Încă din 2 decembrie 2014, au început plăţile aferente schemei “Ajutor de minimis pentru compensarea efectelor fenomenelor hidrometeorologice nefavorabile manifestate în perioada mai – iulie 2014 ce au produs pagube asupra sectorului apicol”. Bugetul alocat pentru despăgubirea crescătorilor de albine se ridică la peste 4,13 milioane de lei. De asemenea, fermierii ale căror culturi au fost calamitate şi au depus cereri de sprijin până la data de 7 noiembrie 2014 la sediile primăriilor vor fi despăgubiţi. Plata se va realiza, într-o singură tranşă, până la data de 31 decembrie 2014.
Acordarea despăgubirilor se face în baza Hotărârii de Guvern privind aprobarea schemei ajutoare de minimis pentru compensarea efectelor fenomenelor hidrometeorologice nefavorabile manifestate în perioada ianuarie – august 2014 care se acordă în agricultură, în sectorul vegetal. Actul normativ urmăreşte reducerea impactului economic asupra continuării activităţilor agricole ca urmare a pierderilor suferite de către producătorii agricoli din zonele calamitate de grindină, ploi torenţiale, viituri, inundaţii, infiltraţii, vânt puternic, căderi masive de zăpadă şi îngheţ manifestate în perioada ianuarie – august 2014.
Astfel, conform datelor furnizate Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale de către Instituţiile Prefectului din judeţele afectate în perioada ianuarie-august 2014, suprafaţa agricolă totală calamitată s-a ridicat la 141.568, 33 ha, actul normativ în cauză urmând să compenseze valoarea pagubelor produse la culturile/plantaţiile afectate, prin acordarea de sume băneşti în cadrul unei scheme de ajutor “de minimis” în conformitate Regulamentul (UE) nr.1408/2013 al Comisiei Europene din 18 decembrie 2013.
Totodată, în luna decembrie, producătorii din sectorul ecologic care nu au depus cererea de ajutor specific de minimis compensatoriu pentru exploataţiile vegetale înregistrate în sistemul de agricultură ecologică vor putea cere bani. Ministerul Agriculturii are în vedere deschiderea unei noi sesiuni, ca urmare a faptului că bugetul alocat pentru sprijinirea agricultorilor ecologici a fost alocat pornindu-se de la estimarea că sunt 9.600 de potenţiali beneficiari, iar numărul de solicitări înregistrate la centrele judeţene ale Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură a fost de 7.676 de fermieri ecologici.
Obiectivul schemei este de a se asigura un echilibru al ajutoarelor care se acordă pentru operatorii aflaţi în perioada de conversie în anul 2013, comparativ cu anul 2012, pentru exploataţiile înscrise în sistemul de agricultură ecologică – sector vegetal, cu dimensiuni cuprinse între 0,3-5 ha şi 5,1-20 ha. (C.P.)