Politic

Încet, dar sigur, febra alegerilor cuprinde scena politică din județ/ Primul test electoral din 2020, localele din iunie

Până în 2019, ultimele alegeri cu miză au fost parlamentarele din decembrie 2016, în urma cărora unii dintre oamenii politici au jubilat, încântați fiind de rezultatele obținute, în timp ce alții s-au văzut nevoiți să lase capul plecat și să bage coada între picioare. Dar timpul a trecut, rănile s-au lins, iar după doi ani de pauză electorală, în 2019 partidele politice au trecut prin două teste, în primăvară cel pentru europarlamentare, iar în toamnă cel pentru prezidențiale. Între cele două rânduri de alegeri, încarcerarea fostului lider PSD Liviu Dragnea a fost evenimentul major de natură să schimbe radical configurația politică, social-democrații alunecând pe o pantă descendentă, de pe urma căreia au profitat liberalii, care s-au văzut și cu guvernarea în traistă cu puțin timp înaintea prezidențialelor. Însă lucrurile sunt, poate, mai incerte decât înaintea preluării puterii de către liberali, dreapta marșând serios pe ideea organizării alegerilor anticipate pentru Legislativ. Motivul invocat este configurația parlamentară ostilă liberalilor, social-democrații fiind cei care fac, încă, legea în Parlament. Dovada vie o reprezintă dublarea alocațiilor copiilor, decizie luată de PSD în Legislativ, care îi pune însă în dificultate pe liberali. La o privire mai atentă însă, nu poate fi trecut cu vederea capitalul de imagine de care se bucură, deocamdată, Partidul Național Liberal, și care trebuie fructificat cât mai rapid, înainte ca alte decizii politice să-i ducă pe aceștia pe aceeași pantă descendentă pe care alunecă, de ceva timp, PSD.

În Teleorman, peste aproape șase luni, partidele vor da primul test electoral din acest an, la alegerile locale. Vor fi aleși primarii, consilierii locali, consilierii județeni și președintele Consiliului Județean, scrutinul fiind, poate, cel mai important pentru politicieni, cunoscut fiind faptul că alegerile parlamentare se învârt, în fond, în jurul celor locale, aleșii locali fiind cei care trag sau nu pentru ca partidul să obțină voturi și, prin urmare, mandate în Parlament. Iar pentru PSD, alegerile locale se vor desfășura, pentru prima dată după mulți ani, fără Liviu Dragnea la cârma partidului. Testul suprem, așadar, pentru echipa condusă de Adrian Gâdea. Emoții n-ar trebui să fie prea mari, având în vedere rezultatul bun obținut de PSD în județ la prezidențiale, însă până în luna iunie neprevăzutul își poate face simțită prezența chiar și în aripa social-democrată.

În ceea ce privește aripa liberală, dacă în 2016 ținta era, la nivel declarativ, de 55 de primării și șefia Consiliului Județean, acum că sunt la putere, n-ar fi de mirare ca PNL să vrea să câștige 90 de primării din 97 și, evident, șefia Consiliului Județean. E adevărat că, în 2016, PNL a câștigat numai 28 de primării din cele 55 vizate și mult prea puține mandate pentru a spera la preluarea fotoliului de șef al Consiliului Județean, însă vremurile s-au mai schimbat și pentru Pîrvulescu și ai lui, iar guvernarea reprezintă, fără îndoială, un atu pentru aripa liberală din județ.

De luat în seamă pentru Teleorman ar mai fi și ALDE, partid politic care la ultimele alegeri locale a obținut două primării, două mandate de aleși județeni, un vicepreședinte de Consiliu Județean prin prisma alianței cu PSD, dar și mai multe posturi de viceprimari și consilieri locali. Potrivit unor surse, pe lângă cele două primării trecute în cont, conducerea ALDE ar mai fi negociat cu alți câțiva primari pentru ca aceștia să candideze din partea partidului la locale.

Nici PMP n-ar trebui scăpat din vedere, deși la cum se prezintă formațiunea politică în Teleorman, după ce Adrian Florescu a fost mazilit de la conducerea organizației, poate numai alegătorii nostalgici după epoca Băsescu să mai pună ștampila pe măr. În 2016, PMP s-a ales cu o primărie, doi consilieri județeni și mai multe mandate de consilieri locali. Ulterior, partidul și-a mai trecut în cont un edil, în urma parțialelor din iunie 2017, la Olteni, însă după cum se prezintă, Violeta Ionescu nu va mai câștiga încă un mandat la cârma primăriei. Rămâne de văzut ce rezultate vor obține peste șase luni, cu un președinte nou, numit de la centru, și cu un Teodor Nițulescu făcând jocurile în culise.

În ceea ce privește marile speranțe USR și PLUS, nu este clar, deocamdată, modul în care se vor prezenta, în județ, la locale. Nu se știe dacă și câte organizații locale există, ce candidați au sau ce obiective și-au propus aceștia. Decis însă pare să fie faptul că cele două partide vor merge cu candidați unici pentru primării, la locale, după ce îşi vor consulta listele de oameni politici.

Despre PRO România, partidul balama condus de Victor Ponta, nu se pot spune prea multe în Teleorman. Se știe că este condus de Dumitru Goldbach, care a mai trecut pe la Partidul România Unită și pe la Partidul Național Liberal înainte de a prelua coordonarea organizației din Teleorman a partidului condus de Ponta.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.