Eveniment

Ing. Mihai Vecu, directorul Direcției Silvice / “Luna Plantării Arborilor” – un eveniment-ecou în pădurile din Teleorman

– Domnule director, sunteți în plină activitate pentru realizarea programului propus pentru cel mai important eveniment din această sferă, de revigorare a pădurilor din Teleorman, respectiv, “Luna Plantării Arborilor”. În ce stadiu sunteți după aproape două săptămâni de lucru?

– Acțiunile silvice pe care le desfășurăm în această perioadă, cu participarea tineretului și în special a elevilor, au ca obiectiv principal conștientizarea populației  despre necesitatea asigurării integrității și dezvoltării pădurilor, împădurirea terenurilor forestiere goale, igienizarea lizierelor și a traseelor drumurilor ce străbat fondul forestier. În acest cadru, se desfășoară până pe 15 aprilie lucrările de regenerare a pădurilor pe suprafața totală de 220 de hectare, din care 134 hectare prin regenerări naturale și 86 de hectare prin plantări noi de arbori de către oamenii noștri sau în cadrul unor inițiative, cum este Luna Plantării Arborilor. Această suprafață se regăsește în aproape tot județul, unde lucrările se desfășoară permanent și cu forțe  suplimentare față de ce avem noi în unele perioade, primăvara și toamna. Aș vrea să spun teleormănenilor că este bine să respecte pădurile oriunde sunt ele pentru că munca silvicultorului, desfășurată în general în tăcere și discreție, este permanentă și implică, pe lângă profesionalism și disciplină, multă dăruire, atenție și, de ce nu, iubire pentru tot ce înseamnă arbore și pădure.

– În cele două săptămâni care au trecut de la debutul campaniei “Luna Plantării Arborilor” ce s-a realizat?

– Au fost plantați puieți în fondul forestier Alexandria, unde au participat 50 de voluntari, iar la Roșiorii de Vede, elevii Școlii Gimnaziale “Zaharia Stancu” au plantat un mare număr de puieți din aproape toate speciile puse la dispoziție de noi.  Sub genericul “Rolul pădurii în viața oamenilor”, elevii din Buzescu au plantat și vor mai planta puieți în pădurea din comuna lor. Și asemenea acțiuni se vor desfășura în continuare și cu participarea elevilor de la Școala “Mihai Eminescu” din Alexandria și cu elevii de la Școala din Lunca, cu sprijinul celor de la Școala Gimnazială “Mihai Eminescu” din Roșiori de Vede, precum și în alte localități unde noi avem fonduri forestiere.

Categoric, “Luna Plantării Arborilor” va fi o acțiune cu rezultate bune și foarte bune, patrimoniul nostru forestier îmbogățindu-se cu noi zone împădurite cu o largă diversitate de arbuști care se pot dezvolta în condițiile climatice din județul nostru. Practic, la acest moment, avem peste 90 la sută suprafețe împădurite și regenerate  din programul propus pentru această primăvară. Aș vrea să mai spun că în perimetrul  pădurilor din Teleorman sunt câteva locuri turistice de o rară frumusețe și care nu se regăsesc în alte zone. Așa este, de pildă, Pădurea Troianu, în care cresc cei mai frumoși bujori românești și singurii de acest fel, Ostrovul Gâsca, unde sunt specii deosebit de rare de păsări și reptile, Pădurea Pojorâtele, arie naturală protejată în localitatea Drăgănești de Vede, cu stejari pedunculați cu vârsta de peste 100 de ani, Laleaua Pestriță din Pădurea Șovărăști de pe raza Ocolului Silvic Alexandria, precum și alte obiective turistice care pot oferi vizitatorilor aerul curat și parfumul  verde al pădurilor naturale.

One Comment

  1. Haide tot in „elevi” sta baza, daaar aia cu ajutorul social ??????????

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.