Economie

În ciuda amenzilor usturătoare, patronii riscă şi angajează fără contracte de muncă

Puzderia de taxe şi impozite pe care trebuie să le dea la stat pentru fiecare angajat şi numărul mic de locuri de muncă disponibil pe piaţa teleormăneană, în prezent, îi determină şi pe patroni, dar şi pe muncitori să lucreze fără contracte de muncă. Cel puţin aceasta este scuza pe care o invocă toţi atunci când sunt depistaţi de autorităţi cu astfel de ilegalităţi. În ciuda tuturor politicilor guvernamentale, munca la negru este departe de a fi stârpită şi, periodic, sute de oameni sunt găsiţi la lucru fără contract de muncă. În aceste condiţii, munca la negru este tot mai folosită de angajatori care îşi asumă riscul de a plăti amenzi usturătoare doar pentru a face o mică economie. La fiecare control inspectorii depistează câteva persoane care muncesc fără forme legale.

Astfel, inspectorii ITM Teleorman  au dat luna trecută amenzi în valoare de 56.000 lei, în urma a  69 de controale efectuate în domeniu. Din totalul sancţiunilor, 40.000 lei au fost pentru că angajatorii utilizau munca “la negru”, fiind  identificate patru persoane fără forme legale de angajare.

În cadrul controalelor a fost depistat un angajator care făcuse încadrarea în muncă a minorilor cu nerespectarea condiţiilor legale de vârstă şi nerespectarea regimului de muncă al minorilor, angajatotul în cauză, pe lângă faptul că a fost amendat, s-a ales şi cu dosar penal. În această situaţie au fost reţinute abateri de natură infracţională, fiind sesizat organul de urmărire penală.

Alte neconcordanţe descoperite de inspectorii ITM au constat în identificarea a 4 persoane ale căror contracte individuale de muncă nu au fost transmise în registrul general de evidenţă a salariaţilor anterior începerii activităţii, iar în domeniul relaţiilor de muncă au fost dispuse 142 de măsuri privind aplicarea prevederilor Codurilor muncii cu privire la munca fără forme legale, timpul de muncă şi timpul de odihnă.

Acesta este şi motivul pentru care acţiunile de control ale ITM vor continua. Ele au scopul de a reduce munca nedeclarată, mai ales că tot mai mulţi angajatori au fost depistaţi în ultimii ani şi sancţionaţi pentru utilizarea forţei de muncă fără forme legale de angajare. (C.P.)

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.