Social

Infracţiunile de trafic, agresiune sexuală și tortură asupra minorilor, adăugate pe lista celor pentru care prescripția nu înlătură răspunderea penală

O serie de infracțiuni, între care sclavia, traficul de persoane și cel de minori, au fost incluse pe lista celor pentru care prescripţia nu înlătură răspunderea penală, potrivit unei legi care modifică, de luni, Codul penal.

Concret, legea nr. 186/2021 a fost publicată, vineri, în Monitorul Oficial și modifică, de luni, Codul Penal, introducând mai multe fapte în categoria celor pentru care prescripția nu elimină răspunderea penală a făptuitorului, respectiv: sclavia; traficul de persoane; traficul de minori; proxenetismul; agresiunea sexuală; tortura.

Până acum, codul prevedea că prescripția nu înlătură răspunderea penală în cazul violurilor sau al actelor sexuale cu minori, iar acest aspect rămâne, în continuare, valabil, dar acestor infracțiuni li s-au adăugat pe listă și cele menționate.

Cei care nu denunță abuzul sexual asupra minorului comit infracțiune și riscă între 6 luni și 2 ani de închisoare

O altă modificare adusă prin lege, începând de luni, îi vizează pe cei care au cunoștință despre comiterea unor infracțiuni de abuz sexual, trafic sau exploatare asupra unui copil și nu înștiințează autoritățile de îndată. Este vorba, practic, de o nouă formă a infracțiunii de nedenunțare, pentru care pedeapsa este între 6 luni și 2 ani, în urma modificării legii.

„Fapta persoanei care, luând cunoştinţă de comiterea unei fapte prevăzute de legea penală, de trafic şi exploatare a persoanelor vulnerabile ori contra libertăţii şi integrităţii sexuale, săvârşite faţă de un minor, nu înştiinţează de îndată autorităţile se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 2 ani”, e noua prevedere din articolul 266 din Codul penal.

Până acum, era infracțiune dacă o persoană nu înștiința de îndată autoritățile când a văzut sau a auzit de comiterea  unei fapte contra vieții ori a unei fapte care a avut ca urmare moartea unei persoane. Începând de luni, pedeapsa pentru nedenunțarea faptelor contra vieții se pedepsește cu închisoarea este de la 1 la 3 ani, în loc de 6 luni – 2 ani, cum era până acum.

Camera Deputaţilor a adoptat, la începutul lunii iunie, în calitate de for decizional, proiectul de lege pentru modificarea Codului penal potrivit căruia nu se prescrie răspunderea penală a agresorilor în cazul infracţiunilor de sclavie, trafic de persoane, agresiune sexuală, tortură asupra minorilor. De asemenea, proiectul prevede mărirea pedepselor în cazul nedenunţării infracţiunilor.

Legea în forma adoptată de Parlament a fost publicată, vineri, în Monitorul Oficial, iar începând de luni, 5 iulie, aceasta a intrat în vigoare.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.