Politic

“Instituţia Primarului ocupă locul doi la încredere” – Interviu cu Victor Drăguşin, primarul municipiului Alexandria

– Domnule Drăgușin, cum a fost  anul 2013 pentru dumneavoastră, ca primar?

–                         Nu  neapărat un an obişnuit, ci unul în care am  reuşit să depşăşesc unele dificultăţi şi să realizez aproape întregul program propus şi aprobat prin bugetul local, precum şi din fonduri europene. Mai mult, au fost realizate şi proiecte pe care le vom promova în acest an. Avem asemenea proiecte pentru: modernizarea infrastructurii, reamenajarea sau noi obiective pentru agrement, extinderea utilităţilor în zonele posibil de exploatat economic, continuarea investiţiilor începute şi am reuşit, conform sondajului de opinie realizat în decembrie 2013, ca Instituţia Primarului să fie pe locul 2 la capitolul încredere în rândul investiţiilor publice, după biserică, ceea ce pentru mine, ca primar, reprezinta  o realizare însemnata. As mai adauga şi faptul ca în prezent, toate unitatile de învaţamînt au pregatite proiecte care vizeaza reabilitarea, modernizarea cladirilor, dar si cresterea calitatii  actului de învatamînt.  Tot în context aş puncta ca perioada 2014-2020 reprezintă o oportunitate pentru  România pe care, sigur, o vom folosi şi noi din plin,în scopul obţinerii  de fonduri europene şi guvernamentale, în valoare cât mai mare.

 

–                         Este Alexandria un oraș greu de administrat și condus? Dacă da, care sunt punctele cu cele mai  serioase probleme?

–                         Pentru mine, practic, ar trebui să nu fie, dacă ne gândim că am acumulat o experienţă valoroasă, demnă de apreciat, atât ca durată, cât şi în ce priveşte complexitatea acestei funcţii. Din păcate însă, condiţiile sunt destul de dificile şi, ca urmare, managementul administrativ trebuie adaptat la noile cerinţe şi exigenţe. O comunitate este compusă din oameni cu interese diferite: copii, pensionari, angajaţi, patroni, şomeri, unii care stau la bloc, alții care stau la case etc. Principala calitate a unui primar, consider eu, este aceea de a fi un factor de echilibru între aceste grupări de interese legitime. Și eu asta încerc să fac cât mai bine. Conform sondajului făcut în decembrie, cetăţenii spun că avem probleme cu civilizaţia, voluntariatul, câinii comunitari. Dar, ceea ce ne solicita, în primul rând locuitorii orasului este crearea de noi locuri de muncă. Sigur, este o chestiune îndreptățită pe care ne străduim să o rezolvăm. Teoretic, ei au dreptate. Dar practice, iata o analiza din care putem trage  niste concluzii destul de interesante. Astfel: populaţia  stabilă a oraşului Alexandria este, conform recensământului, de ≈ 46.000 (după evidenţa populaţiei suntem 54.000, ceea ce înseamnă că mulţi sunt plecaţi afară sau în provincie sau la Bucureşti); numărul pensionarilor este de 16.000, cel al copiilor şi elevilor este de 10.000, iar numărul locurilor de muncă este de 20.000 (de la persoane fizice autorizate până la marile firme + bugetari. În total – 46.000.

Deci, teoretic, nu ar trebui să avem şomaj. Numai că, o continuare a calculului făcut, arată că 2500 de angajaţi sunt din comunele din jur, la care se mai adaugă 300 de elevi din provincie. Astfel că trebuie create 1.500  de noi locuri de muncă.

Iată deci care sunt dificultăţile şi problemele nevăzute ale oraşului care intră în managementul primarului.

 

–                         Anul acesta se anunță unul favorabil realizarii programelor și proiectelor pe care le aveţi în lucru de anul trecut?

–                         Sper că noua abordare a Guvernului şi a Ministrului Dezvoltării, Liviu Nicolae Dragnea, va duce la o absorbţie ridicată a fondurilor europene. Faptul că avem destul de multe proiecte redactate, îmi dă  curaj. Am difuzat un pliant cu programul meu pentru oraş în campanie şi mă voi ţine de cuvânt.

 

–   Aveti idee cum vă percep pe dumneavoastră  cetățenii municipiului pe care îl conduceţi?

–  Am mai spus-o: faptul că alexăndrenii, după biserică, instituţia pe care o conduc ocupă locul 2 la  încredere, pe mine mă încurajează să continui în ceea ce am început. Am o comunicare bună cu cetăţenii şi voi încerca şi audienţe telefonice, în direct în fiecare zi de marţi, între orele 18,00 şi 19,00.

Am ajutat foarte mulţi oameni, familii aflate la necaz şi probabil, că pe lângă iniţierea unor reguli de bună convieţuire în oraş; curăţenia şi “înverzirea” oraşului; locuri de joacă; locaţii de apartament,  odihnă și recreere, au dus conform sondajului, ca peste 62% din populaţie să aibă încredere multă şi foarte multă în  mine.  Funcţia de primar obţinută în urma alegerilor de acum doi ani mă obligă la o  performanţă ridicată.

 

– Domnule primar, care este pentru acest an, obiectivul sau obiectivele, cel mai de interes pentru alexandreni?

– În acest an imi propun să continui  lucrările de modernizare a  trotuarelor şi spaţiilor dintre blocuri. Lucrările la parcul Pădurea Vedea vor fi încheiate. Vom începe modernizarea Casei de cultură, unde vom instala un cinematograf 3D. Voi pune accent pe cât mai multe proiecte cu finanţare externă, din fonduri europene şi  parteneriat.

 

– Unde vă situați acum, la începutul anului, cu realizarea programului și proiectelor promise electoratului în campania electorală?

– Să ne uităm în programul meu: cea mai mare parte din obiective sunt în faza studiu de fezabilitate şi proiecte realizate şi asta după 1 an jumătate de mandat.

Cred că peste 75% din obiective vor fi finalizate până la finele mandatului. Per total, apreciez că, analizând stadiul la fiecare obiectiv, mă aflu undeva la 20-25% din drumul pe care îl am de parcurs în acest mandat.

 

– Și credeţi că îl veţi parcurge până la capăt?

Da, cred că da. Este, de altfel, şi ambiţia mea.

Gh. Paraschiv

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.