Social

În opt comune din Teleorman s-au finalizat lucrările de deschidere a cărților funciare

Agenția Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară (ANCPI) desfășoară lucrări de înregistrare a proprietăților în sistemul integrat de cadastru și carte funciară, pe o suprafață de peste 6,8 milioane de hectare, din 2.420 de unități administrativ-teritoriale (UAT). Finanțarea este asigurată din veniturile proprii ale ANCPI, prin Programul Național de Cadastru și Carte Funciară (PNCCF) și din fonduri europene nerambursabile, prin Programul Operațional Regional (POR) 2014 – 2020.

La data de 31 martie 2023, la nivelul județului Teleorman, opt comune finalizaseră lucrările de deschidere a cărților funciare: Ciuperceni, Frăsinet, Lița, Mârzănești, Orbeasca, Saelele, Stejaru și Traian, numărul total de cărți funciare fiind 80.663, cele mai multe în comuna Orbeasca – 18.672, urmată de comuna Mârzănești, cu 15.511 cărți funciare deschise.

În prezent, sunt în derulare lucrări de cadastrare în alte 19 comune teleormănene: Blejești, Botoroaga, Brânceni, Drăgănești de Vede, Gălăteni, Islaz, Mavrodin, Măgura, Măldăeni, Nanov, Nenciulești, Olteni, Peretu, Rădoiești, Scrioaștea, Seaca, Troianul, Vârtoape, Vedea.

Până la data de 3 mai 2023, la nivel național, prin programele derulate, ANCPI a deschis peste 5,8 milioane de noi cărți funciare, gratuit pentru cetățeni.

Din totalul de 9,54 de milioane de hectare de terenuri agricole care fac obiectul subvențiilor Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA), au fost înregistrate în sistemul integrat de cadastru și carte funciară 6,97 milioane de hectare (73%).

În prezent, se desfășoară lucrări de cadastru la nivelul întregului UAT în 533 de localități, dintre care 487 comune beneficiază de fonduri europene. Totodată, se derulează lucrări de înregistrare sistematică a imobilelor în 26.412 de sectoare cadastrale.

Programul Național de Cadastru și Carte Funciară (PNCCF) are drept scop înregistrarea, gratuită pentru cetățeni, a tuturor imobilelor (terenuri și clădiri) din România în sistemul integrat de cadastru și carte funciară. Programul este finanțat din veniturile proprii ale ANCPI, din fonduri europene și din bugetul local al primăriilor.

ANCPI este beneficiarul Proiectului major “Creșterea gradului de acoperire și incluziune a sistemului de înregistrare a proprietăților în zonele rurale din România”, inclus în Axa prioritară 11 din POR 2014-2020. Proiectul completează obiectivul PNCCF, prin realizarea lucrărilor de înregistrare sistematică pentru 5.758.314 de hectare din 660 de UAT-uri situate în zone rurale ale României. Valoarea totală a proiectului este 312.891.155 de euro, din care 265.957.482 reprezintă fonduri externe nerambursabile de la Uniunea Europeană și 46.933.673 – cofinanțare de la bugetul de stat.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.