Politic

“Instituirea anului 2023 ca Anul Ciprian Porumbescu”, proiect de lege susținut de deputatul PNL de Teleorman, Maria Stoian

La începutul acestei sesiuni parlamentare, mai mulți deputați și senatori au inițiat o propunere legislativă pentru instituirea anului 2023 ca Anul Ciprian Porumbescu. Printre susținătorii demersului se numără și deputatul PNL de Teleorman Maria Stoian, la momentul actual, inițiativa legislativă fiind înregistrată la Senat pentru dezbatere.

“Art. 1. Se instituie anul 2023 ca Anul Ciprian Porumbescu, pentru celebrarea a 170 de ani de la naştere şi comemorarea a 140 de ani de la moartea compozitorului Ciprian Porumbescu. (1) Parlamentul, Administraţia Prezidenţială, Guvernul, autorităţile administraţiei publice locale, precum şi instituţiile publice aflate în subordinea sau coordonarea acestora, pot organiza sau sprijini logistic şi material manifestări culturale, artistice sau educaţionale dedicate celebrării vieţii şi operei compozitorului Ciprian Porumbescu. Art. 2. (2) Autorităţile administraţiei publice centrale şi locale, precum şi instituţiile aflate în subordinea sau coordonarea acestora, pot aloca fonduri din bugetele proprii în vederea organizării şi derulării în bune condiţii a manifestărilor prevăzute la alin. (1), în limita alocărilor bugetare aprobate”, este forma proiectului de lege propus de inițiatori spre aprobarea Parlamentului.

Totodată, în expunerea de motive, semnatarii inițiativei argumentează: “2023 este un an important deoarece se împlinesc 170 de ani de la nașterea lui Ciprian Porumbescu și 140 de ani de la moartea sa. Având în vedere importanța vitală pe care monumentele istorice și simbolurile naționale o au pentru un stat național modern, care are datoria și funcția de a sprijini coeziunea națiunii prin promovarea patrimoniului cultural și a istoriei comune, considerăm oportună și necesară, din această perspectivă, prezenta propunere legislativă, prin care se instituie, în mod simbolic, anul 2023 ca Anul Ciprian Porumbescu, în scopul de a aniversa și promova viața și opera compozitorului român, personaj de importanță deosebită pentru patrimoniul istoric național. Prin această propunere legislativă, precum și prin alte inițiative care promovează istoria națională comună, statul român își întărește fundamentul pe care se susține, anume unitatea poporului român și solidaritatea cetățenilor săi”.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.