Social

În Teleorman a fost activat planul de măsuri pentru perioada caniculară

caniculaMinisterul Sănătăţii a solicitat, marţi, direcţiilor de sănătate publică şi serviciilor de urgenţă prespitaliceşti activarea planurilor de măsuri pentru zilele caniculare, astfel încât riscurile medicale cauzate de temperaturile foarte ridicate din această perioadă să poată fi reduse. De asemenea, MS a cerut serviciilor de ambulanţă alertarea echipajelor şi suplimentarea acestora, acolo unde numărul solicitărilor este în creştere.

Direcţiile de sănătate publică trebuie să colaboreze cu autorităţile locale pentru amenajarea punctelor de asistenţă a populaţiei în caz de nevoie. Pentru acest demers, în cadrul primăriilor, farmaciilor, în dispensare, şcoli sau centre comerciale pot fi identificate, amenajate şi marcate spaţii cu aer condiţionat unde se poate distribui apă populaţiei.

În Alexandria, deocamdată, punctele de acordarea asistenţei medicale nu au fost activate, asta pentru că prognozele spun că nivelul gradelor din termometru nu vor urca la 35 de grade, acesta fiind pragul de la care aceste puncte sunt puse în funcţiune, dar sunt pregătite să fie deschise. Acestea, imediat ce temperaturile vor atinge pragul de 35 de grade, vor fi deschise şi vor fi amplasate în trei puncte strategice din municipiu, respectiv unul în Piaţa Peco, unul în Piaţa Centrală, iar cel de al treilea în sediul Primăriei Alexandria. În aceste puncte persoanele răpuse de căldură se vor putea răcori cu un pahar cu apă şi în caz de nevoie, li se va acorda primul ajutor de către personalul specializat din aceste puncte.

Pentru ca toate dispoziţiile date de Minister să fie îndeplinite, Direcţia de Sănătate Publică Teleorman a transmis tuturor factorilor implicaţi planul de măsuri ce trebuie îndeplinit pentru zilele caniculare şi după ce a dat dispoziţile a plecat în căutarea celor care nu s-au conformat.

Potrivit directorului executiv al DSP Teleorman, Mioara Comana, de miercuri, DSP a început să verifice condiţiile de asigurare a asistenţei medicale în unităţile sanitare, respectiv asigurarea stocurilor de medicamente de urgenţă, în special a medicamentelor pentru patologiile determinate sau agravate de caniculă, funcţionalitatea generatoarelor de rezervă, asigurarea rezervelor de apă proprii ale unităţilor sanitare.

De asemenea, s-a dispus verificarea condiţiile igienico-sanitare, de cazare şi alimentaţie, precum şi respectarea condiţiilor igienico-sanitare din unităţile cu profil alimentar, respectiv depozitarea, prelucrarea şi comercializarea produselor alimentare, pentru evitarea toxiinfecţiilor alimentare. În acest sens, directorul DSP, ne-a precizat că în Teleorman în ultimii doi ani nu s-a întâlnit nici un caz de toxiinfecţie alimentară, iar această tradiţie se vrea a fi continuată şi în 2013, drept pentru care acest sector al alimentaţiei publice va fi riguros controlat de Direcţie de Sănătate Publică Teleorman. De altfel, se va face şi verificarea controlului medical periodic al persoanelor angajate în aceste unităţi.

În ceea ce priveşte populaţia, Mioara Comana recomandă să evite, pe cât posibil, expunerea prelungită la soare între orele 11.00 şi 18.00, iar în perioadele de caniculă  populaţia trebuie să se hidrateze corespunzător, să consume mai multe lichide ca de obicei, între 1,5 – 2 litri de lichide, fără a aştepta să apară senzaţia de sete. Şi consumul de fructe este benefic în perioada caniculei, deoarece acestea conţin o mare cantitate de apă. O doză de iaurt produce aceeaşi hidratare ca şi un pahar de apă.

Nu trebuie consumat alcool, deoarece acesta favorizează deshidratarea şi diminuează capacitatea de luptă a organismului împotriva căldurii. Este obligatorie evitarea băuturilor cu conţinut ridicat de cofeină sau de zahăr acestea favorizând eliminarea apei din organism şi putând produce deshidratare.

Dacă este absolut necesară expunerea la soare între orele amiezii trebuie o ţinută adecvată este cea mai indicată, aceasta însemnând pălării de soare, haine lejere şi ample, din fibre naturale, de culori deschise. (C.P.)

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*

*

code

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.