Monica DUMITRESCU
Conform calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei, părinţii vor putea completa cererile de înscriere în clasa pregătitoare online sau la unitatea de învăţământ la care solicită înscrierea copiilor în perioada 27 februarie-16 martie. Programul este zilnic, în intervalul orar 8.00 – 18.00, de luni până vineri, respectiv 9.00 – 13.00, în zilele de sâmbătă.
La repartizare, prioritate au elevii înscrişi la şcoala de circumscripţie. Copiii care nu sunt arondaţi şcolii la care doresc să se înscrie pot fi acceptaţi pe locurile rămase libere după înscrierea copiilor arondaţi. Ca şi în anii precedenţi, dacă numărul de cereri de înscriere din afara circumscripţiei este mai mare decât numărul locurilor rămase libere, vor fi aplicate criterii de departajare generale şi specifice.
Conform metodologiei criteriile generale de departajare sunt: existenţa unui certificat medical de încadrare în grad de handicap a copilului; existenţa unui document care dovedeşte că este orfan de ambii părinţi (este asimilat acestei situaţii cazul copilului care provine de la o casă de copii/centru de plasament/plasament familial); existenţa unui document care dovedeşte că este orfan de un singur părinte; existenţa unui frate/a unei surori înmatriculate în şcoala respectivă.
Astfel, înscrierea copiilor în clasa pregătitoare se va realiza în două etape. Prima etapă se va desfăşura după următorul calendar: 17 martie 2017- repartizarea la şcoala de circumscriptie a copiilor ai căror părinţi au solicitat acest lucru în cererea-tip de înscriere; 18-21 martie 2017- admiterea sau respingerea cererilor de înscriere la alte şcoli decât cele de circumscripţie; 22 martie 2017-repartizarea la şcoala de circumscripţie a copiilor care au fost înscrişi la o altă şcoală, dar nu au fost admisi din cauza lipsei de locuri şi care au exprimat în această fază opţiunea pentru înscrierea la şcoala de circumscripţie; 22-23 martie 2017-afişarea la sediul şcolilor şi pe site-ul inspectoratului şcolar a copiilor înmatriculaţi, a numărului de locuri rămase libere şi a listei copiilor neînscrişi după prima etapă
A doua etapă de înscriere în clasa pregătitoare începe pe 23 martie 2017 cu afişarea în şcoli şi pe site-ul inspectoratului şcolar a procedurii specifice de repartizare a copiilor pe locurile disponibile. În perioada 24-30 martie are loc depunerea cererii-tip de înscriere la secretariatul şcolii aflate pe prima poziţie dintre cele trei opţiuni exprimate de părinţi pentru etapa a doua, de către părinţii copiilor care nu au fost cuprinşi în nicio unitate de învăţământ în etapa anterioară sau care nu au participat la aceasta. Urmează pe 6 aprilie 2017- afişarea la sediul fiecărei şcoli a listelor finale cu copiii înscrişi în clasa pregătitoare, în perioada 7-13 aprilie 2017, soluţionarea de către inspectoratele şcolare a cererilor părinţilor copiilor care nu au fost încă înscrişi la vreo şcoală.
Peste 2500 de locuri în clasa pregătitoare, disponibile în Teleorman
Potrivit reprezentanţilor Inspectoratului Şcolar Judeţean, pentru anul şcolar 2017-2018, au fost aprobate 2561 de locuri în clasa pregătitoare în unităţile de învăţământ din Teleorman.
În municipiul Alexandria, ca şi în anii precedenţi, cele mai multe locuri sunt la Şcoala Gimnazială “Ştefan cel Mare”, unde vor fi înfiinţate patru clase pregătitoare. La Şcoala Gimnazială “Mihai Viteazul” şi la Şcoala Gimnazială nr. 5 vor fi înfiinţate câte trei clase pregătitoare, la Şcoala Gimnazială nr. 7, două clase, în timp ce la şcolile gimnaziale “Alexandru Colfescu” şi nr. 6 vor avea doar câte o clasă.
