Social

În Videle funcţionează un singur laborator de analize medicale în contract cu CAS Teleorman

Carmen Dumitrescu

Pentru un număr mare de teleormăneni, problema efectuării unor analize medicale este destul de stresantă, în sensul în care costurile sunt destul de serioase, atunci când testele sunt făcute la cererea exclusivă a individului, mulţi dintre teleormăneni ajungând la laboratorul de analize atunci când sunt deja foarte bolnavi şi nu mai au nici o altă variantă. În fiecare an, în timpul sezonului rece, solicitarea de servicii medicale creşte, în contextul agravării bolilor cronice şi a apariţiei unor boli specifice iernii şi primăverii, astfel încât, de regulă, atunci când se aprobă bugetul, CAS solicită suplimentarea bugetelor alocate laboratoarelor medicale.

Asiguraţii, care apelează la sprijinul medicului de familie înainte de a merge la laboratorul de analize, vor beneficia de trimitere şi, deci, de anumite reduceri ale costurilor investigaţiilor. Însă şi decontarea analizelor de laborator depinde de perioada lunii în care individul doreşte să i se recolteze probele biologice, pentru că, de regulă, gratuităţile se aplică în limita plafonului existent şi conform specialiştilor din cadrul laboratoarelor de analize, la început de lună. Cine ajunge mai târziu, va plăti aproape integral costul analizelor. O parte dintre laboratoarele de analize se confruntă de ani buni cu problema aglomeraţiei în primele trei zile ale lunii, cei care vin să îşi recolteze în perioada gratuită probe biologice fiind nevoiţi să aştepte cu orele până când cineva se poate ocupa de ei. Mai mult, rezultatele analizelor gratuite se lasă, în general, aşteptate destul de mult, pentru că nu toate laboratoarele de analize se pot adapta unei cereri foarte mari, mai ales în contextul în care cea mai mare parte din lună, cererea este mică spre nulă.

În schimb, analizele realizate la cererea exclusivă a unui individ, care nu doreşte decât să-şi evalueze starea de sănătate, fără ca vreun doctor să-l îndrume în acest sens, costă ceva mai mult iar teleormănenii, în condiţiile economice date, vor face din ce în ce mai puţine sacrificii pentru a atinge un astfel de obiectiv, absolut firesc dacă am trăi într-o lume normală…

Anul acesta, însă, potrivit purtătorului de cuvânt al Casei de Asigurări de Sănătate Teleorman, Mihaela Popa, în ultimele două luni nu au fost nici un fel de probleme şi nici un fel de solicitare pentru suplimentarea bugetelor alocate laboratoarelor medicale. Singurele plângeri au vizat lunile octombrie şi noriembrie, când se pare că plafonul nu a fost suficient: “În general, noi alocăm bugete comparabile cu cele din anii trecuţi acestor laboratoare medicale, urmând ca acum, în martie, când se vor semna contractele şi se vor aloca bugetele să vedem dacă e necesară o suplimentare a bugetelor alocate. Dar, din ceea ce ştiu eu, până acum nu au fost probleme în cazul laboratoarelor medicale. Am primit, e drept, o serie de plângeri din partea beneficiarilor în lunile octombrie şi noiembrie, dar, în general, nu au fost probleme.”

Singurul loc din judeţ unde locuitorii chiar întâmpină probleme legate de efectuarea de analize medicale este Videle. În Videle, la momentul actual, nu funcţionează decât un singur laborator de analize, care are contract cu Casa de Asigurări de Sănătate. În consecinţă, acolo solicitările sunt foarte mari şi, de obicei, foarte puţini consumatori de servicii medicale, mai reuşeşsc să prindă respectivul laborator cu plafon. Pe de altă parte, oamenilor din Videle le este destul de dificil să vină să îşi facă analizele la Alexandria, astfel că nemulţumiri au existat şi Casa de Asigurări de Sănătate Teleorman le-a înregistrat: “E adevărat că plafonul e mai mic acum decât cel cu care erau obişnuiţi consumatorii de servicii medicale, dar şi laboratoarele. Însă probleme reale sunt în oraşul Videle, unde nu funcţionează decât un singur laborator care are contract cu noi”, a declarat Mihaela Popa.

Mai mult, aceasta şi-a exprimat speranţa ca din luna martie a acestui an, laboratorul din Videle să poată primi un buget mai mare, pentru ca un număr mai mare de locuitori din oraşul menţionat să aibă parte de analize decontate de CAS Teleorman.

Potrivit specialiştilor din domeniul sănătăţii, situaţia economică actuală nu a avut nici un impact decisiv asupra costurilor analizelor medicale, însă e posibil ca populaţia să nu facă faţă foarte bine unor cheltuieli neprevăzute, în condiţiile recesiunii resimţite la nivel individual.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.