Economie

În Teleorman, un salariat susţine 2.3 pensionari

PensionariVioleta Mocanu

Cu aproape 20 de milioane de locuitori din care doar 4.8 milioane sunt salariaţi (iar un sfert lucrează la stat), România rămâne cu eticheta de stat asistat social, căruia încă îi lipseşte strategia pentru crearea unei clase de mijloc puternice. Dacă în state, precum Ungaria sau Cehia, rata de ocupare a populaţiei este de 40-50%, România rămâne cu un procent modest, de doar 23% din populaţie cu statut de salariat şi cu peste 400.000 de pensionari mai mulţi decât salariaţi.

Doar în trei judeţe şi în Bucureşti rata de ocupare a populaţiei este de peste 30%. În 24 de judeţe, doar 2 din 10 locuitori au un loc de muncă.

Din punctul de ve­dere al raportului dintre salariaţi şi pensionari, cea mai dramatică si­tua­ţie se întâlneşte în ju­deţul Teleorman, unde un salariat susţine, din taxe şi contribuţii, câte 2.3 pensionari. La dis­tan­ţă imediată se află Giurgiu, unde raportul este de un salariat la 2.2 pensionari, Botoşani (un salariat la 1.99 pen­sionari) şi Vaslui (un sa­lariat la 1.93 pensionari). Dacă în 2013 s-a ajuns la un raport aproximativ egal între numărul salariaţilor şi cel al pensionarilor la nivel naţional (un salariat la 1.08 pensionari), situaţii mai bune din acest punct de vedere s-au înregistrat în Bucureşti (un salariat la 0.53 pensionari), Ilfov (1 la 0.66), Timiş (1 la 0.71), Sibiu (1 la 0.79), Constanţa (1 la 0.8) sau Braşov (1 la 0.8).

Judeţul Teleorman nu stă mai bine nici în ce priveşte rata şomajului, aceasta fiind aproape dublă faţă de cea înregistrată la nivel naţional.

 

One Comment

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*

*

code

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.