Economie

Indemnizație de 41,5% pentru persoanele afectate de SARS-CoV-2 cărora li s-a redus timpul de lucru și veniturile

Persoanele afectate de SARS-CoV-2, cărora li s-a redus timpul de muncă și/sau veniturile realizate, pot beneficia de o indemnizație lunară în cuantum de 41,5% din câștigul salarial mediu brut, potrivit informațiilor recent publicate de Agenția Județeană pentru Plăți și Inspecție Socială Teleorman.

“În cazul reducerii temporare a timpului de muncă, determinate de instituirea stării de urgență/alertă/asediu, în condițiile legii, pe perioada stării de urgență/alertă/asediu, precum și pe o perioadă de până la 3 luni de la data încetării ultimei perioade în care a fost instituită starea de urgență/alertă/asediu, angajatorii au posibilitatea reducerii timpului de muncă a salariaților cu cel mult 80% din durata zilnică, săptămânală sau lunară, prevăzută în contractul individual de muncă”, conform art. 1 din O.U.G. nr. 132/2020.

Deși acum este stare de alertă, în timpul stării de urgență, indemnizația era de 75% pentru profesioniști și persoanele fizice care obțin venituri exclusiv din drepturile de autor și drepturile conexe. Așadar, atât aceste persoane care au beneficiat de această indemnizație de 75%, cât și persoanele care resimt, din punct de vedere profesional, efectele pandemiei COVID-19, pot beneficia de indemnizația de 41,5% din câștigul salarial mediu brut prin a completa formularele de cerere și declarație pe propria răspundere, care sunt disponibile pe platforma aici.gov.ro și se pot depune lunar (în perioada 1-30) pentru plata indemnizației din luna anterioară.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.