Potrivit AJOFM Teleorman, structura șomajului înregistrat în funcție de domiciliu și calificare profesională redă faptul că 79,98% dintre șomeri provin din mediul rural, cu un slab nivel de instruire, și anume 69,89% din numărul total au fie studii gimnaziale, primare sau neavând chiar o școală absolvită.
Nivelul studiilor medii nu constituie neapărat o garanție în ceea ce privește obținerea unui loc de muncă, fiind, de asemenea, necesară și obținerea unei calificări sau specializări în domeniul vizat.
Potrivit datelor Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă Teleorman, în perioada ianuarie-noiembrie 2022, au fost încadrați în muncă 4605 șomeri ca urmare a acordării serviciilor de mediere a muncii, 67 șomeri ca urmare a cursurilor de formare profesionale puse la dispoziție de către agenție, 366 șomeri prin măsuri de stimulare-facilități acordate șomerilor și 1363 șomeri prin măsuri de stimulare a angajatorilor.
AJOFM pune la dispoziția șomerilor anumite facilități și măsuri de sprijin, printre care încadrarea în muncă înainte de expirarea perioadei de indemnizare, acordarea de prime de activare (șomerii înregistrați de cel puțin 30 zile, în cazul angajării cu normă întreagă, pentru o perioadă mai mare de 3 luni beneficiază de o primă in valoare de 1.000 lei), acoperirea deficitului de muncă din anumite zone și sectoare de activitate prin acordarea de prime de încadrare, de instalare sau de relocare, după caz și încadrarea tinerilor absolvenți ai instituțiilor de învățământ.
La nivelul județului Teleorman sunt disponibile în acest moment un număr de 398 posturi, din diverse sectoare de activitate, predominant fiind domeniul construcțiilor, ofertele de angajare ca și muncitor necalificat fiind în număr mare. Și în domeniul vânzărilor, cererea este una destul de mare, postul de lucrător comercial fiind foarte des întâlnit pe site-ul oficial al AJOFM. Predomină locurile de muncă pentru care nu este necesară o pregătire profesională desăvârșită, pentru majoritatea dintre ele fiind cerute studii minime.