Economie

În trei luni, au fost depuse 921 de dosare pentru vânzarea terenurilor agricole situate în extravilan

“În 3 luni, avem depuse 921 de dosare pentru vânzarea terenurilor agricole situate în extravilan, care acoperă o suprafață totală de 1253,65 ha, deși încă sunt în curs de desfășurare, nefiind vândute“, susține directorul Direcției pentru Agricultură Județeană Teleorman, Carmen Miron. Deși procesul de depunere a dosarelor a fost modificat recent, fiind desfășurat, acum, pe parcursul a 45 de zile, directoarea consideră că “procesul este destul de lung, dar este necesar. Noi avem foarte multă activitate, deși pare că nu avem“.

După spusele lui Carmen Miron, “procesul este destul de lung, deoarece prima dată se depune cererea la primărie. După ce ajunge la primărie, se depune oferta la Direcția de Agricultură Județeană și stă timp de 10 zile în analiza Direcției. Mai apoi, se emite dosarul la notar. De asemenea, primăria anunță potențialii cumpărători, care sunt numiți preemptori, fiind categorizați de la rangul 1 până la 6“.

Potrivit Legii 17 , art. 4, “înstrăinarea prin vânzare a terenurilor agricole situate în extravilan se face cu respectarea condițiilor egale“, având următoarea ordine a preemptorilor: rangul I (coproprietarii), rangul II (proprietarii investițiilor agricole pentru culturile de pomi, viță-de-vie, hamei, irigații exclusiv private și/sau arendașii), rangul III (proprietarii terenurilor vecine), rangul IV (tinerii fermieri), rangul V (unitățile de cercetare-dezvoltare în domeniul agriculturii), rangul VI (persoane fizice cu domiciliul situat în unitățile administrativ-teritoriale unde este terenul) și rangul VII (statul român).

În ceea ce privește tinerii fermieri, Carmen Miron consideră că “noul proces reprezintă un avantaj pentru tinerii fermieri, deoarece aceștia se află în rangul 4, deși încă nu au o poziție foarte bună, după părerea mea“.

De asemenea, printre activitățile prezentate în raportul din Colegiul Prefectural, Direcția pentru Agricultură Județeană Teleorman a efectuat verificări în diferite locuri, cum ar fi în domeniul industriei alimentare, unde au fost sancționați patru operatori economici cu avertisment pentru lipsa afișajului produselor expuse la comercializare: pâine și produse de panificație. Mai mult de atât, au fost aplicate un avertisment și o amendă în valoare de 7.000 de lei în urma a doua verificări în depozitele de cereale din județ pentru funcționarea fără a deține autorizație de depozit.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.