Social

Înscrierea în clasa pregătitoare a fost decalată cu o săptămână

Monica DUMITRESCU

Calendarul înscrierii în învăţământul primar a fost decalat cu o săptămână, faţă de proiectul supus dezbaterii publice.

Potrivit unui ordin al ministrului Educaţiei, trimis spre publicare în Monitorul Oficial, prima etapă a înscrierilor la clasa pregătitoare începe în 16 februarie, iar înscrierea direct în clasa I în 23 februarie.

Astfel, în 16 februarie, vor fi afişate, la fiecare unitate de învăţământ, inclusiv pe site-ul acesteia, dacă există, şi pe site-ul inspectoratului şcolar, circumscripţiile şcolare şi planul de şcolarizare propus, respectiv numărul de clase pregătitoare alocate. Tot atunci vor fi afişate: programul de completare a cererilor tip de înscriere, programul de evaluare a dezvoltării psihosomatice a copiilor solicitată de părinţi, informaţiile care permit părinţilor să cunoască activitatea specifică clasei pregătitoare şi criteriile de departajare elaborate de fiecare şcoală.

Între 16 şi 27 februarie, vor fi organizate în şcoli întâlniri pentru informarea şi consilierea părinţilor copiilor din grădiniţă care vor fi cuprinşi, în anul şcolar 2015 – 2016, în învăţământul primar.

Părinţii vor completa, on line sau direct la unitatea de învăţământ, cererile tip prin care solicită înscrierea în clasa pregătitoare în perioada 23 februarie- 13 martie, iar în intervalul 20-21 martie vor fi afişate listele cu copiii înmatriculaţi la fiecare unitate de învăţământ, locurile rămase libere şi lista cu copiii neînscrişi în prima etapă. A doua etapă a înscrierilor în clasa pregătitoare demarează în 23 martie şi se va încheia pe 10 aprilie când vor fi afişate listele finale cu copiii înscrişi în fiecare unitate de învăţământ.

 

Peste 2800 de locuri în clasa pregătitoare, disponibile în Teleorman

 

Conform planului de şcolarizare pentru anul şcolar 2015-2016, în unităţile de învăţământ teleormănene sunt disponibile 2819 locuri în clasa pregătitoare. Potrivit inspectorului şcolar pentru învăţământ primar, prof. Sorin Ilie, în urma unui recensământ realizat de fiecare unitate de învăţământ în parte, se preconizează înfiinţarea a 132 de clase pregătitoare în anul şcolar viitor la nivelul judeţului. Ca şi în anii precedenţi, în aproximativ 25 de localităţi rurale din Teleorman, în care numărul copiilor de vârstă şcolară este foarte mic, se va apela la învăţământul simultan, în aceeaşi clasă şi sub îndrumarea aceluiaşi cadru didactic urmând să înveţe copii din două sau mai multe nivele de învăţământ.

Dacă în mediul rural majoritatea unităţilor de învăţământ au solicitat aprobarea înfiinţării a cel mult o clasă pregătitoare pentru anul şcolar 2015-2016, şcolile centrale din municipii şi oraşe, mai solicitate fiind de părinţi, au solicitat aprobarea înfiinţării a câte 3-4 clase pregătitoare. La Alexandria, ca şi în anul şcolar 2014-2015, Şcoala “Ştefan cel Mare” rămâne în topul şcolilor cele mai solicitate de părinţi. Conducerea unităţii de învăţământ a solicitat înfiinţarea a 4 clase pregătitoare şi, chiar dacă oficial înscrierile nu au început, se zvoneşte că locurile au fost deja ocupate în cea mai mare parte. Şcoala “Mihai Viteazul” şi Şcoala nr. 5 din Alexandria au solicitat aprobare pentru înfiinţarea a câte trei clase pregătitoare, şi aici locurile fiind deja ocupate pe liste neoficiale. În municipiul reşedinţă de judeţ mai sunt disponibile, cel puţin oficial, 2 clase la Şcoala nr. 7 şi câte o clasă pregătitoare la Şcolile “Alexandru Colfescu” şi nr. 6.

În Roşiorii de Vede, cele mai solicitate, dar şi cu cele mai multe locuri disponibile sunt Şcolile “M. Eminescu” şi “Zaharia Stancu”, care au solicitat pentru anul şcolar 2015-2016 înfiinţarea a câte 4 clase pregătitoare.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*

*

code

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.