Monica DUMITRESCU
Probele orale din cadrul examenului de Bacalaureat, sesiunea iunie-iulie 2016, s-au încheiat vineri, 1 iulie, odată cu proba de evaluare a competenţelor lingvistice într-o limbă de circulaţie internaţională. La probele orale candidaţii nu au primit note, ci nivele de competenţă care vor fi menţionate pe diploma de Bacalaureat. Adevăratele emoţii pentru absolvenţii de liceu care susţin Bacalaureatul în această sesiune, încep abia de luni, 4 iulie, odată cu probele scrise.
Prima probă scrisă este cea la Limba şi Literatura Română, probă pe care o susţin toţi candidaţii, indiferent de profilul absolvit, cu menţiunea că vor fi două tipuri de subiecte, pentru real şi uman.
Pe 5 iulie este programată proba scrisă la limba maternă, însă în Teleorman nu se susţine această probă. Proba obligatorie a profilului, matematică, pentru real, şi istorie, pentru uman, este programată pe 6 iulie, iar proba la alegere a profilului şi specializării, ultima în cadrul acestei sesiuni, se va desfăşura pe 8 iulie. Afişarea rezultatelor se va face pe 12 iulie. Tot în aceeaşi zi, în intervalul orar 16.00-20.00, se vor putea depune contestaţiile. Soluţionarea contestaţiilor se va face între 13 şi 15 iulie, iar afişarea rezultatelor finale se va face pe data de 16 iulie.
Potrivit reprezentanţilor Inspectoratului Şcolar Judeţean, în Teleorman pentru susţinerea Bacalaureatului în această sesiune s-au înscris în total 2627 de candidaţi, 2047 dintre aceştia fiind absolvenţi de liceu în 2016, restul de 580 fiind absolvenţi din promoţiile anterioare care fie nu s-au prezentat, fie nu au promovat Bacalaureatul în sesiunile precedente. Pentru a promova examenul de Bacalaureat candidaţii trebuie să fi fost prezenţi la probele orale, indiferent de nivelul de competenţă obţinut, şi să obţină minim nota 5 la fiecare din cele trei probe scrise, iar media generală să fie minim 6.
Unde susţin candidaţii la Bacalaureat probele scrise
Dacă probele orale au fost susţinute de candidaţi în liceele absolvite, probele scrise ale Bacalaureatului vor fi susţinute în Teleorman în 10 centre, organizate în licee din Alexandria, Roşiorii de Vede, Turnu Măgurele, Zimnicea şi Videle, lucrările la probele scrise urmând a fi evaluate în centre din afara judeţului.
În municipiul Alexandria sunt patru centre de examen: Colegiul Naţional “Al. I. Cuza”, unde, pe lângă absolvenţii acestei unităţi de învăţământ, vor susţine bacalaureatul şi absolvenţii de la Liceul Teoretic Olteni; Liceul Tehnologic “Nicolae Bălcescu” unde vor susţine probele scrise ale Bacalaureatului şi absolvenţii de la Liceul Tehnologic nr. 1, precum şi cei de la Colegiul Naţional “Al. D. Ghica”; Liceul Pedagogic “Mircea Scarlat” unde au fost arondaţi şi absolvenţii de la Liceul Tehnologic Drăgăneşti Vlaşca; Liceul Teoretic “Constantin Noica”, unde vor susţine bacalaureatul doar absolvenţii proveniţi de la această unitate de învăţământ.
În municipiul Roşiorii de Vede vor fi două centre de examen: Colegiul Naţional “Anastasescu” unde susţin probele scrise ale Bacalaureatului şi absolvenţii de la Colegiul Tehnic “Anghel Saligny” şi Liceul Tehnologic “Virgil Madgearu” care are arondate Liceul Tehnologic “Emil Racoviţă”, precum şi Liceul Tehnologic nr. 2.
La Turnu Măgurele vor fi tot două centre de examen: Colegiul Naţional “Unirea”, unde, pe lângă absolvenţii acestei unităţi de învăţământ, au fost arondaţi şi absolvenţii de la Liceul Tehnologic “Sf. Haralambie” şi Liceul Teoretic “Marin Preda”, unde susţin probele scrise şi absolvenţii de la Colegiul Tehnic “General David Praporgescu”, dar şi cei de la Seminarul Tehnologic “Sf. Calinic Cernicanul”.
Alte două centre de examen au fost stabilite la Liceul Teoretic Zimnicea, unde vor veni şi absolvenţii de la Liceul Teoretic Piatra, şi la Liceul Teoretic Videle, unde vor susţine bacalaureatul şi absolvenţii de la Liceul Tehnologic “Andrei Şaguna” din Botoroaga.
Toate sălile de examen, monitorizate audio-video
Sălile în care se desfăşoară probele examenului de bacalaureat, cele în care se descarcă şi se multiplică subiectele, precum şi sălile în care se preiau, se evaluează şi se depozitează lucrările scrise vor fi monitorizate audio-video.
Ca şi în anii anteriori, candidaţii nu vor avea voie să intre la examenul de bacalaureat cu ghiozdane, rucsacuri, sacoşe, poşete, manuale, cărţi, ciorne, telefoane sau alte mijloace care le-ar putea uşura fraudarea examenului. Candidaţii care nu respectă regulile vor fi eliminaţi şi nu vor mai putea susţine Bacalaureatul nici în următoarele două sesiuni. Probele promovate până la momentul eliminării nu vor fi recunoscute.