Economie

Încă două amenzi pentru depistarea unor persoane care prestează muncă nedeclarată în Teleorman

Inspecția Muncii, prin intermediul inspectorilor din Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Teleorman, a desfășurat, în săptămâna 5-10 iulie 2021, 49 de controale, dintre care 24 sunt în domeniul relațiilor de muncă (RM), restul de 25 fiind în domeniul securității și sănătății în muncă (SSM).

Urmări ale controalelor în domeniul RM

Având în vedere că și în această săptămână Corpul de control relații de muncă a aplicat două amenzi pentru depistarea a două persoane care prestează muncă nedeclarată, campania de informare “Muncește legal! Cunoaște-ți drepturile” este absolut necesară.

Pe lângă aceste două amenzi, Mihaela Mușat, reprezentantul ITM Teleorman, transmite că s-au aplicat amenzi în valoare de 46.000 de lei în domeniul RM pentru nerespectarea anumitor prevederi legale, și anume nereguli privind “registrul general de evidență a salariaților” și “primirea la muncă a unei persoane fără încheierea unui contract individual de muncă”.

Tot în domeniul relațiilor de muncă, inspectorii au aplicat 5 avertismente, potrivit Mihaelei Mușat, pentru următoarele neconformități: “nu se acordă spor de repaus săptămânal, spor de noapte, s-a lucrat în zilele de sărbători legale fără compensare zile libere sau spor, neîndeplinirea măsurilor dispuse la termenul stabilit de inspectorii de muncă, nu se păstrează la locul de muncă copii CIM și evidența orelor lucrate”.

Mai mult, un alt motiv a fost reprezentat de nerespectarea art. 7 alin. 5 din HG nr. 905/2017, conform căruia “La încetarea activității salariatului, angajatorii au obligația să îi elibereze acestuia o adeverință care să ateste activitatea desfășurată de acesta, durata activității, salariul, vechimea în muncă și în specialitate, precum și un extras din registru”.

Urmări ale controalelor în domeniul SSM

În ceea ce privește domeniul securității și sănătății în muncă, deși inspectorii dn cadrul acestui compartiment nu au aplicat nicio amendă, sunt înregistrate 68 de avertismente. Având în vedere că, la momentul actual, încă este instalată starea de alertă la nivel național, inspectorii au găsit câteva neconformități la angajatori privind nerespectarea măsurilor necesare pentru combaterea răspândirii SARS-CoV-2.

Potrivit informațiilor furnizate din Mihaela Mușat, au fost aplicate avertismente, deoarece anumiți angajatori nu au revizuit “documentul de evaluare a riscurilor pentru securitatea și sănătatea angajaților, ținându-se cont de noile condiții de defășurare a activității, în vederea luării măsurilor necesare pentru combaterea răspândirii SARS-CoV-2”. Mai mult, în cazul unora, “nu au fost refăcute instrucțiunile proprii specifice riscului de contaminare cu SARS-CoV-2”.

Tot inspectorii din cadrul acestui compartiment au aplicat avertismente pentru următoarele neconformități: “nu sunt completate fișele de post ale lucrătorilor”, “nu s-a realizat controlul medical periodic al lucrătorilor” și “nu sunt desemnate persoanele care acordă primul ajutor în caz de accident, stingerea incendiilor și evacuarea personalului”.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.