Politic

Iniţiativa deputatului ALDE Calotă Florică Ică, potrivit căreia persoanele care vor refuza un loc de muncă vor pierde ajutorul social, adoptată de Parlament

Camera Deputaţilor a adoptat, miercuri, 20 iunie, în calitate de for decizional, proiectul de lege iniţiat la începutul acestui an, de cinci parlamentari ALDE, printre care şi deputatul ALDE de Teleorman Calotă Florică Ică, potrivit căruia persoanele care vor refuza un loc de muncă îşi vor pierde dreptul de a mai primi ajutor social.

Proiectul de Lege pentru modficarea şi completarea Legii nr.416/2001 privind venitul minim garantat a fost adoptat cu 274 de voturi ”pentru”, 2 abţineri şi 4 voturi ”împotrivă” şi, după votul din camera inferioară a Parlamentului, va merge la preşedintele Klaus Iohannis pentru promulgare.

Iniţiatorii proiectului de lege îşi justifică demersul prin faptul că cei mai mulţi dintre beneficiarii de venit minim garantat „se plâng de sărăcie”, dar „nu dau buzna când li se oferă locuri de muncă, preferând să trăiască din ajutoare sociale de la stat, decât să se angajeze”.

„Refuzul unui loc de muncă oferit sau refuzul de a participa la serviciile pentru stimularea ocupării forţei de muncă şi de formare profesională oferite de agenţiile teritoriale pentru ocuparea forţei de muncă atrage încetarea dreptului la ajutorul social”, se arată în propunerea legislativă.

Iniţiativa mai prevede că familia sau persoana singură poate solicita un nou drept după o perioadă de 12 luni de la data deciziei de încetare a dreptului la ajutorul social.

„Refuzul repetat de două ori al persoanelor apte de muncă din familiile beneficiare de ajutor social de a efectua activităţile sezoniere conduce la încetarea dreptului”, se mai menţionează în iniţiativa legislativă.

Potrivit datelor statistice furnizate de Ministerul Muncii şi Justiţiei Sociale, la nivel naţional aproximativ  25.000 de persoane beneficiază de ajutor social de peste 10 ani, de unde se poate constata lipsa de interes în a-şi găsi un venit propriu, preferând banii statului şi nu un loc de muncă stabil care să le aducă un salariu decent.

„Statul nu ar mai trebui să încurajeze comoditatea celor care trăiesc din ajutoarele sociale, ci mai degrabă ar trebui să se implice în angajarea acestora. Asistenţa socială nu înseamnă să dai bani unor oameni leneşi care nu vor să muncească, fără să se gândească însă că acei bani vin de fapt din buzunarul semenilor lor care trag pe brânci pentru un ban cu ajutorul căruia să îşi asigure pâinea zilei de mâine, ci să-i ajuţi pe cei cu adevărat marginalizaţi care nu au nicio şansă în societate”, mai susţin iniţiatorii proiectului de lege. (Violeta Mocanu)

2 Comments

  1. Bravo, nea Ică!!

  2. LEgea il va afecta si pe el, viitorul somer Calota ,doar nu va imaginati ca data viitoare ,cineva o sa mai voteze un asemenea gangav (bou)

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.