În municipiul Roşiorii de Vede cele mai multe locuri sunt la Şcoala Gimnazială “Mihai Eminescu”-trei clase. Şcoala Gimnazială “Zaharia Stancu” înfiinţează două clase pregătitoare, în timp ce la şcolile “Al Depărăţeanu”, “Dan Berindei” şi “Gala Galaction” va fi înfiinţată câte o singură clasă.
În Turnu Măgurele, Liceul Teoretic “Marin Preda” şi Şcoala Gimnazială “Mircea cel Bătrân” înfiinţează câte două clase pregătitoare, iar şcolile nr.2 şi nr. 4, câte o clasă.
Cele două şcoli gimnaziale din Videle au câte două clase pregătitoare pentru anul şcolar 2017-2018. Şi la Zimnicea vor fi înfiinţate patru clase pregătitoare, câte una în fiecare şcoală.
În şcolile din mediul rural se va înfiinţa în general câte o clasă pregătitoare, excepţie făcând doar şcolile din localităţile Prundu, Scrioaştea, Tătărăştii de Sus şi Vârtoapele de Jos unde se vor înfiinţa câte două clase.
Nici anul acesta nu dispare învăţământul simultan, în 34 de localităţi teleormănene, din cauza numărului mic de copii, acesta rămânând în actualitate. Copiii din clasa pregătitoare vor învăţa alături de ceilalţi copii din învăţământul primar. Cei mai puţini copii de clasă pregătitoare vor fi la şcolile din localităţile Vătaşi (2 copii), Zâmbreasca, Cernetu, Liţa, Fântânele, Crângu, Beuca, Merişani (câte 3 copii).
La nivelul judeţului Teleorman, în anul şcolar 2017-2018 va fi înfiinţată o singură clasă pregătitoare cu forma de învăţământ step by step, la Şcoala Gimanzială nr. 4 din municipiul Turnu Măgurele şi două clase pentru învăţămât special, la centrele şcolare de educaţie incluzivă Alexandria şi Roşiorii de Vede.
Evaluarea psihosomatică
Părinţii copiilor care împlinesc 6 ani până pe 31 august 2017 vor fi obligaţi să-i înscrie pe cei mici la clasa pregătitoare. Ca şi în anii precedenţi, copiii care împlinesc vârsta de 6 ani după această dată pot fi înscrişi la clasa pregătitoare doar dacă trec evaluarea psihosomatică, aceasta fiind realizată, la cererea părinţilor în urma unei programări prealabile, în oricare dintre cele cinci centre stabilite de Inspectoratul Şcolar Judeţean, câte unul în fiecare oraş sau municipiu din judeţ. Data limită până la care se face evaluarea psihosomatică pentru înscrierea în clasa pregătitoare este 14 martie.
Testele sunt aplicate de către specialişti psihologi, şi cuprind întrebări legate de cunoştinţe şi informaţii esenţiale, pe care orice copil trebuie să le deţină până la vârsta de 6-7 ani – cum ar fi să numere, să cunoască anotimpurile sau să recunoască diferite culori. Nu există seturi de întrebări standard. Pentru ca un copil să primească raspuns favorabil pentru înscrierea în clasa la care aspiră, trebuie să răspundă corect la cel putin 75% din întrebările puse la evaluare. Rezultatele evaluării nu pot fi contestate de părinţi.
Tel Verde pentru informaţii
Şi anul acesta, în perioada înscrierii copiilor în învăţământul primar, funcţionează linia specială Tel Verde 0.800.816.247 la care părinţii pot obţine informaţii. Un inspector şcolar, din cadrul Inspectoratului Şcolar Judeţean Teleorman, va răspunde apelurilor la acest număr de telefon gratuit, până pe data de 13 aprilie 2017, de luni până joi, în intervalul orar 08:00 – 17:00, şi vineri, în intervalul orar 8.00-14.00, şi va da părinţilor informaţiile de care au nevoie.
Părinţii pot găsi informaţii privind metodologia şi calendarul înscrierilor în clasa pregătitoare sau clasa I şi pe site-ul oficial al ISJ Teleorman, sau direct la unităţile de învăţământ la care intenţionează să-şi înscrie copiii.