Social

Începând cu luna iunie, se acordă indemnizațiile de gratitudine pentru invalizii, veteranii și văduvele de război

Casa Județeană de Pensii Teleorman informează că, potrivit Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 47/2021, “invalizilor de război, veteranilor de război și văduvelor de război li se acordă, lunar, o indemnizație de gratitudine, neimpozabilă, în valoare de 50% din câștigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat aferent anului pentru care se face plata”.

Articolul 1 din Legea nr. 49/1991 prezintă indemnizațiile care se acordau deja, înainte de adoptarea Ordonanței de urgență.

Astfel, invalizii de război primesc “1.500 de lei lunar, pentru marii mutilați și cei încadrați în gradul I de invaliditate; 1.000 de lei lunar, pentru cei încadrați în gradul II de invaliditate; 900 de lei lunar, pentru cei încadrați în gradul III de invaliditate”. În ceea ce privește veteranii de război și văduvele de război (dacă nu s-au recăsătorit), valoarea indemnizației este de 600 de lei lunar.

Pe lângă aceste sume, indemnizația de gratitudine, prevăzută la art. 1 alin. (2) din aceeași lege, se acordă începând din această lună – iunie 2021.

Această indemnizație a fost adăugată pentru că, potrivit Ordonanței de urgență, “valoarea scăzută a indemnizațiilor prevăzute la art. 1 (…) nu permite menținerea unui nivel de trai decent pentru beneficiarii acestor drepturi față de care statul și societatea au datoria morală de a se întoarce cu recunoștința cuvenită”.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

*

code

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.