Social

În perioada 1 – 15 iulie, primăriile trebuie să desfășoare primul control de verificare și identificare a terenurilor infestate cu ambrozie

Agenţia pentru Protecţia Mediului Teleorman (APM Teleorman) informează opinia publică cu privire la instituirea unor măsuri de prevenire, combatere şi distrugere a buruienii ambrozia, denumită ştiinţific Ambrosia artemisiifolia.

Ambrozia este una dintre cele mai invazive plante existente pe teritoriul ţării noastre, fiind extrem de adaptabilă la condiţiile pedoclimatice; aceasta crește spontan pe terenurile lăsate pârloagă, în principal de-a lungul căilor ferate, a drumurilor, pe marginea apelor curgătoare, a lacurilor, pe marginea pădurilor, în apropierea dărâmăturilor, respectiv pe terenurile lipsite de vegetație și prost întreținute, dar și în grădini și parcuri neîngrijite, pe șantierele de construcții, în zone unde s-a depozitat pământ excavat, în culturile de cereale şi de floarea-soarelui, producând pagube semnificative de recoltă.

Ambrozia produce o cantitate mare de polen, iar acesta conține multiple fragmente extrem de alergizante. Este suficientă o concentrație de polen în aer de sub 30 grăuncioare de polen/m3 pentru a induce o reacție alergică. Persoanele foarte sensibile pot fi afectate chiar de 1-2 grăuncioare polen/m3.

Sensibilizarea alergică la polenul de ambrozia se manifestă clinic cel mai frecvent ca rinoconjunctivită și astm, dar pot apărea și simptome cutanate, inclusiv urticarie și angioedem, putându-se ajunge la manifestări similare celor din șocul anafilactic.

Buruiana ambrozia trebuie distrusă în perioada cuprinsă între răsărire și apariția primelor inflorescențe, respectiv până la data de 30 iunie a fiecărui an. În cazul reapariției focarelor de infestare se recomandă efectuarea repetată a lucrărilor de combatere pe întreaga perioadă a anului, evitându-se astfel apariția inflorescențelor.

Conform prevederilor Hotărârii nr. 17 din 27 ianuarie 2021 pentru modificarea şi completarea Normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 62/2018 privind combaterea buruienii ambrozia, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 707/2018, verificarea şi identificarea terenurilor infestate cu buruiana ambrozia de pe raza unităţilor administrativ-teritoriale, se efectuează de către autorităţile administraţiei publice locale, prin agenţii agricoli angajaţi sau persoanele din cadrul acestora, desemnate prin dispoziţie a primarului.

După transmiterea somaţiilor de către autorităţile administraţiei publice locale, verificarea şi constatarea nerespectării legii de către proprietarii sau deţinătorii de terenuri, beneficiarii lucrărilor de construcţii, administratorii drumurilor publice, căilor ferate, cursurilor de apă, lacurilor, sistemelor de irigaţii şi ai bazinelor piscicole, se face de către autorităţile administraţiei publice locale pe a căror rază teritorială se face controlul, prin personal împuternicit prin dispoziţie a primarului, de către poliţişti locali sau de către comisari ai Gărzii Naţionale de Mediu – Comisariatul Judeţean Teleorman.

Primul control în teren pentru toate localităţile semnalate în centralizator se va face în perioada 1 iulie – 15 iulie, şi ulterior în situaţia în care buruiana ambrozia a răsărit mai târziu, ca urmare a condiţiilor climatice nefavorabile de primăvară, al doilea control asupra terenurilor contravenienţilor sancţionaţi cu sancţiunea „Avertisment” se va face în perioada 16 – 31 octombrie fiecărui an.

Autorităţile administraţiei publice locale transmit către instituţiile implicate în aplicarea legii un raport de activitate privind numărul de persoane fizice sau juridice care au respectat prevederile legii, situaţia persoanelor care au fost sancţionate cu avertisment, precum şi a celor sancţionate cu amendă, pe localităţi, până cel târziu la data de 30 noiembrie a fiecărui an.

Totodată, Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale şi Ministerul Sănătăţii pot solicita autorităţilor administraţiei publice locale efectuarea unor controale tematice suplimentare pe raza localităţilor unde a fost semnalată prezenţa unor focare de infestare a terenurilor cu buruiana ambrozia, sancţiunile aplicându-se corespunzător prevederilor legale în vigoare.

Verificarea autorităţilor administraţiei publice locale care nu respectă sau nu aplică măsurile prevăzute de lege se va face de către specialişti desemnaţi de prefect, care au şi competenţa de a sancţiona nerespectarea prevederilor legii. Specialiştii desemnaţi de prefect desfăşoară permanent activităţi de verificare şi control, în perioada 1 august-31 octombrie a fiecărui an.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.