Pompierii militari împreună cu polițiștii efectuează, în această perioadă, ample patrulări în zonele în care se observă ori sunt anunțate incendii de vegetație uscată pe terenurile agricole, pentru descurajarea și stoparea unor astfel de practici. Cu toate acestea, incediile de vegetație uscată sunt la ordinea zilei în Teleorman, pompierii militari fiind solicitați frecvent să intervină pentru stingerea acestora, de multe ori flăcările extinzându-se rapid la păduri aflate în apropiere sau chiar casele oamenilor.
Potrivit ISU Teleorman, pompierii militari au intervenit, în lunile august și septembrie, pentru stingerea a peste 500 de incendii de vegetație uscată, evenimente ce au pus sau puteau pune în pericol viețile oamenilor, bunurile materiale ale acestora ori mediul înconjurător.
Și, deși sancțiunile aplicate celor care incendiază vegetația uscată nu sunt de neglijat, oamenii nu se învață minte și continuă să dea foc resturilor de pe terenurile agricole.
Mai mult, în ciuda numeroaselor solicitări venite din partea autorităților, pompierii militari au fost, în continuare, solicitați să intervină pentru lichidarea unor incendii de vegetație uscată.
Prinși în timp ce incendiau vegetația uscată
Vineri seară, pe timpul efectuării unei patrulări, pompierii au sesizat că pe raza localității Răzmirești se manifesta un incendiu de vegetație uscată, pe un teren agricol. Ajunși la fața locului, militarii au găsit proprietarul care folosea intenționat sursa de aprindere pentru distrugerea resturilor vegetale.
La locul cu pricina a fost solicitat și a ajuns rapid personalul Inspecției de Prevenire din cadrul ISU Teleorman care a sancționat proprietarul, conform prevederilor legale, cu amendă de 2.500 de lei. Pentru luarea măsurilor care se impun în astfel de situații, la fața locului a interevenit și un echipaj de poliție.
Conform protocolului de colaborare între IGSU, APIA si GNM, pompierii au luat coordonatele terenurile agricole și le-au transmis instituțiilor menționate pentru aplicarea prevederilor legale din domeniul lor de activitate.
De asemenea, alți doi cetățeni, proprietarii unor terenuri agricole de pe raza localităților Talpa și Moșteni au fost prinși, sâmbătă, de patrulele mixte formate din pompieri și polițiști, în timp ce incendiau vegetația uscată.
Și aceștia au fost amendați cu câte 2.500 de lei fiecare, iar coordonatele suprafețelor agricole afectate de foc au fost transmise către APIA și GNM.