Social

Indemnizația pentru creșterea copilului și stimulentul de inserție vor crește de la 1 februarie

Valoarea indemnizației lunare pentru creșterea copilului este de 85% din media veniturilor nete realizate în 12 luni, consecutive sau nu, lucrate în decursul ultimilor doi ani de dinaintea nașterii copilului. Această indemnizație are și o limită minimă și reprezintă 85% din salariul minim brut pe țară. Această indemnizație nu poate fi mai mică de 1.062,5 lei, cât este în prezent.

Având în vedere că pentru anul 2017, Guvernul a aprobat o hotărâre prin care salariul minim pe economie urmează să crească de la 1 februarie la 1.450 de lei, și asupra limitei minime a indemnizației lunare pentru creșterea copilului se va produce o majorare. Astfel, începând din februarie, nici o indemnizație de creștere a copilului nu va putea fi mai mică de 1.232,5 lei, reprezentând 85% din 1.450 de lei, cu 170 de lei mai mult decât valoarea actuală.

Odată cu majorarea acestei indemnizații, va crește și stimulentul de inserție, care, de luna viitoare, va ajunge la 616,25 lei, urmând ca din primăvară să se majoreze din nou.

Și anume, prin intermediul Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 6/2017, act normativ apărut deja în Monitorul Oficial și care a și intrat în vigoare, se va aplica o nouă majorare a stimulentului, majorare ce va fi valabilă începând cu luna aprilie 2017, ajungând la 650 de lei.

Plata stimulentului de inserție încetează când copilul împlinește doi ani (respectiv trei ani, în cazul copilului cu handicap). Totuși, în cazul persoanelor care obțin venituri cu minimum 60 de zile înainte de împlinirea de către copil a vârstei de doi ani (respectiv trei ani, în cazul copilului cu handicap), acordarea stimulentului se prelungește până când copilul împlinește trei ani (respectiv patru ani, în cazul copilului cu handicap).

În decembrie 2016, la nivelul județului Teleorman, erau înregistrați la AJPIS Teleorman 1.458 de beneficiari de indemnizație pentru creșterea copilului, pentru care s-a plătit suma de 1.813.567 lei. De stimulent de inserție, la 31 decembrie 2016, în Teleorman, beneficiau 558 de persoane.

Solicitantul concediului pentru creșterea copilului și, implicit, al indemnizației poate fi oricare dintre părinți, condiția fiind ca acesta să fi avut venituri impozabile timp de minimum 12 luni în ultimii doi ani anteriori nașterii copilului. Începând cu jumătatea anului trecut, durata concediului pentru creșterea copilului este unică, și anume de doi ani. (C.P.)

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*

*

code

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.