Carmen Dumitrescu
Potrivit statisticilor oferite de Direcţia de Sănătate Publică Teleorman, afecţiunile sânului, de la simple tumefieri la complicaţii maligne, sunt destul de întâlnite în rândul teleormănencelor, care, pe de o parte, nu dispun de suficientă educaţie pentru a face verificări anuale ale acestei părţi anatomice şi, pe de altă parte, refuză investigaţii necesare pentru că nu mai au nici o posibilitate de a fi consultate în judeţ. Deşi poate părea paradoxal, Spitalul Judeţean din Alexandria dispune de un mamograf şi, cu toate acestea, sute de teleormănence pleacă anual la controale la Bucureşti, pentru că aici li se spune că investigaţiile sunt imposibil de efectuat. Nu e deplasat, în acest context să ne întrebăm de ce, în condiţiile existenţei unui mamograf în clădirea spitalului, femeile sunt trimise la Bucureşti. Răspunsul e pe cât de simplu, pe atât de dureros. Singurul medic radiolog din judeţ a decis cu mai multe luni în urmă să plece cu contract pe perioadă determinată pentru a profesa în Franţa, iar locul său nu a putut fi ocupat, până în prezent, de nimeni. Evident, situaţia a generat destul de multă vâlvă de-a lungul timpului.
Deşi postul de medic radiolog a fost scos la concurs în mod repetat şi deşi s-a tot declarat că sunt doritori să îl ocupe, se pare că nici astăzi nu există vreun medic care să sprijine alexăndrencele în vederea diagnosticării cancerului mamar. Iar pe mamograful Spitalului Judeţean din Alexandria s-a depus praful.
Ei bine, numai iniţiativa privată ne poate scoate din această situaţie dificilă şi, se pare, cei de la Centrul “Diagno”, consternaţi de faptul că în tot judeţul Teleorman nu se pot face investigaţii ale sânului, au decis să facă un efort şi să trimită la specializare medici radiologi, pentru a putea aduce un mamograf la Alexandria, care să poată fi şi utilizat. Potrivit directorului Centrului “Diagno”, Irinel Buşcă, în maximum 2 luni, vom avea în Teleorman un mamograf funcţional. Va fi înfiinţată, de aceea, o clinică separată în cadrul Policlinicii de la 1 Decembrie, clinică ce va avea exclusivitate în domeniul ecografiilor mamare şi mamografiilor. Potrivit lui Irinel Buşcă, nu vor fi probleme nici în privinţa personalului: “Vom avea acolo personal calificat, pentru că am trimis radiologi la specializare şi ei vor putea oferi pacienţilor informaţii extrem de utile cu privire la starea lor de sănătate. Şi pentru judeţul Teleorman, acest mamograf este un câştig foarte important, în contextul în care în întreg judeţul nu există un mamograf funcţional. După inaugurare, suntem convinşi de faptul că pacienţi vor exista şi că investigaţiile vor fi extrem de utile celor care, oricum, trebuie să-şi verifice starea de sănătate, mai ales dacă există simptome de natură să indice existenţa unei afecţiuni a sânului”.
În prezent, peste mamograful din Alexandria s-a aşternut praful, iar pacientele cabinetelor de obstetrică-ginecologie sunt trimise de medici la Bucureşti, pentru a face analize legate de patologia sânului. Evident, foarte puţine reuşesc, din lipsă de bani şi de timp, să urmeze aceste sfaturi atunci când au probleme. Despre controale de rutină, în aceste condiţii, nici nu poate fi vorba…