Monica DUMITRESCU
Candidaţii la Bacalaureat în această sesiune abia de luni intră cu adevărat în focurile examenului. Dacă la probele orale, simpla prezenţă a fost suficientă pentru pomovarea lor, la probele scrise situaţia se schimbă. Candidaţii trebuie să obţină minim nota cinci la fiecare dintre probe, iar media lor trebuie să fie minim şase pentru a fi declaraţi promovaţi.
Potrivit calendarului de desfăşurare a examenului de Bacalaureat, probele scrise încep pe 26 iunie, cu proba la Limba şi literatura română, pe care o susţin toţi candidaţii, indiferent de profilul absolvit, subiectele fiind însă diferenţiate, pentru uman, respectiv real.
Pe 28 iunie are loc proba obligatorie a profilului, Matematică-pentru profilul real şi Istorie -pentru profilul uman. Ca şi în anii precedenţi, la matematică vor fi mai multe tipuri de subiecte, în funcţie de specializarea absolvită, matematică-informatică, pedagogic sau tehnologic.
Ultima probă din cadrul primei sesiuni a examenului de bacalaureat se desfăşoară în ziua de 30 iunie. Este vorba despre proba la alegere a profilului şi specializării (Fizică, Chimie, Biologie sau Informatică – pentru profilul real şi Geografie, Filosofie, Logică şi argumentare, Economie, Psihologie sau Sociologie -pentru profilul uman).
Primele rezultate vor fi afişate în 5 iulie, în aceeaşi zi, în intervalul orar 16.00-20.00, candidaţii nemulţumiţi având posibilitatea să depună contestaţii. Acestea vor fi soluţionate în intervalul 6-9 iulie, iar rezultatele finale vor fi afişate în data de 10 iulie.
Şi în acest an, examenul de bacalaureat va fi monitorizat video. Cei care sunt prinşi copiind, sau cu materiale nepermise asupra lor, vor fi eliminaţi din examen. În acest caz, probele promovate anterior nu vor fi recunoscute, iar candidatul va putea susţine din nou bacalaureatul abia după alte două sesiuni.
Potrivit reprezentanţilor Inspectoratului Şcolar Judeţean Teleorman, numărul candidaţilor înscrişi să susţină examenul de bacalaureat în prima sesiune din acest an este de 2466. Dintre aceştia, 2004 sunt absolvenţi ai promoţiei curente, restul provenind din promoţiile anterioare, care fie nu s-au prezentat, fie nu au promovat Bacalaureatul în sesiunile precedente.
Unde susţin candidaţii la Bacalaureat probele scrise
Dacă probele orale au fost susţinute de candidaţi în liceele absolvite, probele scrise ale Bacalaureatului vor fi susţinute în Teleorman în opt centre, organizate în licee din Alexandria, Roşiorii de Vede, Turnu Măgurele, Zimnicea şi Videle, lucrările la probele scrise urmând a fi evaluate în centre din afara judeţului.
Centre de examen la Alexandria sunt: Colegiul Naţional “Al. I. Cuza”, unde vor susţine examenul şi absolvenţii de la liceele din Drăgăneşti Vlaşca şi Olteni, Liceul Pedagogic “Mircea Scarlat”, unde vor susţine examenul şi absolvenţii de la Colegiul Naţional “Al. D. Ghica” şi Liceul Tehnologic “Nicolae Bălcescu”, unde alături de absolvenţii acestei unităţi de învăţământ, vor susţine examenul şi absolvenţii de la Liceul Teoretic “Constantin Noica” şi Liceul Tehnologic nr. 1.
La Roşiorii de Vede, probele scrise ale Bacalaureatului se vor susţine la Colegiul Naţional “Anastasescu”, unde vin şi absolvenţii de la Liceul Tehnologic “Anghel Saligny” şi la Liceul Tehnologic “Virgil Madgearu”, unde au fost arondaţi şi absolvenţii de la liceele “Emil Racoviţă” şi nr. 2.
Absolvenţii de la toate unităţile de învăţământ liceal din Turnu Măgurele vor susţine probele scrise ale Bacalaureatului la Colegiul Naţional “Unirea”.
Centre de examen mai sunt şi Liceul Teoretic Zimnicea, unde au fost arondaţi şi absolvenţii de la Liceul Piatra, şi la Liceul Teoretic Videle, unde au fost arondaţi şi absolvenţii Liceului Tehnologic “Andrei Şaguna” Botoroaga.
La nivel de judeţ vor fi şi două centre de evaluare, unul la Colegiul Naţional “Al. D. Ghica”, celălalt la Liceul Teoretic “Constantin Noica” din municipiul Alexandria, însă, aici vor fi evaluate lucrări provenite din alt judeţ.
Candidaţii trebuie să fie în sălile de examen ce târziu la ora 8.30
Accesul candidaţilor în centrele de examen la probele scrise se face în intervalul 7.30-8.30 pe baza unui act de identitate valid, cu fotografie. Nu este permis accesul în săli cu manuale, dicţionare, notiţe, însemnări etc., care ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor, şi nici cu telefoane mobile sau cu orice mijloc electronic de calcul/comunicare.
În acelaşi timp, candidaţilor le este interzis să comunice între ei sau cu exteriorul, să transmită ori să schimbe între ei foi din lucrare, ciorne, notiţe sau alte materiale care ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor, pentru comunicare în interior sau cu exteriorul. Cei surprinşi în aceste situaţii vor fi eliminaţi din examen, indiferent dacă materialele/obiectele interzise au fost folosite sau nu, indiferent dacă au fost introduse de aceştia ori de alţi candidaţi, de cadre didactice din comisie sau de alte persoane şi indiferent dacă ei au primit ori au transmis materialele interzise. În consecinţă, nu vor mai putea participa la probele următoare şi vor fi lipsiţi de posibilitatea recunoaşterii, în sesiunile următoare, a notelor la probele promovate anterior eliminării, inclusiv a probelor de evaluare a competenţelor lingvistice şi digitale. De asemenea, aceşti candidaţi nu mai au dreptul de a participa la următoarele două sesiuni ale examenului de bacalaureat.
Timpul destinat elaborării unei lucrări scrise este de trei ore, calculat din momentul în care s-a încheiat distribuirea subiectelor fotocopiate pentru fiecare candidat. În acest sens, candidaţii folosesc numai cerneală sau pastă de culoare albastră, iar pentru executarea schemelor şi a desenelor vor utiliza numai creion negru. Pentru proba scrisă la Matematică, candidaţii pot apela doar la instrumente de desen. La probele scrise mijloacele de calcul sunt interzise iar hârtia folosită este doar cea distribuită de asistenţi.