Economie

În câteva luni, Spitalul Judeţean din Alexandria va avea o altă înfăţişare

Carmen Dumitrescu

Potrivit preşedintelui Consiliului Judeţean Teleorman, nu ne mai despart decât câteva luni până la momentul recepţiei lucrărilor care se derulează acum la Spitalul Judeţean de Urgenţă din Alexandria. Şi dacă totul va merge conform planului, e foarte posibil ca din luna noiembrie a acestui an să avem realmente spitalul judeţean la standardele promise de către Liviu Dragnea înainte de a deveni vicepremier. Mai mult, dacă e să ne amintim de planurile constructorului pentru acest spital, trebuie să ştim că reabilitarea va face ca spitalul să pară desprins dintr-un scenariu caracteristic lumii civilizate, pentru că noile condiţii vor determina şi performanţă în actul medical, şi posibilităţi noi pentru bolnavi de a nu percepe experienţa internării ca pe una traumatizantă.

Trebuie să ştim că prin acest proiect se urmăreşte atât modernizarea şi reabilitarea corpurilor A şi B ale spitalului, cât şi dotarea unităţii spitaliceşti cu echipamente medicale şi nemedicale. Dacă procesul de reorganizare spitalicească se va derula corespunzător şi nu avem motive să credem altceva în acest moment, pentru Spitalul Judeţean vor veni zile glorioase, în contextul în care va beneficia de o finanţare externă considerabilă pentru reabilitare, dar şi de finanţare internă, prin Casa de Asigurări de Sănătate Teleorman. Prin reorganizare, finanţarea este direcţionată masiv către un singur spital, în speţă, cel judeţean, şi va determina creşterea salariilor medicilor, achiziţia de aparatură performantă, medicamente şi condiţii de cazare foarte bune. Spitalul Judeţean de Urgenţă din Alexandria ar trebui, prin încadrarea lui în categoria III sau chiar II, să devină punctul de reper al sănătăţii teleormănene.

În ceea ce priveşte reabilitarea, se va interveni la nivel de arhitectură a clădirii, în speţă a corpurilor A şi B, se va reface structura de rezistenţă şi zona principală de acces. De asemenea, vor fi create facilităţi pentru persoanele cu handicap, va fi creat acces pentru pompieri în clădire, se vor înlocui lifturile, scările interioare vor fi reabilitare, faţadele vor fi izolate termic, vor fi înlocuite coloanele tehnice pentru asigurarea utilităţilor iar corpurile de clădire A şi B vor fi recompartimentate funcţional pe fluxurile specifice activităţilor, astfel încât să existe toate premisele pentru ca spitalul să îndeplinească normele de igienă şi relaţiile funcţionale necesare, inclusiv în spaţiile de depozitare a bunurilor medicale şi non-medicale. Corpul C, care include blocul operator, nu mai este inclus în proiect deoarece se depăşea valoarea maximă eligibilă de 85 milioane lei pentru un proiect.

Pentru persoanele cu imaginaţie, spitalul judeţean reabilitat va avea un aspect total diferit faţă de ceea ce putem vedea momentan în cadrul instituţiei spitaliceşti. Astfel, va fi reorganizat accesul pacienţilor internaţi, dar şi circulaţia lor, lucru valabil şi pentru persoanele neinternate, a vizitatorilor şi personalului administrativ. Transporturile şi aprovizionarea în interiorul spitalului vor fi regândite, astfel încât să se eficientizeze toată activitatea din cadrul spitalului. Spaţiile de aşteptare vor fi şi ele modernizate iar pacienţii vor beneficia de saloane primitoare, cu grupuri sanitare individuale, astfel încât riscul apariţiei infecţiilor intraspitaliceşti să fie reduse la minimum. Ca atare, după recompartimentare, Spitalul Judeţean va avea 477 de paturi, dispuse în saloane modernizate iar partea administrativă va fi mutată la etajul 6 şi va fi reamenajată. În acelaşi timp, fiecare secţie va fi dotată cu un birou pentru şeful de secţie şi pentru asistentul şef iar fiecare departament va avea un birou destinat şefului de departament. În condiţiile reabilitării şi ale ridicării spitalului judeţean într-o categorie superioară, ne putem aştepta la o reevaluare în ochii populaţiei a ceea ce înseamnă şi poate face această instituţie sanitară pentru potenţialii bolnavi ai judeţului…

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.