Economie

Întârzierea achitării subvenţiei îi obligă pe fermieri să-şi vândă recoltele

Deşi în campania electorală, toate formaţiunile politice introduc agricultura în topul priorităţilor naţionale, când ajung să pună în practică ideea, agricultura mai cade cu câteva locuri în respectivul top. Pentru toţi, atât guvernanţi, cât şi fermieri, este limpede că agricultură fără subvenţii date la timp, nu se poate face. Şi, totuşi, an de an, acestea întârzie.

Cu toate că termenul de plată al avansului subvenţiei a fost 16 octombrie, până azi, banii i-au primit doar micii fermieri, cu suprafeţele cuprinse între 1 şi 10 ha. Din procentul total suprafaţă agricolă acceptată la plată în judeţul Teleorman, pentru mai bine de 75% nu s-a dat drumul la plăţi.

Adică, pentru niciunul dintre fermierii cu peste 50 ha.

Conform surselor noastre, paşii premergători plăţii, adică inspecţiile în teren, controlul administrativ în teren, au fost făcuţi şi rezultatele trimise la centru. Şi… acolo au îngheţat din cauza aplicaţiei, nu suficient de performantă care trebuia să calculeze sumele ce se cuvin fiecărui fermier şi să le trimită centrelor judeţene în vederea efectuării plăţilor.

Exact aşa stau treburile şi în Teleorman, care este pe locul 3 în ţară în funcţie de suprafaţa solicitată la plată, la APIA, cu 430.000 ha. Şi, până când donul Daea trece de la emitere de acte la fapte, fermierii sunt obligaţi să-şi vândă recoltele la preţuri mici, pentru că la poartă le bat creditorii, care au dobânzi şi nu aşteaptă.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

*

code

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.