Politic

“Incompatibilitate religioasă”

klausIoan DUMITRESCU

Românii, chiar şi acum, în pragul alegerilor prezidenţiale, sunt în majoritate o naţie creştin-ortodoxă. Sunt toleranţi, sunt buni, miloşi şi milostivi şi, în general, concesivi. Şi mai ştiu românii că nu se alege un preşedinte în funcţie de confesiunea sa religioasă. Iar prezidenţiabilul Klaus Iohannis, preşedintele Partidului Naţional Liberal, susţinut în această campanie, cel puţin în turul I de ACL (PNL şi PDL), este protestant într-o ţară dominată de ortodocşi. Klaus Iohannis nu are nicio problemă în candidatura sa datorită confesiunii sale protestante, fiindcă se pune problema alegerii preşedintelui statului, şi nu a capului vreunei biserici, oricare ar fi aceasta. Cu toate acestea, este posibil ca la numărătoarea voturilor să fie buletine ale alegătorilor care, chiar dacă nu sunt habotnici religioşi, să prefere votul către un ortodox, şi în număr mai mic către un protestant, ortodocşii fiind majoritari.

Şi în Teleorman există o astfel de aşa-zisă incompatibilitate religioasă. Eugen Pîrvulescu, liderul Organizaţiei Partidului Naţional Liberal din Alexandria, copreşedinte al ACL municipal, nu este ortodox. Eugen Pârvulescu este de confesiune adventistă; acest fapt nu este un impediment în plan politic, dar este posibil ca în rândul ortodocşilor care vor merge la votare, confesiunea acestuia să stârnească anume adversităţi. Dar cum românii sunt toleranţi, este posibil ca ei să nu ţină cont de confesiunea religioasă a lui Eugen Pîrvulescu. Totuşi, oarece rezerve se pot naşte.

Este foarte posibil ca respectivele confesiuni, de protestant la Klaus Iohannis, şi de adventist, la Eugen Pîrvulescu, ambii lideri ai Alianţei Creştin Liberale, într-o ţară dominată de ortodoxianism, cu toată toleranţa creştină, să nască unele rezerve, cu toate că preşedintele ţării nu va fi ales în funcţie de confesiunea sa religioasă.

5 Comments

  1. Chestia ca daca e protestant sau neoprotestant nu ar trebui sa faca politica e non-sens, sa lasam in continuare ortodoxii verzi sa faca ce au facut pana acum, nimic pt. noi-mult pt. ei. Sunt ateu si nu ma intereseaza confesiunea nimanui asa ca daca s-ar primeni putin politicienii din judet nu vad ca pe un atentat la toleranta religioasa a teleormanenilor.

  2. Cataline sunt de accord cu tine in ceea ce priveste apreciera la adresa ziaristilor,dar nu sunt de acord cu procentul analfabetilor!Nici in anul 1970 nu era acest procent.Personal eu sunt de accord cu toti credinciosii din toate confesiunile dar necazul este ca atunci cand devin politicieni,mai sunt credinciosi doar cu numele,deoarece acest statut la noi in tara ii obliga sa-si mai respecte credinta,adica sa nu fure,sa nu minta,s.a.m.d.!Asta este natia noastra nu prea ai cum sa o schimbi.

  3. Articolul debuteaza in forta: „Românii, chiar şi acum, în pragul alegerilor prezidenţiale, sunt în majoritate o naţie creştin-ortodoxă”. Sa intelegem ca daca sunt alegeri nu ar trebui sa fim orotdocsi?!
    „Sunt toleranţi, sunt buni, miloşi şi milostivi şi, în general, concesivi.” Pe bune?! Sunt doar prosti ca nu se revolta impotriva sistemului de lichele care de 25 de ani nu fac nimic!

  4. Intr-un judet in care 20% din populatie e analfabeta e normal sa nasteti voi ziaristii rezerve si boii sa le adopte. Ia fiti voi ziaristi seriosi si faceti un studiu in cateva localitati din Teleorman in care sa intrebati care-s diferentele dintre ortodocsi si catolici. Surpriza ar fi ca macar jumatate dintre respondenti sa poata sa lege o fraza logica. Asa ca lasati sagetile catre credinciosii din alte culte si gasiti ceva mai util de facut.

  5. Da este foarte adevarat ca nu numai in randul ortodoxilor va starnii anume adversitati,dar si in randurile membrilor confesiunii lui Parvulescu.El ca politician fara sa vrea incalca(sau poate vrea)incalca cateva din cele 10 porunci din Biblie(exodulcap.20)precum si Sami Calota care este de aceeasi cnfesiune.Nu poti fi politician facand parte din aceasta confesiune pentruca,politicienii daca nu mint ,nu fura nu pofteste la sotia aproapelui sau nu calca pe „cadavre”nu reusesc sa prospere in plan personal!

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*

*

code

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.