Eveniment

Întâlnire de lucru pentru obţinerea autorizaţiei de securitate la incendiu

Inspectoratul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă a organizat miercuri, 18 octombrie, o întâlnire de lucru cu reprezentanţii autorităţilor publice locale, ai Inspectoratului Şcolar Judeţean Teleorman, cu proiectanţi şi societăţi comerciale care deţin construcţii fără autorizaţie de securitate la incendiu, în cadrul căreia au fost dezbatute, printre altele, cadrul legislativ european şi naţional prin care se stabilesc cerinţele fundamentale aplicabile construcţiilor, cu accent pe cerinţa de securitate la incendiu, categoriile de construcţii şi amenajări pentru care trebuie obţinut avizul şi autorizaţia de securitate la incendiu şi obligaţiile proiectanţilor, verificatorilor de proiecte şi ale beneficiarilor.

Întalnirea ce a avut loc în sala de şedinţe a Palatului Adminstrativ a avut loc în contextul în care termenul prorogat pentru obţinerea autorizaţiei de securitate la incendiu a expirat la data de 30 septembrie 2017, ceea ce înseamnă că începând cu data de 1 octombrie beneficiarii sau proprietarii construcţiilor care au obligaţia obţinerii acestui act administrativ şi nu îl deţin sunt pasibili de sancţionare contravenţională. Conform normelor legale în vigoare, punerea în funcţiune, fără obţinerea autorizaţiei de securitate la incendiu, a construcţiilor şi amenajărilor noi ori a celor existente la care s-au executat lucrări de modificare/schimbare de destinaţie, atrage după sine aplicarea sancţiunilor contravenţionale, cu amenzi cuprinse între 20.000 – 50.000 lei

„Este foarte important ca atunci când începem o lucrare să întrebăm care sunt soluţiile legale, pentru că, ulterior, este foarte greu să te autorizezi, iar costurile sunt enorme. Aşadar este foarte important ca, atunci când se demarează un proiect, când se începe ridicarea unei construcţii, să se afle de la bun început care este calea legală de urmat, care nu costă niciun leu. (…) Eu am spus şi în ieşirile publice pe care le-am avut, încă de când am preluat conducerea acestui inspectorat, că pe mine nu mă interesează amenda, pe mine mă interesează ca problemele să fie rezolvate. Amenda nu este o soluţie, ci este ultima soluţie”, a precizat col. Marius Stancu, inspectorul-şef al ISU Teleorman.

Despre obţinerea autorizaţiei de securitate la incendiu a vorbit în cadrul întâlnirii mr. Gheorghe Băcanu, inspector de prevenire în cadrul ISU „A.D.Ghica”.

„Scopul acestei întâlniri este de a veni în sprijinul demersurilor instituţiilor şi operatorilor economici pentru intrarea în legalitate din punct de vedere al securităţii la incendiu. Dat fiind faptul că termenul de prorogare pentru obţinerea autorizaţiei de securitate la incendiu a expirat la data de 30 septembrie 2017, de la data de 1 octombrie 2017, beneficiarii sau proprietarii construcţiilor au obligaţia obţinerii acestui act administrativ sunt pasibili de sancţionare contravenţională pentru nedeţinerea acesteia. Sigur, aceasta este ultima opţiune la care vrem să recurgem. Mai este o precizare care face referire la obţinerea acestei autorizaţii până la sfârşitul anului, în condiţiile în care se prezintă orice dovadă de finanţare a investiţiilor în ceea ce priveşte cerinţa de securitate la incendiu. Aşadar dacă beneficiarul are un proiect în derulare, este scutit de această sancţiune până la finalul anului. Dar această investiţie, această dovadă de finaţare, trebuie să fie exact în scopul obţinerii acestei autorizaţii”, a completat mr. Gheorghe Băcanu, inspector de prevenire în cadru ISU Teleorman. (Violeta Mocanu)

 

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.