Sport

Incidente grave sub ochii poliţistului – Arbitrii au dus meciul 90 de minute de frică să nu escaladeze scandalul!

De câţiva ani, în fotbalul judeţean s-a adoptat o măsură radicală, atunci când este vorba de acte de violenţă doesebită, asupra oficialilor (arbitri, observatori) sau asupra jucătorilor. Această regulă a dat roade, iar de-a lungul timpului, mulţi jucători certaţi cu normele de bune maniere, sau chiar cu legea, fie sau potolit, fie au dispărut din fenomenul fotbalistic. De fiecare dată, când un arbitru sau observator a fost lovit, de jucători sau spectatori, jocurile respective s-au întrerupt, iar sancţiunile au fost destul de severe. Numai că, duminică, 25 noiembrie a.c., jocul Olimpia Dobroteşti – Sporting II Roşiorii de Vede (Liga a 6-a, etapa 11), a fost primul caz în care un arbitru este bătut, dar jocul nu s-a întrerupt.

Explicaţia este una singură: teama ca incidentele să nu devină chiar mai grave! Acest lucru l-au recunoscut cei implicaţi în brigada de oficiali a jocului respectiv, iar acest lucru vine dintr-un singur motiv: lipsa de securitate la terenul respectiv! Acest lucru se întâmpla deşi la teren era un poliţist care trebuia să ia atitudine, când lucrurile au escaladat, iar oficialii gazdelor, în loc să tempereze situaţia, au infierat mai mult spiritele.

Ce s-a întâmplat la acest banal joc, de fapt? În min. 56, la scorul 0-1 (Sporting conducea), o fază a gazdelor se încheie cu o centrare în faţa porţii, unde un jucător, nr. 9, aflat în ofsaid, trimite în porta oaspeţilor; numai că, “centralul” Marian Grosu anulează golul, pentru ofsaid, la semnalizarea colegului său arbitru asistent Ionel Constantin (ambii din Buzescu). Imediat, aşa-zisul jucător I. Toma (nr. 9) se repede la arbitrul I. Constantin, pe carel îmbrânceşte până în gardul din spatele său. Tot acolo s-a îndreptat şi nr. 13 (C. Tufă), care de asemenea, îl îmbrânceşte pe asistentul în cauză şi îi pune palma pe faţă, împreună cu cuvintele “de bine” cât cuprinde.De asemenea, în partea respectivă de teren a venit şi un spectator, care l-a lovit cu pumnul în spate pe asistentul Constantin, dar şi cu palma peste faţă – lucruri menţionate atât de centralul Grosu, cât şi de observatorul Florea Sfetcu (Alexandria) în rapoartele de joc.

situaţia devenise gravă, jucătorii de la gazde erau înfierbântaţi, dar nimeni nu părea că vrea să se calmeze. Imediat, arbitrul M. Grosu fluieră finalul meciului, după ce se consultă şi cu observatorul, pentru că era clar că asistentul fusese lovit. Numai că, aşa cum s-a consemnat în rapoartele oficiale, în acele momente zeci de spectatori şi jucătorii de la gazde s-au năpustit spre arbitri, ameninţându-i să nu oprească jocul. Ameninţările, injuriile sau jignirile nici nu mai contau pentru arbitri, care, din spusele lor, efectiv s-au temut ca situaţia să nu degenereze! La toate aceste scene asistau, pasivi, atât poliţistul prezent la joc, la teren, cât şi oficialii gazdelor ( să spune că delegat a fost Cristina Tufă, nimeni alta decât soţia lui C. Tufă, jucător în teren), carer n-au schiţat nici un gest pentru calmarea spiritelor! În cele din urmă, după 10-15 minute – jucătorii din Roşiorii de Vede plecaseră la autobuz – simţind că nu au nici un fel de securitate asigurată şi erau ameninţaţi să reia jocul, arbitrul şi observatorul au decis reluarea meciului! Iar înţelegători, cei de la Sporting II au revenit pe teren şi au câştigat, în final, cu 5-0. Fără alte incidente şi fără vreo problemă, chiar şi baremurile oficialilor fiind achitate la final!

 

“Este un comportament de sălbatici!” – preşedintele AJF Teleorman

Chestionat asupra acestui incident grav, preşedintele  AJF Teleorman, Stan Prodan,  a spus că “aşa ceva nu se poate, este un comportament de sălbatici, un comportament primitiv! Ce să spunem în faţa unor asemenea scene, vom vedea ce decide comisia. Cert este că vom face informare la Inspectoratul de Poliţie, pentru a semnala modul în care acel poliţist a privit acele incidente şi fără să ia vreo măsură sau să se implice în vreun fel”.

Bogdan Pană

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.