Politic

În baza autorităţilor, Călmăţuiu de Sus a rămas sat fără câini

Carmen Dumitrescu

Deşi vorbim despre un caz unic în ţară, având în vedere faptul că la Călmăţuiu de Sus nu s-a putut constitui consiliul local, autorităţile judeţene şi centrale par a fi uitat de importanţa intrării în normalitate a celor care locuiesc pe raza respectivei unităţi administrativ-teritoriale. Cei mai mulţi dintre noi îşi aduc, probabil, aminte faptul că la Călmăţuiu de Sus nici unul dintre cei cinci consilieri locali ai PDL şi nici unul dintre supleanţi nu au dorit să se prezinte la şedinţa de constituire a consiliului local, lăsând comuna într-o situaţie complicată. Astfel, deşi primarul Ion Coman poate face plăţi şi poate rezolva probleme administrative de bază, el nu poate lua decizii pentru comunitate iar oamenii nu pot beneficia de efectele unor investiţii la ei în comună.

Mai mult decât toate acestea, situaţia continuă să fie problematică, în contextul în care alegerile parţiale ar fi trebuit să fie organizate în termenul stabilit de lege, dar autorităţile centrale şi judeţene nu au făcut eforturi pentru a remedia situaţia nici până astăzi. Mai mult, oamenii din Călmăţuiu se simt acum uitaţi de lume şi privaţi de normalitate, fiind, unii dintre ei, de-a dreptul revoltaţi de prelungirea la nesfârşit a termenului pentru organizarea alegerilor parţiale. În ceea ce-l priveşte, primarul USL, Ion Coman, preferă să se descurce aşa cum poate, în situaţia dată şi nu se mai plânge, pentru că ştie că decizia depinde numai de cei de la nivel central. Practic, după ce se va publica în Monitorul Oficial data de organizare a alegerilor parţiale, abia atunci agitaţia va reîncepe. Până atunci, însă, oamenii şi autorităţile locale nu pot face altceva decât să aştepte şi, eventual, să mai dea câte un telefon la Instituţia Prefectului pentru a întreba dacă Guvernul a mai luat vreo decizie în ceea ce îi priveşte.

Oricum, în ritmul în care se desfăşoară lucrurile, e posibil să ne prindă parlamentarele iar consiliul local de la Călmăţuiu să fie, în continuare, inexistent. Să nu uităm nici faptul că după ce se va realiza publicarea datei de desfăşurare a alegerilor în Monitorul Oficial, urmează o lună de campanie electorală, ce va prelungi cu 30 de zile intrarea în normalitate a comunităţii de oameni din Călmăţuiu de Sus. Evident, rezolvarea situaţiei depinde acum exclusiv de autorităţile centrale care, prinse în avalanşa evenimentelor politice de vârf, au uitat probabil că undeva, în Teleorman, oamenii dintr-o comună mică şi săracă aşteaptă, de la o zi la alta, ca viaţa lor să intre pe o cale firească iar comunitatea lor să poată beneficia de investiţii şi chiar de proiecte cu finanţare externă, în condiţiile în care în comuna respectivă mai sunt încă multe lucruri de realizat pentru a se putea vorbi despre un nivel de trai decent, la standarde europene. În acest moment, situaţia din această comună teleormăneană este cea mai gravă şi preocupă în mod deosebit autorităţile, în restul localităţilor instituindu-se deja normalitatea şi noile administraţii, în structurile determinate de locuitorii judeţului prin votul lor din 10 iunie. Una dintre propunerile prefectului de Teleorman pentru normalizarea situaţiei din această comună a fost organizarea alegerilor parţiale pentru completarea celor 5 locuri din Consiliul local al comunei Călmăţuiu de Sus în aceeaşi zi cu Referendumul Naţional pentru demiterea preşedintelui Traian Băsescu. Răspunsul primit de la centru a fost acela că nu e dezirabilă o astfel de soluţie, pentru că oamenii ar fi tentaţi să încurce lucrurile, pentru că mulţi ar fi probabil bulversaţi de situaţie. Dacă situaţia se va prelungi, e foarte probabil să se se pună şi problema organizării alegerilor parţiale din Călmăţiu în acelaşi timp cu alegerile parlamentare. Dar să sperăm că autorităţile vor înţelege gravitatea situaţiei şi vor încerca să fie ceva mai prompte decât s-au obişnuit să fie.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.