Eveniment

Incompatibilitate, conflict de interese şi infracţiuni asimilate infracţiunilor de corupţie, în cazul unui funcţionar public din Teleorman

Agenţia Naţională de Integritate a constatat existenţa stării de incompatibilitate, a infracţiunilor asimilate infracţiunilor de corupţie, precum şi a conflictului de interese de natură administrativă în cazul a trei funcţionari publici. Este vorba despre un consilier juridic în cadrul Primăriei Comunei Eşelniţa, Mehedinţi, un consilier în cadrul Camerei Agricole a Judeţului Timiş şi despre Secretarul din cadrul Primăriei Comunei Măgura, Teleorman, Lăcrămioara Ionescu. Pentru aceasta din urmă, ANI a reţinut că a încălcat regimul juridic al conflictului de interese în materie administrativă, întrucât, în timpul exercitării funcţiei publice de conducere de Secretar al Comunei Măgura, Jud. Teleorman, a făcut parte din aceeaşi comisie de concurs în cadrul căreia soţul acesteia deţinea calitatea de preşedinte.

Astfel, “IONESCU LĂCRĂMIOARA a încălcat dispoziţiile art. 79, alin. 1, lit. b) din Legea nr. 161/2003, potrivit cărora ‘Funcţionarul public este în conflict de interese dacă se află în una dintre următoarele situaţii: […] participă în cadrul aceleiaşi comisii, costituite conform legii, cu funcţionari publici care au calitatea de soţ sau rudă de gradul I’“, se arată în comunicatul remis joi, 5 septembrie de ANI.

Toate persoanele constatate în stare de incompatibilitate au fost informate despre declanşarea procedurii de evaluare, elementele identificate, precum şi drepturile de care beneficiază, respective de a fi asistaţi sau reprezentaţi de un avocat şi de a prezenta date sau informaţii pe care le consideră necesare, personal ori prin transmiterea unui punct de vedere scris. Cu excepţia Lăcrămioarei Ionescu, celelalte două persoane declarate incompatibile, au depus la dosarul de evaluare puncte de vedere, în exercitarea dreptului la apărare.

În ceea ce priveşte sancţiunile ce pot fi aplicate în caz de incompatibilitate, ANI recizează că “fapta persoanei cu privire la care s-a constatat […] încălcarea obligaţiilor legale privind conflictul de interese ori starea de incompatibilitate constituie abatere disciplinară şi se sancţionează potrivit reglementării aplicabile demnităţii, funcţiei sau activităţii respective […]. Persoana […] faţă de care s-a constatat existenţa conflictului de interese ori starea de incompatibilitate este decăzută din dreptul de a mai exercita o funcţie sau o demnitate publică […] pe o perioadă de 3 ani de la data eliberării, destituirii din funcţia ori demnitatea publică respectivă sau a încetării de drept a mandatului. Dacă persoana a ocupat o funcţie eligibilă, nu mai poate ocupa aceeaşi funcţie pe o perioadă de 3 ani de la încetarea mandatului”.(C.P.)

One Comment

  1. ========== In cadrul unei Curti de Apel, in instantele din subordine, lucreaza Fiul ca Judecator si Fiica Grefiera, unde tatal lor are mai multe cauze in „derulare” ca procese ce se presupun legate de un „calificativ”, dat in Presa, de „Camatar”, fapt sesizat si la C.S.M. ,,,,,, este obligata Instanta sa se ABTINA,,,,, iar C A ,,, ar trebui sa ceara stramutarea cauzelor ,,,, ???????? ///// !!!!!

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

*

code

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.