăm în cotidian şi ne pierdem în el… Dar, adeseori, frumosul din ceilalţi, manifestat prin artă, trezeşte frumosul din noi şi ne determină să rezonăm, să ne regăsim şi să ne redescoperim. Să avem respect faţă de propriile spirite şi, implicit, faţă de spiritele frumoase din jurul nostru… Joi seara a fost dovada cea mai clară a acestei realităţi incontestabile…

Şi acum, că există un precedent, avem posibilitatea să credem că evenimente de tipul acesta s-ar mai putea organiza. Nevoia există. Dorul de frumos există. Puterea de schimbare există. Trebuie generate doar oportunităţi şi circumstanţe adecvate…

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.