Eveniment

În atenţia organelor competente – poliţie, Parchet / La Drăgăneşti de Vede, licitaţiile de miliarde lei vechi se câştigă cu PREŢUL CEL MAI MARE. Vii cu preţul scăzut, eşti exclus

Despre licitaţia organizată de Primăria comunei Drăgăneşti de Vede, privind proiectul de alimentare cu apă, în valoare de cca 130 miliarde lei, am mai scris şi în repretate rânduri am tras semnale de alarmă referitoare la moralitatea procedurii de licitare. Metoda de licitaţie pentru care autoritatea contractantă a optat a fost “procedură simplificată” în mai mulţi paşi. Autorităţile au justificat metoda aleasă prin faptul că, doar aşa, pot obţine cel mai bun preţ, preţul cel mai scăzut fiind criteriu de atribuire.

La licitaţie au participat doi ofertanţi: Asocierea SC Mara Prod Com SRL – SC Infra & Civil Design SRL şi Asocierea EM Prime Construct SRL – DR Solutions Concept SRL. Ambii ofertanţi au trecut de Etapa 1 privind selecţia de candidaţi în urma depunerii solicitărilor de participare, inclusiv DUAE, şi de mai multe runde de analiză şi negociere a ofertelor tehnice şi financiare.

Cu privire la ofertele financiare, la o primă întâlnire, Asocierea SC Mara Prod Com SRL – SC Infra & Civil Design SRL a oferit 11.253.398,48 lei, iar Asocierea EM Prime Construct SRL – DR Solutions Concept SRL – 10.793.894,01 lei. Ambii participanţi au fost întrebaţi dacă mai pot îmbunătăţi ofertele, răspunsul fiind afirmativ din partea amândurora. Doar că Asocierea Mara Prod Com nu a vrut să spună verbal cu cât, ci că va depune oferta finală în plic. De menţionat că negocierea se făcea cu fiecare ofertant în parte, SC Mara Prod Com fiind primul. Drept pentru care, reprezentantul firmei a solicitat comisiei ca ofertele finale îmbunătăţite să fie deschise în prezenţa tuturor. Nu ştim care a fost reacţia membrilor comisiei, dar, în data de 29.11.2018, plicurile cu ofertele financiare ale ambilor participanţi au fost deschise, rezultatul fiind: Asocierea SC Mara Prod Com SRL – SC Infra & Civil Design SRL – 8.932.488,45 lei (circa 89 miliarde lei vechi); Asocierea EM Prime Construct SRL – DR Solutions Concept SRL – 10.470.077,19 lei (104 miliarde lei vechi). Cu alte cuvinte, SC Mara a ofertat lucrarea cu 15 miliarde lei vechi mai puţin decât EM Prime. Şi, surpriză! SC Mara Prod Com SRL a primit o înştiinţare, prin adresa nr. 4085/05.12.2018 că oferta depusă este neconformă şi, prin urmare, este respinsă, motivul respingerii fiind faptul că, pe întreg parcursul procedurii de atribuire, SC Mara Prod Com SRL – SC Infra & Civil Design SRL a ignorat aproape în totalitate modalitatea de desfăşurare a procedurii de achiziţie, prin depunerea de documente când nu s-au solicitat şi prin refuzul de a negocia ofertele.

Am putea fi tentaţi să credem în concluziile comisiei; dar, aceeaşi comisie, prin membrii săi, în aceeaşi adresă  4085, spune că, în cadrul întâlnirii pentru negocierea finală, reprezentanţii Asocierii Mara… au transmis comisiei de evaluare că oferta finală pe care o vor depune în plic nu va suferi îmbunătăţiri. Deşi au fost nemulţumiţi, membrii comisiei nu au exclus ofertantul, ci au mers mai departe la deschiderea ofertelor finale, unde, surpriză, preţul ofertat de Asocierea  SC Mara Prod Com SRL – SC Infra & Civil Design SRL este cu 15 miliarde mai mic decât costul ofertat de EM Prime. Drept pentru care, l-au exclus… pe cel cu preţul mai MIC.

Întrebarea noastră este dacă Asocierea SC Mara Prod Com SRL – SC Infra & Civil Design SRL nu a respectat condiţiile procedurii, de ce i-au mai deschis plicul cu oferta finală? Dar, asta este, credem noi, o întrebare şi a organelor competente – poliţie şi parchete.

Reprezentanţii Asocierii SC Mara… , încă de la începutul procedurilor, au semnalat faptul că nu este în regulă, drept pentru care au cerut anularea, atât la Curtea de Conturi a României, cât şi la ANAP. De asemenea, au depus contestaţie la Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor, sens în care, până la un răspuns, orice demers al comisiei de licitaţie este blocat.

Primul semn de întrebare pe care reprezentanţii SC Mara… şi l-au pus a fost atunci când unul dintre membrii comisiei a venit şi a plecat cu aceeaşi maşină cu reprezentantul SC EM Prime…, dar, mai ales, metoda de atribuire, una total netransparentă şi imorală în “era SICAP”.

Am încercat să obţinem un punct de vedere de la preşedintele comisiei, viceprimarul comunei Orodel Marin. L-am contactat pe numărul de telefon din antetul adreselor, dar, altă surpriză, cel care a răspuns de fiecare dată a fost primarul Letcanu Victor. Care, desigur, nu ştie nimic despre licitaţie şi ni l-a dat pe viceprimar. Vădit deranjat de întrebări, acesta nu a vrut să comenteze, nici să răspundă. Dar, cu siguranţă, va răspunde organelor de anchetă. Pentru că nu poţi atribui o lucrare ofertantului cu preţul cel mai mare, în condiţile în care criteriul de atribuire este preţul cel mai scăzut.

Curios este că EM Prime Construct SRL a câştigat în Teleorman lucrări de peste 5-600 miliarde lei vechi numai anul acesta şi, coincidenţă, cu prepoderenţă în comune cu primari PNL… Gurile rele afirmă că unul dintre cei mai înfocaţi lobby-şti ai acestei firme este Cristi Barbu, secretar adjunct al PNL, unul dintre apropiaţii preşedintelui Orban. Poate aşa se explică trecerea de care se bucură această firmă în faţa primarilor PNL.

Dacă aşa stau lucrurile înseamnă că şi PNL-ul şi-a făcut Tel Drumul lui. Ce dacă nu trec moţiunile!

În final, iată componenţa comisiei: Orodel Marian – preşedinte, Udrea Jeni – membru, Pelcuta Mihaela – membru.

Despre acest caz, dar şi despre restul lucrărilor obţinute de EM Prime, dar şi de alţii, vom reveni.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

*

code

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.