Economie

În urma unui control al ITM, la o singură societate, 8 persoane au fost depistate că munceau la negru

Munca nedeclarată constituie un fenomen extrem de nociv, din cauza consecinţelor sociale şi economice pe care le produce, respectiv persoana care prestează munca nedeclarată este lipsită de protecţie socială, angajatorul este lipsit de posibilitatea legală de a responsabiliza pe lucrător pentru eventualele pagube produse de acesta, fondurile sociale şi bugetul de stat sunt păgubite prin sustragerea de la plata impozitelor şi a contribuţiilor sociale, potrivit Inspectoratului Teritorial de Muncă Teleorman.

În ultimii ani, din datele ITM Teleorman rezultate în urma controalelor efectuate de inspectorii de muncă, domeniul cu cei mai mulţi lucrători la negru este domeniul construcţiilor, sector, de altfel, dacă stăm să ne gândim, şi foarte mult expus pericolelor.

Munca nedeclarată se manifestă frecvent în acest domeniu, asta pentru că majoritatea angajaţilor sunt “de sezon”, nu dispun de calificare, iar câştigul este mai mare, odată pentru angajator care preferă să-i plătească aşa numitului angajat 100-200 lei în plus, decât dările la stat, iar angajatul este mulţumit dacă primeşte aceşti bani în plus, fără să se gândească nici la pericolul la care este expus, nici la vechimea în muncă.

Având în vedere faptul că acest fenomen al utilizării forţei de muncă fără forme legale nu numai că persistă, dar pare să se şi extindă în cadrul firmelor de construcţii, ITM Teleorman a dispus pe parcursul a două zile, respectiv 11- 12 iunie 2013, desfăşurarea unor acţiuni de control în cadrul Campaniei naţionale privind identificarea cazurilor de muncă nedeclarată în domeniul construcţiilor.

Obiectivele acestei campanii au fost identificarea angajatorilor din domeniul de activitate menţionat care folosesc personal fără forme legale de angajare, determinarea acestora de a încheia contracte de muncă persoanelor depistate fără forme legale de angajare, de a le înregistra în aplicaţia REVISAL şi de a le transmite ITM-ului.

Au fost executate 12 acţiuni de control la societăţile de profil, unde s-a urmărit modul în care angajatorii din acest domeniu de activitate respectă prevederile legale cu privire la angajarea  personalului, timpul de muncă şi de odihnă, repausul săptămânal şi zilnic, munca de noapte şi garantarea în plată a slariului minim brut pe ţară.

Deficienţele nu au întârziat să apară, iar pe segmentul relaţiilor de muncă s-a consatat că unii angajatori nu aveau întocmit regulamentul intern, iar la alţii s-au găsit state de plată nesemnate de salariaţi. Totodată, doi angajatori au fost sancţionaţi pentru neînregistrarea în REVISAL a contractelor de muncă, valoarea amenzilor aplicate  totalizând 10.000 lei, iar un al treilea angajat a fost depistat că utiliza forţă de muncă fără forme legale. Astfel, în cadrul respectivei societăţi comerciale au fost identificate 8 persoane fără forme legale de angajare. Întrucât fapta constituie infracţiune la Codul Muncii, documentele de control au fost înaintate organelor penale abilitate, angajatorul riscând dosar penal. (C.P.)

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.