Eveniment

Început de an cu peste o sută de misiuni ale pompierilor militari teleormăneni

În intervalul 31.12.2021, ora 08.00 – 03.01.2022, ora 08.00, echipajele de salvatori din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență „A.D. Ghica” al județului Teleorman, cu mijloacele tehnice destinate stingerii incendiilor, recuperării și salvării persoanelor din medii ostile vieții, precum și pentru acordarea primului ajutor calificat, au participat la un număr de 131 de evenimente, după cum urmează: 81 de cazuri SMURD, pentru acordarea primului ajutor și transportarea la spital a persoanelor rănite ori cu probleme medicale grave, inclusiv la pacienții suspecți/confirmați cu virusul SARS CoV -2; 3 evenimente rutiere, produse pe raza localităților Olteni, Rădulești și pe DJ 504, între Alexandria și Cernetu, la care pompierii militari au intervenit pentru acordarea primului ajutor persoanelor rănite și asigurarea măsurilor de prevenire și stingere a incendiilor. Evenimentele rutiere au rămas în atenția autorităților competente pentru cercetări; 5 incendii, dintre care două izbucnite la locuințele unor cetățeni din Beciu și Teleormanu, unul la un depozit de furaje dintr-o gospodărie din Uda Paciurea și două incendii izbucnite la cablurile electrice de pe stâlpii de tensiune din localitățile Orbeasca și Roșiorii de Vede.

Primul incendiul din anul 2022 a izbucnit în localitatea Teleormanu, la tavanul unei case de locuit, din cauza coșului de fum defect. Deoarece proprietarii erau acasă, incendiul a fost observat și anunțat la timp pe numărul unic pentru apeluri de urgență 112, la fața locului ajungând rapid două echipaje de pompieri, cu o autospecială de stingere și o ambulanță SMURD. Focul a fost stins în limitele găsite, fiind distrus tavanul casei, în jurul coșului de fum, pe cca 2 mp. Valoarea pagubelor a fost estimată la suma de 500 de lei, iar cea a bunurilor salvate la peste 30000 de lei.

Din păcate, cel de al doilea incendiu izbucnit la o casă de locuit din localitatea Beciu, în data de 01.01.2022, la ora 16.07, a fost observat și anunțat cu întârziere, motiv pentru care, la sosirea pompierilor militari turneni, flăcările se manifestau generalizat, la întregul imobil.

Militarii au reușit să stingă focul cu ajutorul a două autospeciale de lucru cu apă și spumă, în limitele găsite, reușind să protejeze mai multe bunuri materiale aflate în imediata apropiere. Valoarea pagubelor, reprezentând o locuință din paiantă, cu o suprafață de cca. 30 mp, a fost estimată la suma de 10000 de lei.

Din primele cercetări efectuate, a reieșit faptul că evenimentul s-a produs din cauza jarului căzut dintr-o sobă, lăsată în funcțiune nesupravegheată.

La Uda Paciurea, incendiul izbucnit la depozitul de furaje ce era amplasat în apropierea unei case de locuit și a mai multor anexe gospodărești a fost stins de pompierii militari turneni înainte ca acesta să se extindă. Au fost distruse aproximativ 3 t de lucernă, pagubele fiind estimate la aproape 3000 de lei. Bunurile materiale salvate se ridică la peste 50000 de lei. Cauza probabilă a acestui incendiu a fost un foc în aer liber, lăsat nesupravegheat.

Din fericire, la niciunul dintre incendiile la care au intervenit pompierii militari în această perioadă nu s-au înregistrat victime omenești.

În același interval, pompierii teleormăneni au mai intervenit la alte 42 alte misiuni, dintre care: o misiune pentru degajarea unui copac căzut pe DJ 601F, în localitatea Nenciulești, o deblocare a unei uși de acces într-o locuință din Roșiorii de Vede, la o persoană cu probleme de sănătate, pentru a fi preluată de un echipaj medical, 2 intervenții în sprijinul echipajelor medicale ale SAJ Teleorman pentru preluarea unor persane supraponderale, 3 misiuni pentru asigurarea măsurilor de prevenire și stingere a incendiilor, 14 activități de verificare a persoanelor carantinate și 21 de verificări la secțiile de ATI ale unităților spitalicești de pe raza județului Teleorman, cu scopul de a urmări respectarea măsurilor de prevenire și stingere a incendiilor, cum ar fi: dotarea cu stingătoare, funcționarea hidranților interiori, verificarea stării de practicabilitate a căilor de acces/evacuare și de intervenție, verificarea modalităților de încălzire a spațiilor destinate secțiilor ATI în vederea eliminării surselor de izbucnire a incendiilor, pregătirea personalului din secțiile de ATI privind asigurarea primei intervenții, precum și a modului de evacuare a pacienților, aerisirea periodică a spațiilor în care există riscul de creștere a concentrației de oxigen, transmite mr. Gelu Dragomir, purtător de cuvânt al Inspectoratului pentru Situații de Urgență “A. D. Ghica” Teleorman.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.