Politic

Interpelare adresată ministrului Investițiilor și Proiectelor Europene de către deputatul PSD de Teleorman, Florin Piper-Savu

“Domnule Ministru,

Accesul la educație de calitate este un drept, dar timp de aproape 1 an, circa 1 milion de copii s-au regăsit într-un context educațional limitat de lipsa dispozitivelor cu conexiune la internet, deci  într-un context educațional departe de a fi unul de calitate, pe fondul pandemiei generate de virusul SARS-COV-2. În tot acest timp, autoritățile locale au făcut eforturi uriașe pentru a asigura accesul la educație în condiții de siguranță, suplinind astfel, lipsa de intervenție a guvernului. Pe parcursul anului 2020, în vederea implementării măsurilor de gestionare și combatere a pandemiei de COVID-19 impuse de către Guvern, primăriilor li s-a solicitat să cheltuie din bugetele proprii bani cu promisiunea că îi vor primi înapoi.

În august 2020, Ludovic Orban, cu emfază, ne anunța că a ”alocat 175 de milioane de euro pentru autorităţile locale şi unităţile şcolare pentru achiziţionat măşti, echipamente de protecţie, dezinfectanţi, tablete şi containere sanitare.” Banii cu care se lăuda premierul de atunci proveneau dintr-o finanțare a Uniunii Europene și urmau să fie folosiți pentru a se deconta prin achiziţii.

Potrivit Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 144/2020 privind unele măsuri pentru alocarea de fonduri externe nerambursabile necesare desfășurării în condiții de prevenție a activităților didactice aferente anului școlar 2020/2021 în contextul riscului de infecție cu coronavirus SARS-Cov-2, cu modificările și completările ulterioare, s-a aprobat decontarea din fonduri externe nerambursabile a achiziționării de către autoritățile publice locale, unitățile școlare preuniversitare de stat sau inspectoratele școlare, după caz, de echipamente din domeniul tehnologiei informației – IT mobile, respectiv tablete pentru uz școlar cu acces la internet, precum și a altor echipamente/dispozitive electronice necesare desfășurării activității didactice.

Multe dintre autorităţile publice locale, în condițiile unui buget destul de redus, au renunțat la proiecte de dezvoltare pentru comunitate pentru a asigura accesul elevilor la procesul de învăţare în mediul on-line, precum și pentru asigurarea de echipamente de protecţie medicală: măşti de protecţie medicală, dezinfectanţi şi alte echipamente de acest tip necesare pentru a preveni răspândirea coronavirusului SARS-CoV-2 fiind asigurate că sunt plăţi eligibile și pot fi decontate din fonduri externe nerambursabile în cadrul Programului operaţional Competitivitate 2014 – 2020.

Cum autoritățile locale nu au niciun fel de informații privind evaluarea cererilor de finanțare depuse, iar decontarea sumelor utilizate în acest scop este vitală mai ales pentru cele cu bugete mici, vă rog să îmi răspundeți la următoarele întrebări:

  1. Câte cereri de finanțare au fost depuse în cadrul:

– Programului Operaţional Competitivitate, Axa prioritară 2 – Tehnologia Informaţiei şi Comunicaţiilor (TIC) pentru o economie digitală competitivă, Prioritatea de investiții 2c. – Consolidarea aplicaţiilor TIC pentru e-guvernare, e-învăţare, e-incluziune, e-cultură, e-sănătate, Obiectiv Specific OS 2.4 – Creşterea gradului de utilizare a Internetului, Acţiunea 2.3.3 – Îmbunătățirea conținutului digital și a infrastructurii TIC sistemice în domeniul e-educație, e-incluziune, e-sănătate și e-cultură – SECŢIUNEA E-EDUCAŢIE,

– Programului Operational Infrastructura Mare Componentă 1 – Apel: POIM/881/9/1/Consolidarea capacității de gestionare a crizei sanitare COVID-19/1/Consolidarea capacităţii unităților de învățământ de stat în vederea gestionării situației de pandemie generată de virusul SARS-COV-2?

2. Bugetul alocat este suficient pentru toate cererile de finanțare depuse?

3. În ce stadiu de evaluare se găsesc cererile de finanțare depuse?

4. Au fost încheiate contracte de finanțare și dacă da, câte, iar dacă nu, când preconizați să se întâmple acest lucru?

5. Cu ce termen se pot depune cererile de rambursare și când se vor deconta cheltuielile cu achizițiile publice efectuate?

Având în vedere cele precizate, vă rog să-mi răspundeți în scris, la fiecare întrebare, în termenul prevăzut de lege.

Cu respect, Deputat P.S.D. Teleorman, Prof. Florin Piper-Savu”

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.