Social

Începe simularea examenelor naţionale. Unităţile de învăţământ şi-au adaptat programul cursurilor în funcţie de spaţiul de care dispun

Monica DUMITRESCU

Aproximativ 2500 de elevi din clasa a VIII-a şi peste 5000 de liceeni din clasele a IX-a şi a XII-a din unităţile de învăţământ teleormănene susţin, luni, 13 martie, proba la limba şi literatura română, în cadrul simulării examelor naţionale. Anul acesta, simulările pentru Evaluarea Naţională şi Bacalaureat vor avea loc în acelaşi timp. Astfel, pe 13 martie 2017, vor susţine proba scrisă la Limba şi literatura română atât elevii din gimnaziu care se pregătesc pentru evaluarea naţională, cât şi cei din liceu, care se pregătesc pentru Bacalaureat. Proba la matematică a fost programată pe 16 martie pentru elevii din clasa a VIII-a şi pentru cei din liceele cu profil real, elevii din liceele cu profil uman urmând să susţină în aceeaşi zi proba la istorie.

Elevii din clasa a XII-a vor susţine şi o a treia probă, proba la alegere dintre disciplinele profilului şi specializării, programată pentru vineri, 17 martie. Rezultatele vor fi afişate pe 31 martie.

Probele simulărilor încep la ora 9.00, moment în care se deschid plicurile sigilate care conţin subiectele unice. Accesul elevilor este permis în clase până la ora 8.30. Elevii clasei a VIII-a vor avea la dispoziţie două ore pentru redactarea lucrării scrise, începând din momentul în care s-a încheiat distribuirea subiectelor fotocopiate pentru fiecare candidat, în timp ce liceenii vor avea la dispoziţie trei ore pentru rezolvarea subiectelor de la simularea examenului de Bacalaureat. Sălile de clasă în care se va desfăşura examenul sunt dotate cu camere video funcţionale.

În majoritatea unităţilor de învăţământ teleormănene programul cursurilor pentru elevii din celelalte clase, care nu susţin simularea examenenlor naţionale, nu va fi afectat. Sunt însă şi unităţi de învăţământ, care din lipsă de spaţiu au fost nevoite să îşi adapteze programul cursurilor, în funcţie de sălile de clasă disponibile. Decizia s-a luat la nivelul fiecărei unităţi de învăţământ şi a fost comunicată cadrelor didactice şi elevilor.

 

Modificări privind structura subiectelor

Dacă pentru elevii din clasa a VIII-a şi clasa a XII-a structura subiectelor a rămas aceeaşi ca în anii trecuţi, elevii clasei a XI-a care susţin simularea examenului de Bacalaureat vor avea, la proba scrisă de Limba şi literatura română, subiecte structurate diferit faţă de anii anteriori. Modificarea subiectelor, pilotată la simulare, ar urma să fie aplicată în cadrul examenului de Bacalaureat de la finalul anului şcolar 2017-2018.

Această simulare este organizată la nivel naţional, subiectele fiind unice pe ţară.

 

În Teleorman este prima simulare din acest an şcolar

Dacă până acum în alte judeţe au fost organizate pe plan local simulări ale examenelor naţionale, pentru elevii teleormăneni este prima simulare din acest an şcolar.

Anul trecut, elevii de liceu din Teleorman, care au susţinut simularea examenului de Bacalaureat au obţinut rezultate extrem de slabe. Dacă la clasa a XII-a procentul de promovabilitate înregistrat a fost puţin peste 32%, la clasa a XI-a doar 18,4% dintre elevi au reuşit să obţină medii de cel puţin 6, condiţie obligatorie pentru promovarea examenului de Bacalaureat. Nici la examenul propriu zis rezultatele nu au fost mai bune, procentul de promovabilitate crescând cu doar câteva puncte comparativ cu cel de la simulare, judeţul Teleorman clasându-se ca de fiecare dată în coada clasamentului naţional.

Şi la evaluarea naţională, rezultatele elevilor teleormăneni s-au situat sub media naţională, de cele mai multe ori.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

*

code

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.