Economie

În ultimii cinci ani, în Teleorman s-au înregistrat 18 accidente de muncă mortale şi 7 cazuri de boli profesionale

Joi, la sediul ITM Teleorman s-a marcat, ca în fiecare an, Ziua Internaţională a Sănătăţii şi Securităţii în Muncă, a cărei temă de anul acesta  a fost “prevenirea bolilor profesionale la locul de muncă”.

În deschidere a luat cuvântul inspectorul şef al ITM Teleorman, Emil Viorel Ciobanu, după care, pe rând inspectorul de muncă Iulian Căruţă, Doina Ratca, medic de medicina muncii din cadrul SJU Alexandria, precum şi Elisabeta Crantea, inspector de muncă, au prezentat un scurt istoric al estimărilor făcute de OIM cu privire la decesele profesionale, fie din cauza accidentelor de muncă, fie din cauza bolilor profesionale.

Conform estimărilor făcute de Organizaţia Internaţională a Muncii (OIM) din cele 2.340.000 decese profesionale înregistrate în fiecare an în întreaga lume, numai 321.000 sunt cauzate de accidente de muncă, restul de 2.020.000 decese fiind cauzate de diferite tipuri de boli profesionale legate de condiţiile de muncă.

De asemenea, în cadrul simpozionului a fost prezentată şi o analiză a accidentelor de muncă înregistrate de ITM Teleorman în ultimii cinci ani. Astfel, în perioada 2008 – 2013, la ITM Teleorman au fost înregistrate un număr total de 167 accidente de muncă, cu tot atâtea victime, din care 18 accidente de muncă mortale şi 149 accidente de muncă cu incapacitate temporară de muncă, din care 13 încadrate  în grad de invaliditate. În anul 2013, în primele 4 luni s-au înregistrat 4 accidente de muncă.

De menţionat este şi faptul că, în perioada 2008 – 2013 ITM Teleorman a înregistrat şi 7 cazuri de boli profesionale. respectiv în anul 2008 au fost înregistrate 3 cazuri de boli profesionale la Koyo România, sortator- folosire alcool tehnic, diagnostic bronşită cronică, SC IAICA SA, subinginer- folosire benzen, diagnostic tumoră vezicală, Spitalul de Pneumoftiziologie Roşiorii de Vede, îngrijitor curăţenie, s-a contaminat cu bacilul Koch, diagnosticat ulterior cu TBC pulmonar.

În anul 2009 a fost înregistrat un caz de boală profesională tot la Spitalul de Pneumoftiziologie Roşiorii de Vede, de această dată un asistent medical a fost contaminat cu bacilul care provoacă tuberculoza şi ulterior a făcut şi boala, iar în anii următori, în 2010 şi 2011 la aceiaşi unitate spitalicească s-au îmbolnăvit de TBC pulmonar alte două persoane, un asistent medical, în 2010 şi o infirmieră în 2011. În anul 2012 a fost înregistrat un alt caz de boală profesională la KOYO România, prin folosire ulei mineral, persoana respectivă fiind diagnosticată cu eczemă alergică.

Din analiza dosarelor de cercetare a evenimentelor reiese clar că toate accidentele de muncă s-au produs ca urmare a încălcării prevederilor legale referitoare la securitatea şi sănătatea în muncă. Încălcări ale reglementărilor au fost făcute atât de către angajatori, cât şi de către lucrători. Potrivit ITM Teleorman, angajatorii s-au făcut vinovaţi fie printr-o instruire insuficientă sau inadecvată făcută lucrătorilor, fie prin  folosirea în procesul de muncă a echipamentelor de muncă uzate sau neverificate la timp, sau printr-o amenajare a locurilor de muncă, uneori defectuoasă.

Lucrătorii, la rândul lor, au fost cei care au încălcat de cele mai multe ori instrucţiunile de lucru, au neglijat purtarea echipamentului de protecţie ori au acţionat din proprie iniţiativă contrar instucţiunilor primite. (C.P.)

One Comment

  1. un benzinar

    Lui Ciobanu Emil nu i este rusine de trcutul sa din perioada PDL!
    Vad ca nu a fost schimbat in ciuda rautatii de care a dat dovada din 2005 si pana in 2012.
    Am fost coleg cu el la Electrica ,il cunosc bine si va pot spune ca este un gunoi de om!

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.