Economie

În Teleorman, investiţiile făcute în urma inundaţiilor au fost finalizate

inundatii1Violeta Mocanu

În urma inundaţiilor cu care s-a confruntat judeţul Teleorman în această vară, au fost aprobate două mari investiţii: digul de la Ştorobăneasa şi regularizarea pârâului Câinelui. Referitor la obţinerea aprobării pentru cele doua investiţii, prefectul Carmen Daniela Dan a declarat: „Acestea s-au datorat, în primul rând, faptului că, oricâte demersuri am fi făcut noi la momentul respectiv, dacă vicepremierul Liviu Dragnea şi premierul Ponta nu ar fi venit în zonă, nu ar fi văzut şi n-ar fi constatat cu ochii lor care este situaţia, cred eu că rezultatul n-ar fi fost acelaşi pentru că a fost vorba de inundaţii cu care s-au confruntat mai multe localităţi nu numai din Teleorman. Dar, la noi a fost o situaţie specială din cauza faptului că de foarte multă vreme nu se investise absolut nimic, dinainte de 2005, când am mai trecut prin nişte inundaţii, această problemă fiind neglijată”.

Digul de la Ştorobăneasa a avut o finanţare în valoare de 1900 mii lei şi, despre el, prefectul judeţului spune că „are amploarea şi rezistenţa unui pod”, iar regularizarea pârâului Câinelui a avut alocat un buget de 1500 mii lei, a început de la Baldovineşti, cu o localitate mai sus de Ciolăneşti, şi cuprinde trei comune foarte mari ca întindere: Ciolăneşti, Necşeşti, Vârtoape. De asemenea, Carmen Daniela Dan a declarat că, în cazul pârâului Câinelui „a fost o problemă deoarece acest pârâu trece prin aceste comune, prin interiorul lor”.

Referitor la speculaţiile conform cărora digul de la Ştorobăneasa a fost inaugurat fără ca lucrările să fie finalizate, prefectul judeţului a declarat: „Ce-am promis noi a fost că, până la sfârşitul lunii august, vom avea aceste investiţii finalizate şi susţinem că aşa s-a întâmplat. La Ştorobăneasa, noi am predat linia de apărare, aceasta însemnând, de fapt, corpul digului. Celelalte lucrări, care sunt lucrări adiacente, care ţin de structura şi de întărirea malurilor, nu erau relevante luând în calcul riscul. Predând linia de apărare, la sfârşitul lunii august, aşa cum ne-am asumat, locuitorii comunei Ştorobăneasa sunt apăraţi, asta însemnând că la viitura calculată de unu la o sută de ani, nu au nicio problemă, într-o zonă unde niciodată nu fusese ridicată o lucrare de apărare şi unde orice ploaie mai abundentă ar fi însemnat apă în curţile şi în casele lor”.

Referitor la a doua investiţie, Carmen Daniela Dan a spus: „Lucrările sunt finalizate, au fost nişte probleme din cauza finanţării pentru că s-a lucrat pe principiul cash flow-ului, adică cei care au venit să facă investiţia au adus şi banii, urmând ca plăţile să le vină în momentul în care, conform contractului, erau finalizaţi anumiţi indicatori şi aşteptăm ca şi acolo efectiv să predăm lucrarea, dar ea este la momentul actual finalizată, cu toate problemele care s-au ivit pe parcurs: probleme legate de materialul lemnos care a trebuit scos de acolo, de faptul că oamenii n-au înţeles de ce trebuia intrat la ei în curte efectiv şi de ce trebuie lărgit şi ridicat malul. Au fost, într-adevăr nişte probleme pe care le-am getionat făcând nişte comandamente comune cu diriginţii de şantier, cu constructorii, cu proiectanţii şi bineînţeles cu beneficiarul în fiecare săptămână”.

Dar cele două investiţii nu sunt singurele de această natură în judeţul Teleorman. Având în vedere că mai există zone de risc, în care trebuie făcute investiţii pentru a evita apariţia unor noi probleme precum cele cu care s-au confruntat teleormănenii în vara acestui an, Carmen Daniela Dan a mai spus: „Săptămâna trecută s-a predat efectiv amplasamentul pentru regularizarea a peste 1,5 km la Siliştea-Gumesti, o zonă cu probleme mari de asemenea. Acolo avem o investiţie de 1200 de lei, pe care am obţinut-o din suma de bani alocată de guvern unor studii de oportunitate, implicit 1500 de lei. Acest lucru s-a întâmplat pentru că am crezut că este mai de interes să facem o lucrare efectivă decât să facem nişte studii, care sunt necesare bineînţeles, dar care nu rezolvă o problemă în mod concret”. De asemenea, referitor la alte zone cu risc crescut de inundaţii, prefectul judeţului Teleroman a declarat: „Mai sunt zone în judeţ, unde sunt probleme şi unde trebuie să investim, dar am reuşit să obţinem nişte sume de bani cu care putem să facem şi noi pe plan local şi judeţean, nişte lucrări de consolidare, unele dintre ele fiind deja executate: digul trei de la Bragadiru, digul de la Suhaia, consolidarea digurilor din localitatea Cervenia şi mai avem în vedere ridicarea unei porţiuni de 1 km în zona Tătărăştii de Jos, unde râul Teleormanul poate inunda porţiunile mai joase din localitate”.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.