Unităţile de învăţământ gimnazial au termen limită pentru afişarea listei propriilor absolvenţi în ordinea descrescătoare a mediilor de admitere la liceu, precum şi ierarhia mediilor de admitere la nivel judeţean, vineri, 5 iulie. Media de admitere la liceu reprezintă media aritmetică a mediei generale din clasele V-VIII şi mediei la Evaluarea Naţională.
Începând de vineri, 5 iulie, şi până marţi, 9 iulie, inclusiv, absolvenţii însoţiţi de părinţi se pot prezenta la unitatea de învăţământ gimnazial absolvită pentru completarea opţiunilor în fişele de înscriere la liceu. Aceasta se face în prezenţa diriginţilor. Repartizarea în licee se va face în trei etape, prima repartizare computerizată fiind programată pe 16 iulie.
Sfaturi pentru completarea fişei de opţiuni
Cum repartizarea se va face în funcţie de opţiuni, în ordinea descrescătoare a mediilor, pentru a ocupa un loc cât mai bun în liceele teleormănene, la completarea opţiunilor în fişele de înscriere, candidaţii trebuie să nu excludă nicio posibilitate. Indiferent de media de admitere pe care o au, este bine să treacă opţiunile în ordinea preferinţelor. De asemenea, pentru siguranţă, mai ales cei cu medii mici, trebuie să completeze un număr cât mai mare de opţiuni. Astfel, pe primele poziţii candidaţii trebuie să treacă liceele la care ei îşi doresc să înveţe, chiar dacă media nu îi avantajează foarte tare în această privinţă. Apoi, imediat trebuie trecute opţiunile cu liceele la care nu i-ar deranja să fie repartizaţi, pentru ca la final să treacă şi locurile de care nu sunt extrem de multumiţi. Aceasta din urmă reprezintă doar o măsură de precauţie, pentru ca elevul să nu rămână nerepartizat. Cu cât mai multe opţiuni, cu atât mai bine pentru că şansele de a intra la un liceu cresc proporţional, chiar dacă media este destul de mică.
Nu trebuie să se completeze o opţiune nedorită în faţa uneia dorite, deoarece prima opţiune este luată în considerare, iar elevul cu medie mare riscă să ajungă la un liceu greşit în cazul în care şi-a completat în mod eronat fişa de înscriere.
Anul trecut, cele mai mari medii de admitere au fost la Liceul “Al. I. Cuza”
Pentru anul şcolar 2013-2014 în liceele din Teleorman în clasa a IX-a sunt disponibile aproape 3700 de locuri, mai multe în comparaţie cu numărul absolvenţilor din promoţia curentă, astfel că toată lumea va intra la liceu. Concurenţă va fi doar pentru ocuparea unui loc în clasele bune din liceele cu prestigiu, în special la specializarea filologie-bilingv sau matematică-informatică bilingv, unde sunt mai puţine locuri.
Anul trecut medii de admitere peste 8 s-au înregistrat la Colegiul Naţional “Al. D. Ghica” Alexandria – specializarea filologie, Liceul Pedagogic “Mircea Scarlat” Alexandria – specializarea filologie bilingv şi matematică-informatică, Colegiul Naţional “Anastasescu” Roşiorii de Vede – specializarea filologie şi matematică informatică, Liceul Teoretic “Marin Preda” din Turnu Măgurele – specializarea ştiinţe sociale, cele mai mari medii de admitere la nivel judeţean fiind însă înregistrate la Liceul Teoretic “Al. I. Cuza” din Alexandria, atât la specializarea matematică informatică bilingv (8,68), cât şi la specializarea filologie (8,53). Mediile de admitere la liceu anul acesta ar putea fi mai mari decât anul trecut, având în vedere rezultatele mult mai bune obţinute de absolvenţii din acest an la Evaluarea Naţională, graţie nivelului de dificultate mai mic al subiectelor de la matematică.
Oferta educaţională a liceelor din judeţ a fost prezentată în Ghidul admiterii computerizate, fiecare absolvent primind câte un exemplar. În acesta candidaţii pentru unul din locurile disponibile în clasa a IX-a în anul şcolar viitor mai găsesc şi toate informaţiile despre calendarul admiterii, precum şi mediile cu care s-a intrat anul trecut la toate liceele şi specializările din judeţ.
În prima etapă de admitere la liceu se pot înscrie candidaţii din seria curentă, precum şi cei din seriile anterioare care nu împlinesc 18 ani până la data începerii cursurilor anului şcolar 2013 – 2014. Pot participa la repartizarea pe locurile din liceele teleormănene şi candidaţi din alte judeţe, pentru aceştia centrul de înscriere fiind stabilit la Şcoala Gimanzială “Ştefan cel Mare” din Alexandria. (M.D.)