Social

Înscrieri la liceu pentru absolvenţii de etnie romă, până pe 24 iunie

Monica DUMITRESCU

Absolvenţii de gimnaziu, care aparţin etniei rome şi doresc să se înscrie în clasa a IX-a pe locurile rezervate în liceele teleormănene, pot depune dosarele doar până vineri, 24 iunie, ora 14.00.

Dosarele se depun la secretariatul Inspectoratului Şcolar Judeţean Teleorman. Pe locurile rezervate pentru romi pot candida doar absolvenţii care fac dovada, printr-o recomandare scrisă din partea preşedintelui unei organizaţii civice, culturale sau politice a romilor, legal constituită, care să ateste apartenenţa lor la etnia romilor şi nu faptul că fac parte din respectiva organizaţie.

Repartizarea se face în ordinea descrescătoare a mediilor de admitere în funcţie de opţiunile candidaţilor. Pot obţine unul dintre aceste locuri şi candidaţii care nu susţin Evaluarea Naţională, însă prioritate vor avea candidaţii care au susţinut acest examen.

Şedinţa publică pentru repartizarea candidaţilor pe locurile rezervate pentru romi se va desfăşura în data de 11 iulie, începând cu ora 10.00, la Şcoala Gimnazială “Mihai Viteazul” din municipiul Alexandria.

Conform planului de şcolarizare pentru anul şcolar 2016-2017, în clasa a IX-a au fost rezervate câte două locuri în fiecare clasă, la toate specializările din toate unităţile de învăţământ liceal, în total fiind disponibile anul acesta în liceele din Teleorman 188 locuri.

Absolvenţii de gimnaziu de etnie romă care doresc să urmeze filiera teoretică pot opta pentru specializările: filologie, unde sunt disponibile 46 de locuri; matematică informatică-42 locuri; ştiinţe naturale-12 locuri; ştiinţe sociale-12 locuri; învăţători-educatoare-4 locuri.

În învăţământul tehnologic, în anul şcolar 2016-2017, pentru romi sunt disponibile 76 de locuri în Teleorman. Candidaţii pot opta pentru specializări ca: agricultură, turism şi alimentaţie, economic, mecanică, electric, industrie alimentară etc.

În anii trecuţi, cea mai mare parte a locurilor rezervate pentru romi în liceele teleormănene au rămas neocupate. Dezinteresul pentru aceste locuri poate fi justificat de faptul că absolvenţii de gimnaziu de etnie romă preferă să nu-şi dezvăluie originea şi să candideze la rând cu ceilalţi elevi la repartizarea în licee, pentru a nu fi stigmatizaţi. O altă cauză a numărului mic de elevi care se înscriu pe aceste locuri poate fi şi lipsa de informare, în ciuda campaniilor pe care Inspectoratul Şcolar Judeţean şi Asociaţiile pentru romi le-au desfăşurat în fiecare an. Informaţia se pare că nu a ajuns la toţi copiii şi părinţii acestora, în special la cei care au absolvit unităţile de învăţământ gimnaziale din mediul rural.

One Comment

  1. Desdemond Tooutu

    Sa verificati inventarele in scoli, dupa ce trec rromi…Ce tot ii aparam si nu spunem adevarul???De ce nu li se aplica aceleasi legi ca tuturor romanilor?Sa isi justifice banii, infractionalitate maximala si mai stam de vorba!!!!Dascalii boicoteza bacul, rromi, boicoteaza penalul…

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

*

code

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.