Social

Ing. Mioara Toţe: “Venirea primăverii nu ne-a luat prin surprindere. Am început deja curăţenia şi înfrumuseţarea municipiului Alexandria”

– Doamna director, dacă ar fi să vorbim despre activitatea Administraţiei Domeniului Public Alexandria, cu ce aţi începe?

– Cu ce am făcut până acum şi, în prelungire, cu pregătirile de primăvară. Până la sfârşitul lunii februarie, o parte din personal a fost mobilizat în comandamentul de deszăpezire. Pentru că traficul pe arterele de circulaţie, pe trotuare şi în zonele pietonale să se desfăşoare în limite normale şi fără incidente au fost întreprinse activităţi intense de deszăpezire, încărcat şi transportat zăpada şi gheaţa. Între timp, celelalte lucrări prevăzute în graficul de desfăşurare a activităţii noastre nu au stagnat. De pildă, la atelierul de tâmplărie a fost prelucrată scândura în vederea confecţionării de pergole pentru a fi montate pe străzi, au fost confecţionate 50 de băncuţe care vor fi montate în faţa curţilor caselor în scurt timp, în funcţie de cum permite vremea. Pe viitor, vor fi confecţionate astfel de băncuţe pentru a mobila toate străzile perpendiculare pe strada Dunării. Tot în perioada care a trecut au fost executate lucrări de reparaţii şi întreţinere a tuturor celor 36 de locuri de joacă – vopsit şi recondiţionat elemente componente care se degradaseră  (s-au făcut completări cu nisip) şi a mobilierului stradal, băncuţe,  pergole, foişoare, grătare şi coşuri de gunoi, în parcuri şi pe străzile municipiului, precum şi lucrări de reparaţii şi întreţinere a instalaţiilor sanitare. Pe strada Libertăţii – pietonal şi în parcurile centrale băncuțele au fost şlefuite şi vopsite, iar bordurile de pe arterele din municipiu, la acest moment sunt în plin proces de curăţare în vederea vopsirii.

– Şi totuşi vine, vine primăvara, doamna director. Este pregătită Administraţia Domeniului Public să facă cureţenie şi să înfrumuseţeze oraşul Alexandria?

– Sigur că da. Am început deja, de câteva săptămâni, activitatea de curăţare şi întreţinere a zonelor verzi. Între acestea, tunderea gardului viu în chenare şi diverse forme pe str. Libertăţii – pietonal, degajarea terenului de resturi vegetale în parcuri, pe str. Libertăţii – pietonal, în zona Primăriei şi a Prefecturii, pregătirea terenului pentru plantarea în parcul BRD. Mai mult, au şi fost plantate panseluţe în zona Prefecturii, iar în toamna anului trecut au fost plantaţi aproximativ 25.000 de bulbi de lalele şi 150.000 specii diverse de flori produse în sera proprie a ADP-lui. În zonele centrale s-au reamenajat unele spaţii verzi prin însămânţarea terenurilor respective cu trifoi pitic şi gazon. În scurt timp, vom începe văruirea pomilor pe str. Dunării (tronson Tudor Valdimirescu – str. Bucureşti), pe str. Bucureşti (tronson intersecţie str. Bucureşti – semnal de intrare în municipiu) şi pe străzile perpendiculare de la str. Bucureşti la str. Tudor Vladimirescu. Am început să dăm curs solicitărilor cetăţenilor pentru toaletarea, tăierea de întreţinere şi regenerare a arborilor desfăşurându-se şi pe str. Dunării şi pe str. Bucureşti.

– Nu este o activitate simplă, dacă ne gândim la întinderea oraşului.Veţi reuşi ca, în timp optim, să readuceţi la viaţă toate zonele municipiului?

– Da, pentru că dispunem de toate dotările necesare să realizăm în următoarele 2-3 săptămâni lucrările de întreţinerele a zonelor verzi, a parcurilor, a locurilor de odihnă şi socializare centrale şi din cartierele de locuinţe, precum şi asigurarea materialului dendrologic necesar pentru amenajarea spaţiilor verzi din municipiu. Sera de flori este un element important pentru amenajarea şi întreţinerea spaţiilor verzi, întrucât acolo se produce cea mai mare parte din materialul dendrologic care se plantează în toate zonele oraşului. În acest sezon, producţia floricolă este de peste 57.000 de panseluţe, 30.000 salvia, 30.000 de gazania, 30.000 de crăiţe, 10.000 de platycodon, 8000 de verbena, 15.000 de garofiţe chinezeşti, 20.000 de petunia, 20.000 de ageratum. S-au plantat 5000 de butaşi de Liguztrum în răsadniţă. De asemenea, s-au plantat şi butaşi de muşcate în 500 de coşuleţe, care vor fi amplasate ulterior pe stâlpii şi arcadele de pe str. Dunării, în tronsonul str. Ion Creangă – str. Av. Al. Colfescu. Pentru ca producţia de flori să fie optimă, atât din punct de vedere cantitativ, cât şi calitativ, activitatea specifică de la seră a fost continuă şi intensă, astfel încât să acoperim tot necesarul din producţie proprie.

– Cum va arăta, până la urmă, Alexandria în această primăvară?

– Ca un oraş modern, curat, frumos şi cu multe flori, copaci şi pomi înverziţi şi înfloriţi cu multe zone verzi, ca un oraş cu aer curat şi nepoluat.

Gh. Paraschiv

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.