Social

Inițiativa cetățenească – Cum pot propune teleormănenii proiecte de hotărâre Consiliului Județean

Cetățenii județului Teleorman pot propune Consiliului Judetean, spre dezbatere şi adoptare, proiecte de hotărâri, dacă acestea sunt inițiate de una sau mai multe persoane și susținute prin semnături de cel puțin 5% din populația cu drept de vot înscrisă în Registrul electoral cu domiciliul sau reşedința în judet. Prevederea este trecută în Regulamentul de organizare și funcționare a Consiliului Județean, adoptat în 2016 și actualizat în 2019.

Potrivit regulamentului, inițiatorii depun la secretarul general forma propusă pentru proiectul de hotărâre, formă care se afişează spre informare publică prin grija secretarului general.

De asemenea, inițiatorii asigură întocmirea listelor de susținători pe formulare puse la dispoziție de secretarul general, iar acestea trebuie să cuprindă numele, prenumele şi domiciliul, seria şi numărul actului de identitate şi semnăturile susținătorilor.

Listele de susținători pot fi semnate numai de cetățenii cu drept de vot înscrişi în Registrul electoral cu domiciliul sau reşedința în județul Teleorman, iar după depunerea documentației şi verificarea acesteia de către secretarul general, proiectul de hotărâre urmează procedurile regulamentare de lucru ale consiliului județean.

Regulamentul de organizare și funcționare a Consiliului Județean ar fi trebui să fie actualizat în ședința ordinară din luna iunie a forului de decizie județean, însă vicepreședintele Adrian Florescu a cerut amânarea dezbaterii și votului proiectului de hotărâre menționat, în contextul în care existau amendamente ale aleșilor județeni, care nu au mai putut fi depuse în timpul ședinței, conform unui ordin al Ministerului Afacerilor Interne, care prevede că acestea trebuie să fie depuse înaintea ședinței.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.