Cu cât se apropie mai repede Paştele, cu atât autorităţile locale verifică mai des comercianţii. De la începutul lunii aprilie, au fost aplicate amenzi pe mai toate sectoarele, de la îmbrăcămite până la alimentaţie publică, asta pentru că odată dat startul cumpărăturilor prealabile de Paşte, comercianţii profită de exuberanţa consumatorilor şi ignoră normele legale. Vigilenţa autorităţilor însă se accentuează în această perioadă şi, potrivit autorităţilor, şi controalele vor continua pe toată durata acestei luni, avertizează inspectorii. În vizor vor fi magazinele, supermarketurile şi pieţele, care vor trece prin mâinile inspectorilor de la Protecţia Consumatorului, de la Direcţia de Sănătate Publică şi de la Direcţia de Sănătate Veterinară care vor acorda atenţie sporită produselor din carne, ouă şi lapte.
În al doilea rând, se vor intensifica şi patrulările jandarmilor şi poliţiştilor în vederea asigurării unui climat de siguranţă şi ordine publică. De asemenea, în intervalul de mini-vacanţă 1 – 6 mai, şi Protecţia Mediului Teleorman, va intensifica verificările privind modul în care se va respecta Legea Picnicului. Astfel, potrivit APM Teleorman, în perioada 1 – 6 mai 2013, controalele autorităţilor de mediu vor spori, scopul acestor acţiuni fiind acela de a preveni impactul negativ asupra mediului ca urmare a activităţilor de picnic, tradiţionale în această perioadă.
Cu acest prilej, Agenţia pentru Protecţia Mediului Teleorman le reaminteşte cetăţenilor faptul că au obligaţia de a păstra curăţenia în aceste locuri, întocmai potrivit prevederilor stipulate în Legea Picnicului care reglementează activităţile de acest gen. Astfel, persoanele fizice care desfăşoară activitatea de picnic, potrivit APM Teleorman, au o serie de obligaţii, respectiv, să nu distrugă, să modifice ori să degradeze panourile informative, marcajele, indicatoarele, construcţiile, împrejmuirile sau orice alte amenajări aflate în perimetrul zonelor special amenajate, să arunce deşeurile doar în locurile special amenajate, să depună selectiv deşeurile de ambalaje în containerele inscripţionate corespunzător categoriei de deşeuri, în conformitate cu regulile privind colectarea selectivă, să aprindă focul doar în locurile special amenajate şi să îl supravegheze în permanenţă, să respecte orarul de desfăşurare a activităţii de picnic corespunzător zonei respective, să lase locul în care au desfăşurat activitatea de picnic curat şi nealterat, să parcheze autovehiculele doar în zonele special amenajate în acest scop, să folosească pentru satisfacerea necesităţilor fiziologice doar locurile special amenajate, să nu folosească produse de igienă personală la o distanţă mai mică de 30 m faţă de cursurile de apă, să nu spele obiectele care au deservit activităţii de picnic în apele din vecinătatea zonei special amenajate pentru activităţile de picnic sau a zonei indicate pentru activităţile de picnic. Împrăştierea pe sol a apei uzate rezultate în urma activităţii de picnic sau vărsarea acesteia în apele din vecinătatea zonei special amenajate pentru activităţile de picnic ori a zonei indicate pentru activităţile de picnic sunt interzise, să nu hrăneasca animalele salbatice, să nu îndepărteze, să nu răneasca ori să nu distrugă plantele, animalele, rocile sau orice alte elemente ale cadrului natural sau construit, să nu posteze semne sau mesaje, să păstreze liniştea şi să nu deranjeze comunităţile locale, viaţa sălbatică sau alţi vizitatori, să nu arunce ţigări, chibrituri sau orice alte obiecte aprinse în alte locuri decât în cele special amenajate, să respecte ordinea publică şi bunele moravuri, să nu desfăşoare activităţi de picnic în afara zonelor special amenajate pentru activităţile de picnic sau a zonelor indicate pentru activităţile de picnic.
În caz contrar, cetăţenii care nu vor respecta Legea Picnicului sunt pasibili de amenzi cuprinse între 100 – 5.000 lei, deşi rolul acestei legi nu este de a amenda, ci de a civiliza populaţia şi de a o determina să respecte natura, a precizat directorul APM Teleorman, Ion Rădulescu. (C.P.)